Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Κοινωνία

Κορονοϊός: Εφιάλτης στην Ιταλία – Η Ευρώπη τρομοκρατείται και παίρνει μέτρα

Καλός συντονισμός και ένα κοινό ταμείο με κεφάλαια ύψους 25 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση εξάπλωσης του κορονοϊού ήταν οι αποφάσεις που πήραν οι 27 ηγέτες της ΕΕ στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε χθες μέσω τηλεδιάσκεψης.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε ότι οι υπουργοί Υγείας και οι υπουργοί Εσωτερικών θα πρέπει να μιλούν καθημερινά, για να διασφαλίσουν τον σωστό συντονισμό και να επιδιώξουν κοινή ευρωπαϊκή καθοδήγηση.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε, επίσης, να λάβει συγκεκριμένα μέτρα με σκοπό να βοηθήσει τα κράτη – μέλη των οποίων τα συστήματα υγείας δοκιμάζονται και να στηρίξει τόσο τις τοπικές επιχειρήσεις που πλήττονται από τον ιό, αλλά και να χρηματοδοτήσει τις προσπάθειες παρασκευής εμβολίου.

Πρώτο κρούσμα στην Τουρκία

Η Τουρκία μόλις χθες ανακοίνωσε την πρώτη περίπτωση μόλυνσης από τον κορονοϊό στο έδαφός της. Την ανακοίνωση έκανε τα ξημερώματα ο υπουργός Υγείας της χώρας Φαχρετίν Κότζα σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου.

Διευκρίνισε πως πρόκειται για άνδρα και η κατάστασή του είναι καλή.Ο κ. Κότζα είπε ότι η άνδρας ταξίδεψε στην Τουρκία από ευρωπαϊκή χώρα, την οποία δεν κατονόμασε, καθώς και ότι έχει πλέον τεθεί σε καραντίνα. Σε αποκλεισμό και υπό ιατρική παρακολούθηση έχει επίσης τεθεί η οικογένειά του.Ο Κότζα διαβεβαίωσε ότι οι τουρκικές αρχές θα αντιμετωπίσουν το κρούσμα «με διαφάνεια», προσθέτοντας πως «θα μπορούσα να κάνω την ανακοίνωση σήμερα (Τετάρτη) το πρωί».

«Ένα ή περισσότερα κρούσματα δεν θα πρέπει να θεωρούνται επιδημία. Αυτό σημαίνει ότι ο ιός εισήλθε στη χώρα μας. Υπήρχε υψηλή πιθανότητα για κάτι τέτοιο και συνέβη. Αυτή είναι η μόνη εξήγηση για αυτό το μεμονωμένο περιστατικό αυτή τη στιγμή. Τώρα πρέπει να οργανώσουμε τη ζωή μας λαμβάνοντας τα αναγκαία προληπτικά μέτρα. Πρόκειται για εθνικό κίνδυνο, τα μέτρα πρόληψης είναι απλά» είπε ακόμη.Ο Κότζα συνέστησε σε όλους όσους έρχονται από το εξωτερικό να μένουν σε απομόνωση κατ’ οίκον επί 14 ημέρες προληπτικά και παρότρυνε όλους τους τούρκους πολίτες να μην ταξιδεύουν στο εξωτερικό εκτός αν είναι απολύτως αναγκαίο. Διαβεβαίωσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα από τις κρατικές υπηρεσίες.

«Ένας ασθενής σε καραντίνα δεν είναι απειλή για μια ολόκληρη κοινωνία», καθησύχασε ο υπουργός Υγείας.

Κρούσματα σε όλη την ΕΕ

Εφιάλτης είναι ο αριθμός των νεκρών στην Ιταλία. Τα θύματα του κορονοϊού μέχρι την Τρίτη ήταν 631, από 463 τη Δευτέρα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από την ημέρα που ξέσπασε η επιδημία στη χώρα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ημερήσια αύξηση 36% στους θανάτους, η μεγαλύτερη από τις 21 Φεβρουαρίου. Παράλληλα, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ιταλία αυξήθηκαν στα 10.149 από 9.172.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας της χώρας ανέφερε ότι «από όσους έχουν μολυνθεί από τον ιό, οι 1.004 έχουν αναρρώσει πλήρως», ενώ περίπου 877 άνθρωποι είναι στην εντατική.

Για δεύτερη ημέρα ολόκληρη η χώρα βρίσκεται σε καραντίνα, αφού μετά την ολιγωρία των πρώτων ημερών η κυβέρνηση Κόντε έλαβε δρακόντια μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης. Με το διάταγμα Κόντε απαγορεύτηκαν οι μετακινήσεις, εκτός εάν συντρέχουν σημαντικοί λόγοι, ήτοι για εργασία, για λόγους υγείας ή για έκτακτες καταστάσεις. H δέσμη μέτρων ονομάσθηκε «Εγώ μένω σπίτι» (Ιo resto a casa) και το μήνυμα είναι σαφές: Καταβάλλεται μία τεράστια προσπάθεια για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού.

Τα κρούσματα στη Γερμανία αγγίζουν πλέον σχεδόν τα 1.200 και ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν παρότρυνε τα γερμανικά κρατίδια να προχωρήσουν σε απαγόρευση όλων των διοργανώσεων με χίλια άτομα και πάνω, όπως έπραξε πρόσφατα η Γαλλία. Την ίδια στιγμή δρομολογείται για προληπτικούς λόγους η διεξαγωγή αναμετρήσεων της Bundesliga με άδειες κερκίδες.

Στη Γαλλία η επιδημία του νέου κορονοϊού έχει προκαλέσει 33 θανάτους, ενώ σε 1.784 ανέρχεται ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Η Αυστρία και η Σλοβενία αποφάσισαν να επαναφέρουν τους συνοριακούς ελέγχους με την Ιταλία ζητώντας από κάθε φυσικό πρόσωπο που μπαίνει στη χώρα να έχει μαζί του ιατρικές εξετάσεις που επιβεβαιώνουν ότι δεν νοσεί από τον νέον κορονοϊό.

Η Ισπανία εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλλει ελέγχους σε όλες τις εταιρείες που παράγουν ιατρικό εξοπλισμό με σκοπό να διασφαλίσει ότι θα υπάρχουν αρκετές προμήθειες στη χώρα.Την ίδια στιγμή, εκτός Ευρώπης, η πόλη New Rochelle στην Νέα Υόρκη των Ηνωμένων Πολιτειών ζήτησε τη συνδρομή της εθνοφρουράς για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού.