Με τη συμπλήρωση 200 ετών από τη σύνθεση του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν» ως έναυσμα, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, απευθύνει το φετινό μήνυμά της για την 25η Μαρτίου.

«Ο “Ύμνος εις την Ελευθερίαν” παραμένει πάντοτε επίκαιρος και διδακτικός, γεμάτος σύγχρονα μηνύματα για ομόνοια, πίστη σε ευγενείς στόχους, θάρρος και αυταπάρνηση, από τα οποία μπορούμε να αντλήσουμε ιδανικά και αξίες για το παρόν και το μέλλον μας», αναφέρει η υπουργός.

1

Η ωδή, του Διονύσιου Σολωμού, που μελοποιήθηκε από τον Νικόλαο Μάντζαρο, και αποτελεί από το 1865 τον εθνικό ύμνο της Ελλάδας, είναι, όπως τονίζει η υπουργός, «μία πραγματική ωδή στην Ελευθερία και τα ιδεώδη που υπερασπίστηκαν οι ήρωες της Επανάστασης του 1821, οι οποίοι ακατάπαυστα γυρεύαν “ή τη νίκη ή τη θανή”». Τη χαρακτηρίζει επίσης, ζωντανή μαρτυρία της εποχής: «Ο ποιητής αποτυπώνει στον Ύμνο εις την Ελευθερίαν, μεταξύ άλλων, τη στάση των ξένων δυνάμεων της εποχής απέναντι στον απελευθερωτικό μας Αγώνα, την αριθμητική υπεροχή του εχθρού και την ανδρεία με την οποία αυτή αψηφήθηκε, τον εθνικό διχασμό, τις ομορφιές, τα ήθη και τις παραδόσεις του τόπου μας, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι αγωνιστές και την επιμονή και καρτερία με την οποία οι Έλληνες επιδίωξαν την Ελευθερία τους, ως το υπέρτατο αγαθό».

«Η 25η Μαρτίου σηματοδοτεί την απαρχή της ένδοξης Επανάστασης του ’21 για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού από την Ελλάδα και γιορτάζεται από τους απανταχού Έλληνες και Ελληνίδες με υπερηφάνεια και τιμή για τους ήρωες και τις ηρωίδες που σθεναρά πολέμησαν για την Ελευθερία μας», καταλήγει η κ. Κεραμέως στο μήνυμά της.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Ηλιοφάνεια με θερμοκρασίες έως 20 βαθμούς

Οικονόμου: Τον Ιούνιο ξεκινά το πρόγραμμα Καταπολέμησης Παχυσαρκίας Ενηλίκων