Ιστορικές στιγμές ζει η Ευρώπη, που τα τελευταία 24ωρα προχωρά σε μέτρα άνευ προηγουμένου, σε μία απεγνωσμένη προσπάθεια να ανακόψει την «φόρα» της εξάπλωσης του κορονοϊού

Η γηραιά ήπειρος βρίσκεται πλέον για τα καλά στον κυκλώνα της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού, με τον πλανήτη να αναγνωρίζει, προ ημερών, ότι η Ευρώπη αποτελεί πλέον το νέο επίκεντρο της πανδημίας.

Ως εκ τούτου, καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις εντός των ευρωπαϊκών συνόρων, τόσο με τα κράτη μεμονωμένα να λαμβάνουν αυστηρά μέτρα προστασίας έναντι του κορονοϊού, όσο και με την Ένωση, σαν σύνολο, να προχωρά σε πρωτοφανείς αποφάσεις.

Ειδικότερα, η Κομισιόν προχώρησε σε μία απόφαση χωρίς προηγούμενο, με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, να προτείνει το κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τουλάχιστον 3ο ημέρες, καθώς και την απαγόρευση των μη αναγκαίων μετακινήσεων εντός της ζώνης Σένγκεν.

Πιο συγκεκριμένα, η πρόεδρος της Κομισιόν αποφάσισε να εισηγηθεί την απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ σε πολίτες από τρίτες χώρες, ενημερώνοντας παράλληλα ότι θα ζητήσει από τους ηγέτες των κρατών-μελών να εφαρμόσουν τα μέτρα από σήμερα.

«Όσο λιγότερα τα ταξίδια, τόσο περισσότερο θα μπορέσουμε να ανασχέσουμε τον κορονοϊό», υποστήριξε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σημειώνεται ότι από την εν λόγω απόφαση θα εξαιρεθούν μόνον Ευρωπαίοι που βρίσκονται στο εξωτερικό και θέλουν να γυρίσουν στα σπίτια τους, Ευρωπαίοι διπλωμάτες, καθώς και γιατροί και εργαζόμενοι στον τομέα Υγείας, που εργάζονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Αναλυτικά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα των ευρωπαϊκών κρατών

Υπενθυμίζεται ότι, νωρίτερα, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε, κατά το τηλεοπτικό του διάγγελμα ότι τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ θα κλείσουν για τους ταξιδιώτες από τρίτες χώρες.

Στην Γαλλία, επιπλέον, η κυβέρνηση επέβαλε περιοριστικά μέτρα για δύο εβδομάδες στις μετακινήσεις. Την επίβλεψη της εφαρμογής των μέτρων αυτών αναλαμβάνει μία ομάδα 100 χιλ. αστυνομικών. Παράλληλα, από το μεσημέρι, οι πολίτες θα μπορούν να βγαίνουν από τα σπίτια τους μόνον για να αγοράσουν είδη πρώτης ανάγκης, να πάνε στις δουλειές τους ή για μοναχικούς περιπάτους.

Κλειστά παραμένουν και τα σχολεία, ενώ απαγορεύονται οι επισκέψεις σε οίκους ευγηρίας, οι μαζικές συγκεντρώσεις άνω των 100 ατόμων. Επιπροσθέτως, κλειστά είναι και τα μπαρ, οι καφετέριες, τα εστιατόρια και σχεδόν όλα τα καταστήματα, πλην εκείνα που πωλούν τρόφιμα και τα φαρμακεία.

Ανάλογης αυστηρότητας είναι και τα μέτρα που προβλέπονται στην Γερμανία, όπου απαγορεύονται οι θρησκευτικές συναθροίσεις και τελετές, ενώ λουκέτο έχει μπει και στις παιδικές χαρές και τα μη αναγκαία καταστήματα. Παράλληλα, αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας τοπικών σιδηροδρόμων, ενώ, όπως είναι γνωστό, η χώρα έκλεισε χθες τα σύνορά της με την Γαλλία, την Αυστρία, το Λουξεμβούργο, τη Δανία και την Ελβετία.

Αναφορικά με την λειτουργία των σχολείων, κλειστές παραμένουν οι σχολικές μονάδες σε Βερολίνο, Βαυαρία και αλλού. Την ίδια ώρα, απαγορεύονται στα περισσότερα ομόσπονδα κρατίδια μαζικές συγκεντρώσεις. Στην Βαυαρία, επιπλέον, έχουν κλείσει μπαρ, κινηματογράφοι, παιδικές χαρές και αθλητικές εγκαταστάσεις, ενώ τα εστιατόρια είναι ανοικτά μέχρι τις 15:00.

Στην Φινλανδία, κλειστά παραμένουν τα σχολεία σε ορισμένους δήμους, οι μαθητές των οποίων θα παρακολουθούν μαθήματα εξ’ αποστάσεως. Παράλληλα, οι παιδικοί σταθμοί θα μένουν ανοικτοί μόνον για περιπτώσεις ανάγκης. Απαγορεύονται, επιπλέον, οι δημόσιες συγκεντρώσεις άνω των 10 ατόμων, ενώ εξετάζεται και η απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 500 ατόμων.

Η Ελβετία κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, διατάζοντας το κλείσιμο καταστημάτων, εστιατορίων, μπαρ, και χώρων αναψυχής έως τις 19 Απριλίου. Τα σχολεία παραμένουν κλειστά, ενώ απαγορεύονται και οι συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων. Η πρόσβαση σε εστιατόρια, μπαρ και νυκτερινά κέντρα περιορίζεται σε 50 άτομα.

Στην Αλβανία, με εντολή της κυβέρνησης, τα σχολεία είναι κλειστά, ενώ επίσης αναστολή λειτουργίας έχει αποφασιστεί και για τα μπαρ, τα εστιατόρια, τα νυχτερινά κέντρα και τα γυμναστήρια. Απαγορεύονται, επιπλέον, οι μαζικές συναθροίσεις.

Κλειστά είναι τα σχολεία και στην Αυστρία, ενώ έχουν απαγορευθεί οι συναθροίσεις άνω των 5 ατόμων. Η έξοδος από το σπίτι επιτρέπεται μόνο για δουλειά που δεν μπορεί να αναβληθεί, για την αγορά τροφίμων και την παροχή βοήθειας σε τρίτα άτομα. Από την άλλη, στην περιοχή του Τιρόλου, έχει επιβληθεί ολική απαγόρευση κυκλοφορίας.

Και στο Βέλγιο τα σχολεία έχουν κλείσει, αν και ανοιχτοί παραμένουν κάποιοι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Λουκέτο έχει μπει και σε εστιατόρια, καφετέριες και νυχτερινά κέντρα, ενώ ακυρώθηκαν και όλες οι μαζικές εκδηλώσεις.

Η ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας αποφάσισε να διατηρήσει κλειστά τα σχολεία και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς της. Παράλληλα, έχει απαγορεύσει όλες τις δημόσιες συναθροίσεις, ενώ λειτουργούν με περιορισμένο ωράριο καφετέριες, εστιατόρια και κλαμπ.

Στην ιδιαίτερη κατάσταση που επικρατεί στην Βρετανία, με την επίσημη ηγεσία της χώρας να αρνείται να προβεί σε αυστηρά μέτρα πρόληψης κατά του κορονοϊού, η κυβέρνηση Τζόνσον περιορίστηκε στο να κάνει συστάσεις προς τους πολίτες να σταματήσουν τις περιττές κοινωνικές επαφές και να αποφεύγουν τα άσκοπα ταξίδια.

Στην Σκωτία, απαγορεύθηκαν οι συναθροίσεις άνω των 500 ατόμων.

Κλειστά είναι τα σχολεία και τα πανεπιστήμια στην Βοσνία, ενώ έχουν απαγορευτεί οι αθλητικοί αγώνες και οι μαζικές συναθροίσεις.

Από την άλλη, η Βουλγαρία έκλεισε τα σχολεία και τα πανεπιστήμιά της, ενώ απαγορεύονται οι μαζικές συναθροίσεις άνω των 250 ατόμων, καθώς και οι επισκέψεις σε γυμναστήρια, κινηματογράφους, μπαρ, εστιατόρια και καταστήματα, πλην των σούπερ μάρκετ και των φαρμακείων.

Πανεπιστήμια και σχολεία έχουν κλείσει και στην Δανία, ενώ οι Αρχές της χώρας έχουν απαγορεύσει τις συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων. Παράλληλα, άδεια έχουν πάρει οι περισσότεροι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα, πλην εκείνων που απασχολούνται σε κρίσιμους τομείς.

Στην Εσθονία, με απόφαση των αρμόδιων Αρχών, κλειστά παραμένουν τα σχολεία, τα μουσεία, οι κινηματογράφοι, τα κέντρα αναψυχής, οι αθλητικοί όμιλοι, ενώ απαγορεύονται και οι μαζικές συναθροίσεις.

Η Ισλανδία έχει απαγορεύσει τις συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων, ενώ έχει προχωρήσει και στο κλείσιμο των σχολείων της.

Στην Ιρλανδία κλειστά παραμένουν σχολεία, κολέγια, βρεφονηπιακοί σταθμοί και δημόσιες υπηρεσίες, καθώς και μπαρ και μπυραρίες. Επιπλέον, όπως ανακοινώθηκε, απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων σε κλειστούς χώρους και άνω των 500 σε εξωτερικούς.

Στην Ισπανία, την χώρα που πλήττεται περισσότερο στην Ευρώπη μετά την Ιταλία, κλειστά είναι τα σχολεία, ενώ έχουν επιβληθεί περιορισμοί στις μετακινήσεις. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες μπορούν να βγαίνουν από τα σπίτια τους μόνον για να πάνε στις δουλειές τους, να αγοράσουν τρόφιμα ή να επισκεφθούν φαρμακεία και νοσοκομεία.

Παράλληλα, οι εγκαταστάσεις ιδιωτικών κλινικών χρησιμοποιούνται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, σε μία προσπάθεια να βοηθηθεί το σύστημα στην αντιμετώπιση σοβαρών κρουσμάτων κορονοϊού.

Στην πολύπαθη Ιταλία, την ευρωπαϊκή χώρα που «αιμορραγεί» από την εξάπλωση του κορονοϊού, απαγορεύονται μέχρι τις 3 Απριλίου όλες οι μετακινήσεις και οι συγκεντρώσεις. Κλειστά παραμένουν τα σχολεία και όλα τα καταστήματα πλην εκείνων που πωλούν τρόφιμα, τα σούπερ – μάρκετ και τα φαρμακεία.

Η Κροατία έχει προχωρήσει στο κλείσιμο σχολείων και πανεπιστημίων, ενώ στην Λετονία, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά έως τις 14 Απριλίου. Παράλληλα, απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις άνω των 50 ατόμων.

Κλειστά είναι τα σχολεία, τα νηπιαγωγεία και τα πανεπιστήμια στην Λιθουανία, ενώ αναστολή λειτουργίας ισχύει και για τα περισσότερα καταστήματα, εστιατόρια και μπυραρίες. Εξακολουθούν, ωστόσο, να λειτουργούν παντοπωλεία και φαρμακεία. Ταυτόχρονα, απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων.

Στο Λουξεμβούργο, τα σχολεία είναι κλειστά, όπως επίσης εστιατόρια και καταστήματα. Οι Αρχές καλούν, επιπλέον, τους κατοίκους να μένουν στα σπίτια τους και να μη βγαίνουν, παρά μόνον σε κατεπείγουσες περιπτώσεις.

Η Μάλτα έχει προχωρήσει στο κλείσιμο των σχολείων της, ενώ και στην Μολδαβία ανεστάλη η λειτουργία σχολείων και πανεπιστημίων. Ταυτόχρονα, απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 50 ατόμων.

Κλειστά είναι τα σχολεία στην Νορβηγία, ενώ δεν λειτουργούν πολλές κρατικές και ιδιωτικές υπηρεσίες, καθώς και τα εστιατόρια.

Η Ολλανδία αποφάσισε να κλείσει σχολεία, μπαρ, εστιατόρια και κάποια καταστήματα, ενώ απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων.

Κλειστά παραμένουν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια της Ουγγαρίας, ενώ δεν λειτουργούν τα θέατρα, τα νυχτερινά κέντρα και οι κινηματογράφοι. Εστιατόρια και καφετέριες λειτουργούν μέχρι τις 15:00, ενώ απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων σε κλειστούς χώρους και άνω των 500 σε υπαίθριους.

Λουκέτο έχει βάλει η Ουκρανία σε μπαρ, εστιατόρια, ρεστοράν, καφετέριες και εμπορικά κέντρα στο Κίεβο και άλλες πόλεις, ενώ κλειστά παραμένουν και τα σχολεία.

Η Πολωνία έχει προχωρήσει στο κλείσιμο των σχολείων της, ενώ και η Πορτογαλία διατηρεί κλειστά σχολεία και πανεπιστήμια, όπως και μπαρ και νυχτερινά κέντρα. Ταυτόχρονα, απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων.

Στην Ρουμανία, απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων, ενώ στην Σερβία κλειστά παραμένουν σχολεία και δημόσιοι χώροι.

Η Σλοβακία έχει αποφασίσει να διατηρήσει κλειστά τα σχολεία, τα αθλητικά κέντρα, τους χώρους ψυχαγωγίας και όλα τα καταστήματα, πλην εκείνων που πωλούν τρόφιμα, των φαρμακείων, των τραπεζών, των πρατηρίων καυσίμων και των ταχυδρομείων.

Κλειστά είναι τα σχολεία, τα μπαρ, τα εστιατόρια, τα κομμωτήρια, οι κινηματογράφοι, τα αθλητικά κέντρα και τα περισσότερα καταστήματα στην Σλοβενία, πλην εκείνων που πωλούν τρόφιμα και πάλι με περιορισμένο αριθμό πελατών.

Στην Σουηδία, απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις άνω των 500 ατόμων, ενώ η Τσεχία έχει τεθεί ολόκληρη σε καραντίνα μέχρι τις 24 Μαρτίου. Παράλληλα, διατηρεί κλειστά τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, ενώ η έξοδος από το σπίτι επιτρέπεται μόνον σ’ όσους πάνε στις δουλειές τους, σε νοσοκομεία ή για να αγοράσουν είδη πρώτης ανάγκης.