ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
«Δεν γίνονται ανεκτοί τραμπουκισμοί, απειλές, εγκλεισμοί στο ελληνικό πανεπιστήμιο» τόνισε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, απαντώντας σε τρεις επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φίλη, του ΚΚΕ, Μανώλη Συντυχάκη και του ΜέΡΑ 25, Σοφίας Σακοράφας, σχετικά με την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς εναντίον φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης, που τον περασμένο Οκτώβριο φέρεται να κράτησαν σε ομηρία τον κοσμήτορα της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων – Ηλεκτρονικών Υπολογιστών.
Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, υπογράμμισε ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κοσμητείας που της αποστάλθηκε και την υπογράφουν επτά μέλη της, «την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου, υπήρξε εγκλεισμός του Κοσμήτορα στο γραφείο του, για περίπου τέσσερις ώρες, από μια ομάδα 20 έως 30 ατόμων, μεταξύ των οποίων υπήρχε σημαντικός αριθμός ατόμων που δεν ανήκουν στο Ίδρυμα.
Η ομάδα αυτή κρατούσε τον Κοσμήτορα όμηρο» μέσα «σε αποπνικτική ατμόσφαιρα και υπό συνεχείς ύβρεις, απαγορεύοντάς του να βγει από το γραφείο, του απαγορεύτηκε με βία η χρήση του σταθερού τηλεφώνου του γραφείου του, ενώ παριστάμενος του έβαλε στυλό στο χέρι για να υπογράψει και να ανακαλέσει το e-mail που είχε στείλει». Μάλιστα «όταν προσπάθησε να ξεκλειδώσει το κινητό του, απλώς για να δει νέα μηνύματα, δέχθηκε φωνές και ύβρεις από άτομα […] Παράλληλα, δύο μεγαλόσωμα άτομα στην έξοδο του γραφείου ‘ρύθμιζαν’ το ποιος έμπαινε και ποιος έβγαινε, εμποδίζοντας βίαια την έξοδο του Κοσμήτορα από το γραφείο του».
Αυτά, είπε η κ. Κεραμέως, «δεν είναι περιγραφές δημοσιευμάτων ή εικασίες, αλλά είναι η επίσημη εκδοχή των περιστατικών, όπως καταγράφηκε στην ανακοίνωση της Κοσμητείας» και πρόσθεσε πως «εάν αυτά τα περιστατικά επιβεβαιωθούν από τη δικαιοσύνη τότε, ναι, θα αφορούν βιαιότατη επίθεση κατά ακαδημαϊκού λειτουργού για πράξεις απολύτως καταδικαστέες».
Η υπουργός δήλωσε έκπληκτη με την ερώτηση των τριών βουλευτών, σημειώνοντας πως «δεν ξέρω εάν αυτά που κατήγγειλε η Κοσμητεία είναι αληθή, αλλά αυτά καταγγέλθιηκαν, όχι από κάποιον τυχαίο, αλλά από το επίσημο όργανο του Πανεπιστημίου, από την ίδια την Κοσμητεία» και αναρωτήθηκε: «Δεν θα έπρεπε να ζητήσω να ελεγχθούν; Τί προτείνετε; Να σταυρώσουμε τα χέρια και να πούμε, ‘δεν πειράζει, τα παιδιά εκφράζονται;’ Με ομηρία; Με στυλό στο χέρι και με τη βία! Αυτό θα περιμένετε από έναν υπουργό Παιδείας;». Καταλήγοντας, η υπουργός ανέφερε πως «οι πολίτες βλέπουν και κρίνουν. Εμείς με τη βιβλιοθήκη, εσείς με τη βαριοπούλα!».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, υποστήριξε πως σύμφωνα με τις ανακοινώσεις φορέων, δεν υπήρξαν όλα αυτά τα οποία καταλογίζονται στους φοιτητές από την Κοσμητεία. «Αυτά τα παιδιά» είπε ο βουλευτής «αντιμετωπίζουν τώρα την κατηγορία της απαγωγής» μετά «από εντολή – ουσιαστικά – που δίνει η κυρία υπουργός». Η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, τόνισε «δεν είναι ο καλύτερος δρόμος». Αναρωτήθηκε «ποιο έγκλημα διέπραξαν τα παιδιά που σήμερα οδηγούνται – αν οδηγηθούν τελικά – στο εδώλιο; Ότι αντέδρασαν στο γεγονός ότι κάποιος πήγε να κατεβάσει μια αφίσα για μια συνδικαλιστική δράση. Αυτό είναι το έγκλημά τους;».
