Μέλη της ομάδας «Γεωμυθική» εντόπισαν μια υπόγεια λίμνη στον Κηφισό και μάλιστα την τρίτη σε σειρά καθώς την πρώτη την είχαν εντοπίσει σε άλλο σημείο του Κηφισού ήδη δύο χρόνια πριν.
Βρίσκεται στο σημείο συνάντησης με το ρέμα της Εσχατιάς και οι επιστήμονες φαίνεται να εκφράζουν ανησυχία για την έκταση της υποσκαφής τόσο του πυθμένα όσο και των θεμελίων των πλευρικών τοίχων από το νερό.
Η συγκεκριμένη λίμνη σχηματίστηκε καθώς στο σημείο αυτό καταστράφηκε η κοίτη. Η λίμνη αυτή, μάλιστα, φαίνεται να έχει μέχρι και ψάρια.
Τα νέα στοιχεία για την κατάσταση της υπόγειας σήραγγας έρχονται στο φως έπειτα από ακόμη μία εξερεύνηση τριών μελών της ερασιτεχνικής ομάδας σπηλαιολόγων «Γεωμυθική» (Δημήτρης Θεοδοσόπουλος, Γιάννης Μήλας, Γιώργος Καφαντάρης).
Μιλώντας στην «Καθημερινή» τα μέλη της ομάδας των σπηλαιολόγων της «Γεωμυθικής» δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την στατικότητα: «Το ζήτημα της στατικότητας είναι πολύ σοβαρό και κατά τη γνώμη μας χρειάζεται να αντληθούν τα νερά και να γίνει μια εκτίμηση των ζημιών από μηχανικούς. Ο υπόγειος αγωγός σε αυτήν την τρίτη λίμνη είναι στη χειρότερη κατάσταση που έχουμε δει» λέει ο Δημήτρης Θεοδοσόπουλος. «Η Εσχατιά είναι παραπόταμος του Κηφισού που ξεκινά από την Πάρνηθα. Το ρέμα είναι άθικτο στο Μενίδι, διευθετείται αυτή την περίοδο από το Μενίδι έως την Αττική Οδό και έχει ήδη υπογειοποιηθεί από το 2017, από την Αττική Οδό έως τη συμβολή του με τον Κηφισό».
Η ομάδα αναγκάστηκε να σταματήσει εκεί, καθώς η λίμνη ήταν αδιαπέραστη. «Εκτιμώ ότι έχει βάθος από ένα έως δύο μέτρα και μήκος τουλάχιστον 50-60 μέτρα, οπότε δεν μπορούσαμε να τη διασχίσουμε. Η λίμνη έχει δημιουργηθεί από την υποσκαφή του τσιμεντένιου πυθμένα, ο οποίος φαίνεται να είχε πάχος μόνο 5-10 εκατοστά και ένα πολύ λεπτό σιδερένιο πλέγμα, δηλαδή επρόκειτο για κακοκατασκευή. Θεωρώ πολύ ανησυχητικό ότι στους πλαϊνούς τοίχους έχουν υποσκαφεί και οι πάσσαλοι θεμελίωσης σε βάθος 1-2 μέτρων. Δεν ξέρω πόσο βαθιά είναι τα θεμέλια, αλλά νομίζω ότι θα πρέπει να ελεγχθούν», συμπληρώνει ο Δημήτρης Θεοδοσόπουλος.
Να σημειωθεί ότι η πρώτη από τις λίμνες ανακαλύφθηκε από τα μέλη της ίδιας ομάδας, τον Ιανουάριο του 2023. Βρέθηκε στο ύψος της πεζογέφυρας Περισσού και οδού Βικέλα στα Πατήσια, αμέσως μετά την υπόγεια συμβολή του Κηφισού με τον Ποδονίφτη.
Τον Ιούλιο του 2023, η δεύτερη λίμνη εντοπίστηκε κάτω από τον Κηφισό στο ύψος της Λεωφόρου Αθηνών αφού μπήκαν από την περιοχή του Ρέντη και αφού περπάτησαν 3,5 χιλιόμετρα κάτω από την Εθνική Οδό.
Τον περασμένο Αύγουστο η Περιφέρεια Αττικής υπέγραψε σύμβαση 1,2 εκατ. ευρώ με εργολάβο για την απομάκρυνση σκουπιδιών και μπάζων από την κλειστή κοίτη του Κηφισού. Υπολογίζεται ότι το συνεργείο απομάκρυνε περίπου 12.500 τόνους φερτών υλικών, καθώς σύμφωνα με την Περιφέρεια, η υπόγεια κοίτη δεν είχε καθαριστεί από το 2002. Εκτιμάται, επίσης, ότι στο υπόγειο τμήμα του Κηφισού καταλήγουν και αρκετές παράνομες συνδέσεις αποχετεύσεων παραποτάμιων επιχειρήσεων.
Διαβάστε επίσης:
Ποιά είναι η πιο μολυσμένη πόλη στον κόσμο και ποιός ο ρόλος των ηλεκτρικών αυτοκινήτων;
Έρχονται ρυθμίσεις για απαγόρευση πώλησης αλκοόλ σε ανηλίκους
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Στουρνάρας: Ο Σημίτης άφησε βαρύ αποτύπωμα στον εκσυγχρονισμό της χώρας
- Σακελλαροπούλου: Ο Κώστας Σημίτης οραματίστηκε μια Ελλάδα ισχυρή και ισότιμη στην Ευρώπη
- Γιατί ο Κώστας Σημίτης ήταν πολιτικός γίγας και γιατί διχάζει με το θάνατό του
- Έρχονται αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας-αυτοκινήτου και το 2025