Μετά τον σφοδρό και πρωτοφανή χιονιά που έπληξε την Αττική, η θερμοκρασία πλέον έχει ανέβει και κυμαίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα, ωστόσο, στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, ο καιρός αναμένεται να χαλάσει εκ νέου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του γνωστού μετεωρολόγου Κλέαρχου Μαρουσάκη, στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου η χώρα μας ενδέχεται να συγκεντρώσει αρκετές πιθανότητες για να γίνει ξανά αποδέκτης ενός ισχυρού ψυχρού κύματος.

Τι πρέπει να ξέρεις για τον καιρό

– Γενικά αίθριος καιρός τις επόμενες ημέρες με παροδικές νεφώσεις κατά περιόδους στα ανατολικά

– Θερμοκρασία σε κανονικά για την εποχή επίπεδα

– Οι άνεμοι θα φτάνουν στο Αιγαίο τα 5 με 6 μποφόρ και κατά περιόδους τα 6 με 7 μποφόρ

Τι αναφέρει στην ανάρτησή του ο μετεωρολόγος:

«Αυτή η “καλοσύνη” στον καιρό δεν φαίνεται να κρατάει για πολύ μιας και οι δεξαμενές της ατμόσφαιρας πάνω από την Γηραιά ήπειρο έχουν γεμίσει με αρκετό ψύχος το οποίο σε κάθε περίπτωση καραδοκεί και περιμένει την κατάλληλη ευκαιρία για να ξεχυθεί και να επηρεάσει μεγάλο τμήμα της Ευρώπης για άλλη μια φορά τη φετινή χρονιά. Αυτό φαίνεται να λαμβάνει χώρα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου με τη χώρα μας να συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες για να γίνει ξανά αποδέκτης αυτού του ισχυρού ψυχρού κύματος.

Παρακάτω αναλύουμε τρία πιθανά σενάρια σύμφωνα με τα Μετεωρολογικά μας μοντέλα.

Σενάριο 1

Σύμφωνα με το σενάριο αυτό ισχυρό πεδίο υψηλών βαρομετρικών πιέσεων εμφανίζεται να καλύπτει την βόρεια Ευρώπη με τάσεις εξάπλωσης προς τα βορειοδυτικά τμήματα και οι οποίες υψηλές πιέσεις φαίνεται να συνδυάζονται με βαθύ βαρομετρικό χαμηλό προς τη Μαύρη θάλασσα. Η όλη αυτή εξέλιξη θα ωθήσει πολικές αέριες μάζες προς τη νότια Ευρώπη σχηματίζοντας ένα βαρομετρικό χαμηλό στα δυτικά θαλάσσια τμήματα της χώρας μας. Αυτό το σενάριο θα οδηγήσει σε βαρυχειμωνιά τη χώρα μας με τα χιόνια για άλλη μία φορά να επηρεάζουν ακόμη και πεδινές περιοχές και τον υδράργυρο να προσεγγίζει ακόμη και πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν ιδιαίτερα προς τα βόρεια που σημαίνει ισχυρός παγετός πιθανόν και ολικός.

Σενάριο 2

Σύμφωνα με το σενάριο αυτό οι υψηλές βαρομετρικές πιέσεις φαίνεται να μην εξαπλώνονται τόσο νότια με αποτέλεσμα οι πολικές αέριες μάζες να βρουν διέξοδο προς τη δυτική Ευρώπη. Σε αυτή την περίπτωση το βαρομετρικό χαμηλό θα σχηματιστεί προς τα δυτικά τμήματα της Μεσογείου κι έτσι η χώρα μας θα επηρεαστεί με νοτιάδες, Αφρικανική σκόνη και βροχές ικανές να δημιουργήσουν ακόμη και προβλήματα. Σε δεύτερο χρόνο θα μας έρθει το κρύο από τα βορειοδυτικά πολύ εξασθενημένο και με μικρή σχετικά χρονική διάρκεια.

Σενάριο 3

Σύμφωνα με το σενάριο αυτό οι υψηλές βαρομετρικές πιέσεις φαίνεται να εξαπλώνονται πολύ νότια και να καλύπτουν τη δυτική – κεντρική Μεσόγειο. Αυτό θα ωθήσει τις πολικές αέριες μάζες προς τη νοτιοανατολική Μεσόγειο σχηματίζοντας βαρομετρικό χαμηλό προς την Κύπρο οπότε η χώρα μας θα δεχτεί ξηρό κρύο και με σύντομη διάρκεια χωρίς κάτι το ανησυχητικό.

Μέχρι στιγμής όπως διαμορφώνονται τα προγνωστικά από το παγκόσμιο μοντέλο μας τα δύο πρώτα σενάρια εμφανίζουν τις περισσότερες πιθανότητες και γενικά μοιρασμένες με το τρίτο σενάριο να εμφανίζει τις πιο χαμηλές πιθανότητες επαλήθευσης.

Έτσι λοιπόν είναι πιθανό στο πρώτο μισό του Μαρτίου είτε να ταλαιπωρηθούμε από χιόνια και πολικό ψύχος, είτε από επικίνδυνες βροχές με κίνδυνο για πλημμύρες. «Καθώς θα προχωρούν οι ημέρες θα δούμε προς τα που γέρνει η ζυγαριά, σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να προετοιμαστούμε για το ακραίο για να μην ζήσουμε τις καταστάσεις των τελευταίων ημερών με χιλιάδες συνανθρώπους μας να ταλαιπωρούνται», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κλέαρχος Μαρουσάκης στην ανάρτησή του στο Facebook.

Διαβάστε επίσης:

Παγώνη: Μια από τις δυσκολότερες εβδομάδες -Τι θα κρίνει το lockdown

Συγκέντρωση καλλιτεχνών έξω από το υπουργείο Πολιτισμού

Συναγερμός στο Περιστέρι: 32 κρούσματα σε γηροκομείο – Καταγγελία ότι δεν ενημέρωσαν συγγενή τροφίμου ότι πέθανε