Συνεχίζοντας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως «η δύναμη του πανεπιστημίου είναι η δημοκρατία. Η κυρία υπουργός θεωρεί ότι με τη δύναμη του εισαγγελέα και της αστυνομίας μπορεί να λύσει τις εντάσεις που δημιουργούνται μέσα στα πανεπιστήμια» και της ζήτησε «να μην ρίχνει λάδι στη φωτιά».
Στην δευτερολογία του, ο κ. Φίλης σημείωσε πως «μου είναι δύσκολο να κατανοήσω τον εισαγγελικό οίστρο και το αστυνομικό πάθος της κυρίας υπουργού». Αναγνώρισε πως η υπουργός μίλησε «για φερόμενα επεισόδια», αλλά πρόσθεσε πως «ο τρόπος που τα ανέφερε είναι σα να τα υιοθετεί. Ήταν ένα κατηγορητήριο και μια γραμμή προς τον εισαγγελέα, να κλείσει την προκαταρκτική εξέταση με κατηγορητήριο εναντίον των συγκεκριμένων φοιτητών». Διερωτήθηκε δε, «γιατί τόσο μίσος απέναντι στα νέα παιδιά; Γιατί η Κοσμητεία δεν πήγε – εάν ισχύουν αυτά – η ίδια στον εισαγγελέα, αλλά έπρεπε να παρέμβει ενδιάμεσα ο υπερεισαγγελέας που λέγεται «κυρία Κεραμέως»;
«Αν έχει έστω και τώρα τη δυνατότητα να αντιλαμβάνεται τα λάθη της – συνέχισε για την υπουργό ο κ. Φίλης – θα πρέπει να ζητήσει να σταματήσει η δίωξη. Μπορεί να θέλει να συνεχιστεί η δίωξη νομικά. Αυτό είναι άλλη ιστορία. Πολιτικά όμως, μέσα στη Βουλή να πει ‘σταματάει η δίωξη, ό,τι έγινε έγινε, ελύθησαν τα ζητήματα και δεν κυνηγάω τα παιδιά αυτά’».
Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, ζήτησε να αποσυρθούν άμεσα οι κατηγορίες σε βάρος των φοιτητών και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι η κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς από την υπουργό «εντάσσεται στην επικίνδυνη κλιμάκωση του οργανωμένου κυβερνητικού σχεδίου της καταστολής στα πανεπιστήμια, με τους φοιτητές να αντιμετωπίζονται σαν εγκληματίες του Κοινού Ποινικού Κώδικα, με ενδεχόμενες βαρύτατες ποινές, ακόμη και πολυετούς κάθειρξης».
Σκοπός σας, είπε, είναι «η δημιουργία κλίματος τρομοκράτησης στους φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης και των άλλων ιδρυμάτων, για να δικαιολογηθεί η είσοδος της πανεπιστημιακής αστυνομίας». Ξεκαθάρισε ότι «το να μη συμφωνεί κανείς με μορφές αγώνα και κινητοποιήσεων, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπερασπίζεται το δικαίωμα της διεκδίκησης, ειδικά όταν αυτός ποινικοποιείται». Παράλληλα, επισήμανε πως «η Πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης, σε ανακοίνωσή της, λέει σαφέστατα ότι θα πρέπει να αναπτύσσεται ελεύθερα πολιτικός λόγος και συνδικαλιστική δράση».
Η βουλευτής του ΜέΡΑ 25, Σοφία Σακοράφα, ανέφερε στην υπουργό πως «τη βαριοπούλα δεν την έχουμε εμείς, δεν είμαστε με τη βαριοπούλα εμείς, η βαριοπούλα είναι στην κυβέρνηση που ασκεί εξουσία αυτή τη στιγμή», που αρπάζει τη ζωή από τα χέρια αυτών των παιδιών με τα νομοθετήματα που φέρνει, που βγαίνουν αυτά τα παιδιά από τα πανεπιστήμια και δεν έχουν πού να πάνε να δουλέψουν και είναι άνεργα».
Υποστήριξε πως οι φοιτητές έκαναν τρεις επισκέψεις στο γραφείο του κ. Κοσμήτορα και ο κ. Κοσμήτορας τους δέχτηκε και συζήτησε μαζί τους. Οι φοιτητές σεβάστηκαν τις διαδικασίες. Ο Κοσμήτορας στη συζήτηση, δεν επεδίωξε να αποχωρήσει καθόλου από τη συζήτηση, δεν σηκώθηκε από το γραφείο του, δεν αποχώρησε από το γραφείο του και όταν θεώρησε ότι η συζήτηση είχε εξαντληθεί, πάλι δεν θέλησε να φύγει, δεν το έπραξε αυτό.
