ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με ανησυχία και αυξημένη ετοιμότητα παρακολουθεί η κυβέρνηση την πορεία της πανδημίας στην χώρα, ενώ τις τελευταίες ημέρες τα κρούσματα παρουσιάζουν δραματική αύξηση, ιδίως στην Αττική.
Η κατάσταση φέρνει στο προσκήνιο το ενδεχόμενο λήψης νέων αυστηρότερων μέτρων, κάτι που ενδέχεται να αποφασίσει η επιτροπή των ειδικών και θα κάνει την εισήγησή της στην κυβέρνηση.
Αν και κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι το ενδεχόμενο ενός σκληρού lockdown δεν είναι ακόμη εδώ, λοιμωξιολόγοι με δηλώσεις τους το βάζουν στο τραπέζι.
Όλα θα κριθούν από τον αριθμό των κρουσμάτων της σημερινής ημέρας που σε συνδυασμό με την εικόνα των τελευταίων ημερών θα καθορίσουν τις εξελίξεις και τις αποφάσεις της επιτροπής που συνεδριάζει αύριο.
Για την Αττική, μια από τις προτάσεις είναι να εφαρμοσθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα, ωστόσο κυβερνητικά στελέχη τονίζουν πως κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να εφαρμοστεί σε μια πόλη με τόσο μεγάλο πληθυσμό. Υπάρχουν φόβοι πως αν εφαρμοστεί ένα τέτοιο σκληρό μέτρο θα δημιουργηθεί τεράστιος συνωστισμός στα μέσα μεταφοράς και συμφόρηση στους δρόμους λίγες ώρες πριν από την έναρξη της απαγόρευσης.
Μία δεύτερη παρέμβαση που αναμένεται να συζητήσουν οι λοιμωξιολόγοι είναι το ενδεχόμενο πιο αυστηρών τοπικών lockdown, καθώς υπάρχουν περιοχές στην επικράτεια, όπου η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη, όπως η Αχαΐα.
Τα σχολεία
Ένα από τα πιο σοβαρά ζητήματα είναι η λειτουργία των σχολείων. Υπάρχουν «φωνές» που υποστηρίζουν ότι πρέπει να κλείσουν, καθώς θεωρούν ότι συνέβαλαν στην έκρηξη του αριθμού των κρουσμάτων, ενώ άλλοι επιστήμονες εκτιμούν τα πράγματα διαφορετικά.
Υπέρ του κλεισίματος των σχολείων τάσσεται ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Μιλώντας στο MEGA, δικαιολόγησε και την άποψή του:
«Έχουμε αύξηση κρουσμάτων ακριβώς 14 ημέρες μετά το άνοιγμα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Με δεδομένο ότι έχουμε αυτόν τον καινούργιο ιό που μεταδίδεται ταχύτερα, δεν θα πρέπει να περιμένουμε του Αγίου Βαλεντίνου, για να ληφθούν μέτρα. Θα πρέπει να επιστρέψουμε στην τηλεκπαίδευση το συντομότερο και να δούμε τι άλλο θα απαιτηθεί για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού».
Αντιθέτως, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο protothema είπε πως «τα στοιχεία που έχουμε δεν δείχνουν ότι φταίνε τα σχολεία για την αύξηση των κρουσμάτων. Σίγουρα υπάρχουν κρούσματα στα σχολεία και θα έχουμε κι άλλα ενδεχομένως, αλλά μέχρι εκεί».
Και ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφερόμενος στη σχέση κορονοϊού και παιδιών τόνισε: «Η επιδημία ακόμη δεν αφορά σε μεγάλο ποσοστό τα παιδιά, καθώς επίσης δεν νοσούν τόσο σοβαρά. Ωστόσο, μπορούν ακόμη να μεταδώσουν ή να κολλήσουν τη νόσο στην οικογένειά τους».
Στην κυβέρνηση πάντως, πηγές αναφέρουν πως δεν εξετάζεται το κλείσιμο των σχολείων, ούτε στα γυμνάσια και τα λύκεια, αλλά ούτε και στα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, προς το παρόν.
Τσιόδρας: Δεν τελειώσαμε με τον ιό
Μιλώντας χθες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τη διαχείριση της πανδημίας, ο κ. Τσιόδρας τόνισε: «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν έχουμε τελειώσει με τον ιό, είναι εδώ και θα μας ταλαιπωρήσει και θα μας πιέσει ακόμη», εκφράζοντας την άποψη πως τελικά θα επικρατήσουν οι μεταλλάξεις.
Εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για την κατάσταση στην Αττική, όπου -όπως είπε- τα ενεργά κρούσματα είναι πάνω από 4.000, ενώ υπάρχει αυξητική τάση στις νέες νοσηλείες.
Όπως είπε, οι εκτιμήσεις είναι ότι αυτήν την εβδομάδα τα κρούσματα θα είναι 7.000 έως 8.000 πανελλαδικά. Για τις μεταλλάξεις είπε ότι έχει δημιουργηθεί δίκτυο και τα ποσοστά σε επιλεγμένα δείγματα έφτασαν, κάποια στιγμή, και το 40%. «Το δεύτερο κύμα ήταν διαφορετικό από το πρώτο, όσον αφορά τις μεταλλάξεις», είπε ο κ. Τσιόδρας και ζήτησε να τηρούνται τα μέτρα και να υπάρχει επαγρύπνηση μέχρι το τέλος Μαρτίου, γιατί «μπορεί να έχουμε πρόβλημα», με τις μεταλλάξεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες ο ΕΟΔΥ, καταγράφηκαν 1.151 νέα κρούσματα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 159.866, εκ των οποίων 52% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5.999 (3,8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 50.438 (64,1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Διασωληνωμένα νοσηλεύονται 246 άτομα. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. Οι 177 (72%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86,6% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Από τις ΜΕΘ, από την αρχή της πανδημίας, έχουν εξέλθει 1.138 ασθενείς.
Τέλος, έχουμε 27 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.878 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.457 (58,8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95,5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Διαβάστε ακόμη:
Παγκόσμιο ορόσημο: Οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού ξεπέρασαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα
Κώδωνα κινδύνου κρούει ο Σωτήρης Τσιόδρας: «7.000-8.000 τα κρούσματα αυτή την εβδομάδα»
Β. Παπαευαγγέλου: Οι δείκτες που «βάφουν» τις περιοχές κόκκινες και καθορίζουν τα προτεινόμενα μέτρα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Καιρός: Λίγα σύννεφα και μικρή άνοδος της θερμοκρασίας – Πού θα σημειωθεί παγετός
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα