Νέο κύμα καύσωνα φαίνεται πως πλήττει την Ευρώπη, αφού οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες έχουν επιστρέψει σε πολλές χώρες του δυτικού μέρους της γηραιάς ηπείρου, όπου έχει σημάνει συναγερμός, καθώς το νέο ακραίο καιρικό φαινόμενο φαίνεται πως θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.

Το νέο κύμα καύσωνα που επισκέφθηκε την Ευρώπη ανάγκασε τις κυβερνήσεις πολλών κρατών να εκδώσουν έκτακτα προειδοποιήσεις για τις θερμοκρασίες των επόμενων ημερών, καθώς και να υπενθυμίσουν στους πολίτες τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προστατεύονται.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η κορύφωση του καιρικού φαινομένου αναμένεται αύριο, Πέμπτη, σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, με τους πολίτες να καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Ιδιαίτερα εμφανές είναι το πρόβλημα στην Γαλλία, όπου για ακόμη μια φορά βιώνει έναν ισχυρό καύσωνα, με τον υδράργυρο να έχει «κολλήσει» γύρω από τους 40 βαθμούς. Το σύνολο της χώρας έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού, σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν τα χειρότερα. Δεν έχει περάσει, άλλωστε, μεγάλο διάστημα από τότε που Γάλλοι έχασαν τη ζωή τους, εξαιτίας του προηγούμενου καύσωνα, που είχε πλήξει τη χώρα.

Η Γαλλία έχει μακρύ χρονικό με τα φαινόμενα καύσωνα, καθώς ένα αντίστοιχο φαινόμενο, που έμεινε στην ιστορία της χώρας και έλαβε χώρα το 2003, είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν άδικα τη ζωή τους 15 χιλ. άνθρωποι. Τότε, η γαλλική πολιτεία είχε εστιάσει στον κίνδυνο που διατρέχουν οι ευάλωτες ομάδες. αυτή τη φορά, οι αρχές της χώρας συνιστούν ιδιαίτερη προσοχή στο σύνολο του πληθυσμού και τα μέτρα αντιμετώπισης που σχεδιάζονται αφορούν στη μέριμνα του συνόλου αυτού.

Παρά την εμπειρία που έχει αποκτήσει η Γαλλία στους καύσωνες, ωστόσο, αρκετές πόλεις της χώρας έσπασαν νέο ρεκόρ θερμοκρασιών χθες, Τρίτη, κυρίως στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας. Αυτό δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερο προβληματισμό για τα όσα αναμένονται αύριο, αφού οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο υδράργυρος πρόκειται να ανέβει και άλλο.

Η Météo France, συγκεκριμένα, προβλέπει για την Πέμπτη θερμοκρασίες από 37 έως 42 βαθμούς Κελσίου σε μεγάλο τμήμα της χώρας, με τη θερμοκρασία να φθάνει κατά τόπους τους 43 βαθμούς Κελσίου.

Το Παρίσι, επιπροσθέτως, αναμένεται να καταρρίψει αύριο το δικό του, προσωπικό ρεκόρ των 40,4 βαθμών Κελσίου, που σημειώθηκε το μακρινό 1947.

Η Γαλλία, ωστόσο, δεν είναι η μόνη χώρα που «απειλείται» από το νέο κύμα καύσωνα.

Η Βρετανία μπορεί επίσης να ζήσει την πιο ζεστή μέρα στην ιστορία της αύριο. «Είναι πιθανόν να καταρρίψουμε το ρεκόρ της ζέστης του Ιουλίου, που είναι οι 36,7 βαθμοί Κελσίου, και υπάρχει ακόμη πιθανότητα να καταρριφθεί το απόλυτο ρεκόρ των 38,5 βαθμών», ανέφερε η βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία Met Office.

Μάλιστα, στο Λονδίνο, η αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι αναζητεί τρία άτομα που αγνοούνται μετά το «μπάνιο» τους στον Τάμεση.

Ταυτόχρονα, η εθνική εταιρία σιδηροδρόμων Network Rail ανέφερε ότι θα υπάρξουν περιορισμοί στην ταχύτητα των τρένων, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των επιβατών.

Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει και στο Βέλγιο, όπου οι αρχές σήμαναν για πρώτη φορά «κόκκινο κωδικό» για τον καύσωνα, που αναμένεται να ισχύσει έως το βράδυ της Παρασκευής.

«Η θερμοκρασία θα ανέβει περαιτέρω μερικούς βαθμούς για να φθάσει τα απόλυτα ρεκόρ», σημειώνει η βελγική μετεωρολογική υπηρεσία για τη σημερινή ημέρα. Η χώρα του Βελγίου αναμένει, επί παραδείγματι, 38 βαθμούς Κελσίου στη Σερέν, στο βορειοανατολικό -και δροσερότερο συνήθως- τμήμα της χώρας.

Την ίδια ώρα, πολλές υπηρεσίες του Δήμου των Βρυξελλών και κυρίως εκείνες όπου οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε εξωτερικούς χώρους, θα κλείσουν στις 14:00 ώρα Ελλάδας, σήμερα, αύριο και μεθαύριο.

Επιπροσθέτως, το Λουξεμβούργο αναμένει θερμοκρασίες «που θα ξεπεράσουν ακόμη και τους 35 βαθμούς», όπως ανακοίνωσε σήμερα, ενώ, όπως έγινε γνωστό και αυτό το κράτος έχει εκδώσει κόκκινο συναγερμό.

Από το νέο κύμα καύσωνα πλήττεται και η γειτονική σε εμάς Ιταλία. Ενδεικτικά, οι αρχές ανέβασαν το επίπεδο συναγερμού στο 3 (κόκκινο) σε πέντε πόλεις σήμερα, στο Μπολτσάνο, στην Μπρέσια, στη Φλωρεντία, στην Περούτζια και στο Τορίνο.

Περίπου δώδεκα πόλεις, μεταξύ των οποίων και τη Ρώμη, έχουν σημάνει συναγερμό για αύριο, Πέμπτη,  όπου αναμένεται να σημειωθούν οι υψηλότερες θερμοκρασίες του καύσωνα.

Η Ολλανδία βρίσκεται επίσης σε «πορτοκαλί» συναγερμό, εκτός από τα πιο βόρεια νησιά, ενώ στη Γερμανία ο υδράργυρος θα φθάσει τις επόμενες ημέρες τους 41 βαθμούς Κελσίου στην περιοχή της Κολωνίας. Το Ζαρ αναμένεται να καταρρίψει από την πλευρά του το απόλυτο ρεκόρ των 40,3 βαθμών Κελσίου, που ανάγεται στο 2015, διευκρίνισε η γερμανική μετεωρολογική υπηρεσία DWD.

Το απόλυτο ρεκόρ ζέστης που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ολλανδία, οι 38,6 βαθμοί Κελσίου το 1944, μπορεί να καταρριφθεί σήμερα, προειδοποίησε το ολλανδικό μετεωρολογικό ινστιτούτο KNMI. Στις 10:40 ώρα Ελλάδας το θερμόμετρο έδειχνε ήδη 30 βαθμούς Κελσίου στο Μάαστριχτ (νότια).

Τέλος η μισή Ελβετία έχει τεθεί σε πορτοκαλί συναγερμό για τον καύσωνα και η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει «σημαντικό λιώσιμο των πάγων σε μεγάλο υψόμετρο», όπου θερμοκρασία 0 βαθμού Κελσίου θα σημειωθεί σε ένα ασυνήθιστα μεγάλο ύψος στα 4.800 μέτρα, δηλ. πιο ψηλά και από το πιο ψηλό σημείο της χώρας.