Εκτός αυτού, είχε στα χέρια του το κινητό του τηλέφωνο, το οποίο χρησιμοποιούσε συχνά στέλνοντας μηνύματα, τον φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή του, την οθόνη του οποίου είχε την περισσότερη ώρα μπροστά του και πληθώρα καθηγητών μπαινόβγαιναν στο γραφείο του. Καταλόγισε στην υπουργό πως «το αφήγημα της υπεράσπισης της νομιμότητας με τον τρόπο που προσπαθείτε να το περάσετε, δεν μπορεί να γίνει πειστικό.
Οι υπουργοί δεν υπερασπίζονται τη νομιμότητα καταθέτοντας μηνύσεις απέναντι στους φοιτητές» και «ας μην υποκρινόμαστε. Δεν είναι νομικοί οι λόγοι που κάνατε αυτήν την κίνηση. Είναι μια καθαρά πολιτική κίνηση, ένα νέο κυβερνητικό όπλο στη δική σας μάχη. Ο στόχος σας είναι ένας, ο εκφοβισμός. Όποιος φοιτητής, όποιος πολίτης νιώθει πως έχει την υποχρέωση να αντιδράσει, να ξέρει πως κινδυνεύει να τον σέρνουν για ένα κακούργημα» είπε μεταξύ άλλων η βουλευτής.
Απαντώντας, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, είπε πως αυτά που σας ανέφερα «δεν τα λέει κάποια φυλλάδα. Αυτά τα λέει η Κοσμητεία. Μου λέτε ότι υπάρχουν άλλες διηγήσεις. Βεβαίως, αυτό θα το διευθετήσει η δικαιοσύνη. Γι’ αυτό έχουμε τη δικαιοσύνη. Εγώ δεν είμαι η δικαιοσύνη. Το Πανεπιστήμιο δεν είναι η δικαιοσύνη. Εσείς δεν είστε η δικαιοσύνη. Έχουμε την ανεξάρτητη δικαιοσύνη.
Εγώ δεν λέω ότι έγιναν ή δεν έγιναν, αλλά υπάρχει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, που δίνει τη δυνατότητα σε έναν υπουργό να καταθέτει αναφορά για περιστατικά που φτάνουν σε γνώση του. Εμένα μου ήρθε το επίσημο όργανο του Πανεπιστημίου και μου έκανε σοβαρότατες καταγγελίες. Δεν θα κρίνω, λοιπόν εγώ, εάν αυτά ήταν ή δεν ήταν αληθή. Δεν είναι δουλειά μου. Δεν έχω καμία αρμοδιότητα γι’ αυτό. Γι’ αυτό έχουμε την δικαιοσύνη. Εγώ με το που είδα αυτή την ανακοίνωση, που ήταν επίσημη, κατέθεσα αναφορά κατά παντός υπευθύνου».
«Δεν γίνονται ανεκτοί τραμπουκισμοί, απειλές, εγκλεισμοί στο ελληνικό πανεπιστήμιο. Πράξεις βίας και εκφοβισμού δεν έχουν καμία θέση στο ελληνικό πανεπιστήμιο. Και εμείς ως κυβέρνηση αυτό θα το θωρακίσουμε. Θα το προστατεύσουμε. Θα αναβαθμίσουμε το ακαδημαϊκό περιβάλλον. Αντίθετα με εσάς, που μας εγκαλείτε ζητώντας μία ανεπίτρεπτη εθελοτυφλία στο ενδεχόμενο παραβατικότητας. Όχι, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν θα είναι επιεικής στη βία και την ανομία» κατέληξε η υπουργός Παιδείας.
Διαβάστε επίσης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αυστραλία: Πυροσβέστες προσπαθούν να ελέγξουν πελώρια πυρκαγιά
- Τέλη κυκλοφορίας: Μέχρι 31/12 η πληρωμή – Δεν θα δοθεί παράταση δηλώνει το Υπουργείο – mononewsTV
- ΕΕ και ΝΑΤΟ: Στο πλευρό Φιλανδίας και Εσθονίας για τη δολιοφθορά στο υποθαλάσσιο καλώδιο ρεύματος και το μπλακ-άουτ
- Αντωνία Παναγίδη: Στους 10 κορυφαίους ναυτοδικηγόρους από την Lloyd’s List