Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για κλείσιμο σχολείων, δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ενώ επεσήμανε ότι τ0 84% των καθηγητών έχει εμβολιαστεί.

Η Νίκη Κεραμέως σε συνέντευξη στα «Παραπολιτικά», μίλησε για την πορεία των εμβολιασμών στον εκπαιδευτικό τομέα, αναφέροντας: «Στα πανεπιστήμια έχουμε πάνω από 93% των καθηγητών που είναι εμβολιασμένοι. Έχουμε πάνω από το 82% των φοιτητών που είναι εμβολιασμένοι. Στα σχολεία έχουμε πάνω από το 84% των καθηγητών των σχολειών που είναι εμβολιασμένοι και ανεβαίνει, γιατί εκεί θέλουμε ακόμα δρόμο, και ο εμβολιασμός των παιδιών. Να πω ενδεικτικά ότι στα Λύκεια πλησιάζουμε το 50% στους εμβολιασμούς».

Παράλληλα, επεσήμανε την μεγάλη αύξηση στους εμβολιασμούς και στους προγραμματισμένους εμβολιασμούς των παιδιών τον τελευταίο καιρό, ενώ τόνισε ότι τηρείται αυστηρά το υγειονομικό πρωτόκολλο απ’ όλα  τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Όσον αφορά τα κλειστά τμήματα, σημείωσε ότι είναι μόλις 15, στο σύνολο των 85.000 περίπου. Το αυξημένο testing έχει βοηθήσει σε αυτό, όπως είπε, ενώ σε περίπτωση που υπάρξει θετικό κρούσμα, απομονώνεται αμέσως αλλά ταυτόχρονα όλες οι στενές του επαφές κάνουν έως και 7 δωρεάν test την εβδομάδα.

«Άρα μιλάμε για ένα πάρα πολύ αυξημένο testing το οποίο μας έχει επιτρέψει να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού στα σχολεία», προσθέτει.

Ενώ, παράλληλα ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο να κλείσουν τα σχολεία.

Σύγχρονο και εξωστρεφές μοντέλο

Σε ότι αφορά τον νέο νόμο για τα πανεπιστήμια η υπουργός είπε πως το νομοσχέδιο βρίσκεται σε διαβούλευση. Όπως είπε, «ένα νομοσχέδιο το οποίο στοχεύει στο να αυξήσει την αυτονομία των πανεπιστημίων, να δώσει κι άλλους βαθμούς εξωστρέφειας, να επιτρέψει μεγαλύτερη ευελιξία» και πρόσθεσε πως είναι «ένα μοντέλο διοίκησης πιο σύγχρονο και πιο εξωστρεφές».

Η κ. Κεραμέως ανέφερε και μία επιπλέον αλλαγή η οποία τίθεται σε εφαρμογή, λέγοντας ότι τα πανεπιστήμια αποφασίζουν και πόσο θα μετράει το κάθε μάθημα στις πανελλαδικές.

«Αυτό το θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό. Δώσανε τα πανεπιστήμια τους συντελεστές που θέλουν και το θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό γιατί γίνεται ένα πολύ μεγάλο βήμα στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης αυτονομίας των πανεπιστήμιων μας όπως γίνεται βέβαια και στο εξωτερικό, αλλά αυτά στην Ελλάδα δεν ήταν δεδομένα ως τώρα», σημείωσε.

Η υπουργός Παιδείας τόνισε επίσης πως με τα 166 νέα προγράμματα σπουδών αλλάζει το τι και το πως διδάσκουμε το μάθημα. «Το περιεχόμενο καταρχήν  εκσυγχρονίζεται, επίσης μπαίνει πολύ πιο δυναμικά η διάσταση της διεπιστημονικότητας», ανέφερε.

Όσον αφορά την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών η κ. Κεραμέως είπε πως έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση. «Πάνω από 95% των σχολείων έχει συμμετάσχει οριζοντίως για πρώτη φορά σε αυτό το νέο πλαίσιο και αυτό είναι  κάτι πάρα πολύ σημαντικό γιατί η αξιολόγηση είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο καθαρά βελτιωτικό», είπε η υπουργός.

Αρνητές γονείς

Σχετικά με τους γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο επειδή είναι αρνητές της πανδημίας και των μέτρων προστασίας, η κ. Κεραμέως δήλωσε πως είναι πιθανό να τους αφαιρείται η γονική μέριμνα ενώ θα επιβάλλεται ποινή φυλάκισης έως 2 χρόνια, προκειμένου να προστατευθούν τα παιδιά.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης στην σύνοδο ASEM: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει κόμβος πράσινης ενέργειας

Μητσοτάκης στην Washington Post: Η ανάπτυξη είναι η λύση για το χρέος – Πλεόνασμα από το 2023