Με ποινή φυλάκισης 51 μηνών καταδικάστηκε ο ιδρυτής της Κιβωτού του Κόσμου πατέρας Αντώνιος για 5 σωματικές βλάβες σε βάρος ανήλικων φιλοξενούμενων σε δομές.

Στον ιερέα αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου.

1

Η ποινή του ιερέα μετατράπηκε σε εξαγοράσιμη. 10 ευρώ για κάθε μέρα καταδίκης.

Στην εκτέλεση της ποινής του δόθηκε αναστολή μέχρι το Εφετείο του.

Ποινές φυλάκισης από 17 έως 40 μήνες επιβλήθηκαν στους 4 υπαλλήλους της Κιβωτού.

Οι ποινές των 3 ανεστάλησαν επί 3ετία. Του 4ου μετετράπη σε εξαγοράσιμη με αναστολή στην έφεση.

Σε όλους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου.

Οι σωματικές βλάβες αφορούν σε ξυλοδαρμούς 5 ανηλίκων, με ηθικό αυτουργό τον πατερα Αντώνιο, την καταναγκαστική εργασία ενός παιδιού και την απομόνωση ενός άλλου.

Νωρίτερα το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας καταδίκασε ομόφωνα τον ιερέα για 5 κακοποιητικές συμπεριφορές και τον αθώωσε για τις υπόλοιπες 14.

Οι αθωώσεις αφορούν περίπου 20 παιδιά, μεταξύ αυτών και την καταγγελία για σωματική βλάβη ενός 19χρονου, ο οποίος τον έχει καταγγείλει και για τη σεξουαλική του κακοποίηση.

Από τους 7 κατηγορουμενους υπαλλήλους της Κιβωτού, οι 4 καταδικάστηκαν και οι 3 αθωώθηκαν. Μια γυναίκα υπαλληλος καταδικάστηκε και για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο.

Οι δικαστές υιοθέτησαν σχεδόν στο σύνολο της την εισαγγελική εισήγηση.

Τι είχε προτείνει η εισαγγελέας

Τον περασμένο Οκτώβριο, η εισαγγελέας του δικαστηρίου είχε προτείνει την ενοχή του ιδρυτή της Οργάνωσης για ηθική ή φυσική αυτουργία σε 5 σωματικές κακοποιήσεις αγοριών και την αθώωση του για τις υπόλοιπες 14 για τις οποίες “υπάρχουν αμφιβολίες”.

«Ο κατηγορουμενος στην απολογία του είχε πνευματικό ρόλο, όμως, από τις καταθέσεις συνάγεται ότι είχε ενεργό και κυρίαρχο ρόλο και η άποψη του ήταν καθοριστική για την πορεία της οργάνωσης», είχε αναφέρει στην αγόρευσή της η εισαγγελέας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας.

Κατά την κρίση της, προέκυψε στην ακροαμτική διαδικασια η ένοχη του ιερέα ως φυσικός αυτουργός σε σωματικές βλάβες 3 ανηλίκων και την ηθική αυτουργία για άλλους 2 φιλοξενούμενους, στις δομές της Κιβωτού σε Χίο και Βόλο.

Αντίθετα είχε εισηγηθεί την απαλλαγή του πατρός Αντωνίου για τις καταγγελίες πρώην φιλοξενούμενων στις δομές της Καλαμάτας, της Αθήνας και της Πωγωνιανής.

Για τους υπόλοιπους 7 κατηγορούμενους που ήταν υπάλληλοι στις δομές, η εισαγγελέας είχε προτείνει την ενοχή των 5 για επιμέρους πράξεις και την πλήρη αθώωση των 2 από όλες τις αξιόποινες πράξεις.

Με προφυγή απαντούν οι συνήγοροι του π. Αντωνίου

Με ανακοίνωσή τους οι συνήγοροι του ιερέα αφήνουν αιχμές κατά της απόφασης και ενημερώνουν για την προσφυγή από πλευράς του πατρός Αντωνίου.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η Ελληνική Δικαιοσύνη, με την προδήλως εσφαλμένη απόφασή της, ως μη έδει, έκρινε ενόχους τους κατηγορουμένους γι’αυτά που απεδείχθη ότι δεν τέλεσαν.

Ο αγώνας συνεχίζεται για τη δικαίωση των εντολέων μας και την κήρυξη της αθωότητός τους .

Τα ανωτέρω παρά το γεγονός ότι για 14 εκ των 19 ανύπαρκτων αδικημάτων απηλλάγησαν .

Οι συνήγοροι υπεράσπισης, του ιερέα

 π. Αντώνιος: Ανεβαίνω το Γολγοθά μου, μέχρι την τελική δικαίωση

Για την εξέλιξη αυτή είχε προϊδεάσει νωρίτερα ο π. Αντώνιος, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει την ποινή  δήλωσε: «Είμαι ο πατήρ Αντώνιος.

Είμαι αθώος και παραμένω αθώος.

Συνεχίζω των αγώνα μου, ανεβαίνω το Γολγοθά μου, μέχρι την τελική δικαίωση. Σας κοιτώ στα μάτια γιατί μπορώ να σας κοιτάξω».

Για δικαίωση μιλούν οι δικηγόροι των καταγγελλόντων – οικογενειών

Ορόσημο για την προστασία των ανηλίκων χαρακτηρίζουν οι συνήγοροι των καταγγελλόντων την απόφαση, κάνοντας παράλληλα λόγο για δικαίωση .

Αναλυτικά,  η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Το Δικαστήριο μετά από μια μακρά, ενδελεχή και υποδειγματική διαδικασία, δικαίωσε τους ανήλικους παθόντες και σφράγισε την αξιοπιστία των καταγγελιών.

Η απόφαση αυτή, που αφορά βαρύτατες πλημμεληματικές πράξεις, συνιστά ορόσημο για την προστασία ανήλικων και ευάλωτων προσώπων στη χώρας μας και αποτελεί μια ελάχιστη επανόρθωση για όσα τα παιδιά υπέστησαν στις δομές της Κιβωτού του Κόσμου.

Δήλωση εκ των συνηγόρων υποστήριξης κατηγορίας»

Διαβάστε επίσης:

Προαστιακός: Εκτός λειτουργίας η τηλεδιοίκηση – Διακοπή δρομολογίων από Μενίδι μέχρι Αεροδρόμιο

Τι φέρνει για την ελληνική γεωργία μετά το 2027 η Κοινή Αγροτική Πολιτική

Φωτιά σε διαμέρισμα στον Πειραιά