ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Για λόγους δημοσίου συμφέροντος το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν ακύρωσε το διορισμό της προσωρινής διοίκησης στην «Κιβωτό του Κόσμου», έτσι όπως ζητούσαν η σύζυγος και η μητέρα του ιδρυτή της, πατέρα Αντωνίου.
Επιβάλλεται η προσωρινή διοίκηση για να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της Οργάνωσης και το απαιτούμενο επίπεδο περίθαλψης και μεταχείρισης των ωφελούμενων, έκριναν οι ανώτατοι δικαστές.
Είναι μια απόφαση που εκδόθηκε λίγες ημέρες μετά την πρωτόδικη καταδίκη του πατρός Αντωνίου για σωματικές βλάβες με 5 πράξεις σε 9 φιλοξενούμενους. Η ποινή του είναι 51 μήνες, εξαγοράσιμη προς 10 ευρώ τη μέρα, με αναστολή στην έκτιση της μέχρι το Εφετείο του.
Οι 2 γυναίκες, τα μοναδικά μέλη του ΔΣ της Κιβωτού με επίτιμο πρόεδρο τον ιερέα (μέχρι την αποπομπή τους) είχαν καταθέσει την προσφυγή τους στις αρχές του χρόνου και ζητούσαν να ακυρωθεί ο διορισμός της προσωρινής διοίκησης το Νοέμβριο του 2022 (λίγο μετά το σάλο με τις καταγγελίες για κακοποιητικές συμπεριφορές σε ανήλικους φιλοξενούμενους στις δομές) η οποία και παρατάθηκε το Νοέμβριο του 2023, για ακόμα ένα χρόνο.
Το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 1746/2024 απόφασή του απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς και έκρινε ότι οι προσβαλλόμενες υπουργικές αποφάσεις διορισμού και παράτασης του είναι «νόμιμες και επαρκώς αιτιολογημένες».
Οι ανώτατοι δικαστές έκριναν ότι η «Κιβωτός του Κόσμου» έχει καταχωρηθεί στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) και συνιστά ΑΜΚΕ με νομική προσωπικότητα η οποία στο πλαίσιο της επίτευξης των μη κερδοσκοπικών σκοπών της, επιδιώκει οικονομικό σκοπό, υπαγόμενη στο προστατευτικό πεδίο του άρθρου 12 του Συντάγματος», που προβλέπει ότι «οι Έλληνες έχουν το δικαίωμα να συνιστούν ενώσεις και μη κερδοσκοπικά σωματεία».
Οι νομοθετικοί κανόνες για τις «οργανωμένες υπηρεσίες παροχής προστασίας από φορείς κοινωνικής πρόνοιας» υπογραμμίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, «προβλέπουν αυξημένη εποπτεία των φορέων, οι οποίοι υπαγορεύονται και δικαιολογούνται από την ανάγκη προστασίας των ευπαθών κοινωνικών ομάδων που είναι αποδέκτες των υπηρεσιών, στις οποίες ομάδες περιλαμβάνονται κατ΄ εξοχήν οι ανήλικοι».
Ειδικότερα, αναφέρεται στη δικαστική απόφαση ότι «το μέτρο του ορισμού προσωρινής διοίκησης, το οποίο συνιστά επέμβαση στην αυτονομία των νομικών προσώπων, επιβάλλεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος, συνιστάμενους στη διασφάλιση του απαιτούμενου επιπέδου περίθαλψης και μεταχείρισης των ωφελούμενων και ανάγεται στο πλαίσιο της κρατικής εποπτείας επί των επί των φορέων αυτών και της συνταγματικής υποχρέωσης του κράτους να λαμβάνει τα απαιτούμενα μέτρα για την προστασία της παιδικής ηλικίας και της νεότητας».
Η παράταση της προσωρινής διοίκησης, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, αποσκοπεί «στην ικανοποίηση του συμφέροντος τόσο των ωφελούμενων προσώπων όσο και του ίδιου του φορέα, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του, έως ότου οι συνθήκες επιτρέψουν την ανάδειξη νέας αξιόπιστης διοίκησης από τα καταστατικά του όργανα», εξάλλου αυτό είναι μέτρο «εξαιρετικού προσωρινού χαρακτήρα».
Διαβάστε επίσης
Ινδία: Η αντιπολίτευση ζήτησε την φυλάκιση του δισεκατομμυριούχου Gautam Adani
Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου – «Δεν είμαι καλά»
Γιάννης Αντετοκούνμπο: Δημιουργεί νέο fund – Πού θα επενδύσει
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση