Περιεχόμενα
Το 2023 υπήρξε το θερμότερο έτος στην Ιστορία, όπως επιβεβαίωσε πριν λίγους μήνες η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι μέχρι τώρα καταγραφές των πρώτων μηνών του 2024, δείχνουν ότι το μοτίβο για νέα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών θα συνεχιστεί.
Την περασμένη Τετάρτη, λίγο πριν την εκπνοή του Μαρτίου, η Κρήτη θύμιζε καλοκαίρι. Ο υδράργυρος σκαρφάλωσε πάνω από τους 32 βαθμούς Κελσίου, ενώ σε αρκετές περιοχές παρέμεινε πάνω από τους 30 βαθμούς Κελσίου.
Παγκοσμίως, ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος χαρακτηρίστηκαν ως οι πιο θερμοί χειμερινοί μήνες όλων των εποχών, με τη μέση άνοδο να ξεπερνάει τα επίπεδα του 1,5 βαθμού Κελσίου σε σχέση με τα προ-βιομηχανικά επίπεδα.
Στη σκιά αυτών των δεδομένων, το Met Office, η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου έχει ήδη εκφράσει την ανησυχία του ότι το 2024 θα μπορούσε να σπάσει τα προηγούμενα ρεκόρ, με τα ακραία καιρικά φαινόμενα (υψηλές θερμοκρασίες και ξηρασία) να είναι ακόμα πιο ισχυρά.
Σε υψηλά επίπεδα οι θερμοκρασίες στην Ελλάδα
Η χώρα τους τελευταίους 8 με 9 μήνες μετράει το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο. Ο περασμένους Φεβρουάριος υπήρξε ο θερμότερος για τη Βόρεια Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια, ενώ ο καύσωνας του περασμένου Ιουλίου έσπασε κάθε ρεκόρ σε διάρκεια. Οι εκτιμήσεις για τον Απρίλιο δεν είναι ενθαρρυντικές, καθώς το καλοκαίρι απ’ ότι φαίνεται ήρθε για να μείνει.
«Ο Μάρτιος συνέχισε την παράδοση των προηγούμενων χειμωνιάτικων μηνών, με θερμοκρασίες πάνω από τις κανονικές τιμές. Αντίστοιχα, και ο Απρίλιος θα μπει με υψηλές θερμοκρασίες», αναφέρει στο mononews.gr, ο Δρ. Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος, Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Σε αντίθεση με τις ζοφερές προβλέψεις της διεθνούς κοινότητας των μετεωρολόγων, ο κ. Λαγουβάρδος παραμένει επιφυλακτικός για το τι μέλλει γενέσθαι το ερχόμενο καλοκαίρι.
«Σίγουρα θα δούμε τις επόμενες εβδομάδες υψηλές θερμοκρασίες στην Ανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια αλλά και την Ελλάδα. Δεν μπορούμε όμως ακόμα να γνωρίζουμε τι θα γίνει το καλοκαίρι. Πάντως πρόκειται για ακραίες συμπεριφορές του καιρού, με θερμοκρασίες αναντίστοιχες με την εποχή, που είναι πολύ πιθανόν να συνδέονται με την κλιματική αλλαγή. Οι μέσοι όροι θερμοκρασιών είναι σταθερά πιο υψηλοί τα τελευταία χρόνια», ανέφερε.
Οι μεσογειακές χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, βίωσαν το προηγούμενο καλοκαίρι έναν ακραίο καύσωνα, θέτοντας την περιοχή στο επίκεντρο της κλιματικής αλλαγής αλλά και της διεθνούς προσοχής λόγω των πολυήμερων πυρκαγιών.
Ταχύτερη από το αναμενόμενο η αύξηση της θερμοκρασίας
Πάντως οι επιστήμονες σημειώνουν ότι το πρόβλημα πλέον δεν περιορίζεται μόνο στην Μεσόγειο. Το 2022 κατεγράφησαν ισχυρές πυρκαγιές σε 26 από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες ενισχύθηκαν από τις ακραίες θερμοκρασίες.
Εν αναμονή των στοιχείων για τον Μάρτιο του 2024, ο Φεβρουάριος έσπασε κάθε ρεκόρ, ως ο πιο ζεστός όλων των εποχών.
Σύμφωνα με τις μετρήσεις, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία για τους προηγούμενους 12 μήνες κατέγραψε άνοδο κατά 1,56°C σε σχέση με τα προ-βιομηχανικά επίπεδα.
Η τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, υπηρεσίας του ΟΗΕ, δείχνει ότι ρεκόρ θερμοκρασιών καταρρίφθηκαν πέρυσι, και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις εκτοξεύθηκαν, όσον αφορά τα επίπεδα αερίων του θερμοκηπίου, τις θερμοκρασίες της επιφάνειας, την περιεκτικότητα σε θερμότητα και την οξίνιση των ωκεανών (τη μείωση της τιμής του pH), την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, την έκταση του θαλάσσιου πάγου της Ανταρκτικής και την υποχώρηση των παγετώνων.
Οι υψηλές θερμοκρασίες σύμφωνα με τους ειδικούς σχετίζονται με το φαινόμενο El Nino. Αν και το καιρικό φαινόμενο έχει αρχίσει να εξασθενεί, συνεχίζει να τροφοδοτεί τις υψηλές θερμοκρασίες στο να ξεπεράσουν τον μέσο όρο.
Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) ανέφερε ότι το El Nino κορυφώθηκε τον Δεκέμβριο και εξασθενεί σταδιακά, όμως μέχρι τον Μάιο οι θερμοκρασίες αναμένονται υψηλότερες από την εποχή.
«Κάθε μήνας από τον Ιούνιο του 2023 έχει σημειώσει νέο μηνιαίο ρεκόρ θερμοκρασίας – και το 2023 ήταν μακράν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί», ανέφερε η γενική γραμματέας του WMO Σελέστ Σάουλο.
«Το El Nino συνέβαλε σε αυτά τα θερμοκρασιακά ρεκόρ, αλλά τα αέρια του θερμοκηπίου που παγιδεύουν τη θερμότητα είναι αναμφισβήτητα ο κύριος ένοχος», σημείωσε.
Διαβάστε επίσης:
Στόλτενμπεργκ: Η κλιματική αλλαγή απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια
Προειδοποίηση ΟΗΕ: «Μεγάλη πιθανότητα» και το 2024 να παρουσιάσει πολύ υψηλές θερμοκρασίες