Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Κοινωνία

ΚΕΔΕ: Στο Ναύπλιο η δεύτερη προσυνεδριακή συνάντηση – Ποια θέματα θα συζητηθούν

Λάζαρος Κυρίζογλου, νέος πρόεδρος ΚΕΔΕ

Λάζαρος Κυρίζογλου, νέος πρόεδρος ΚΕΔΕ

Με τη συμμετοχή των αιρετών της Πελοποννήσου, θα πραγματοποιηθεί στο Ναύπλιο, την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, η δεύτερη προσυνεδριακή συνάντηση διαλόγου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ενόψει του πρώτου ετήσιου τακτικού συνεδρίου της παρούσας δημοτικής περιόδου, που θα γίνει στη Ρόδο από 7 έως 9 Νοεμβρίου.

Μία ημέρα μετά, την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου, ακολουθεί η τρίτη προσυνεδριακή συνάντηση στο Μεσολόγγι, με τη συμμετοχή των αιρετών Ιονίων Νήσων και Δυτικής Ελλάδας.

Στην ατζέντα της δεύτερης προσυνεδριακής συνάντησης θα τεθούν θέματα που αφορούν στην εξέλιξη του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στη λειτουργία των δήμων, στην ενίσχυση και αναβάθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών των δήμων, αλλά και σε θέματα ισότητας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Συγκεκριμένα, θα συζητηθούν οι εξής θεματικές ενότητες:

Θεσμοί και διαφάνεια: περιλαμβάνει θέματα όπως η σύνταξη νέου Κώδικα Δήμων και Περιφερειών, η Διοικητική Μεταρρύθμιση, η καταστατική θέση των αιρετών, ο εσωτερικός έλεγχος και η εποπτεία των δήμων, η διαδημοτική συνεργασία, θέματα προσωπικού κλπ.

Ψηφιακή διακυβέρνηση: αφορά σε θέματα όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός των δήμων, η χρηματοδότηση έργων ψηφιακού μετασχηματισμού, η εξέλιξη των έργων ψηφιακής μετάβασης των δήμων, η κάλυψη των αναγκών σε δεξιότητες στο πλαίσιο της υποστήριξης του ψηφιακού μετασχηματισμού των δήμων κά.

Ισότητα και ανθρώπινα δικαιώματα: θα συζητηθούν θέματα όπως η ενδοοικογενειακή βία, η σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους εργασίας, η καταπολέμηση των διακρίσεων και η υποστήριξη των δικαιώματα των μειονοτήτων και των Ατόμων με Αναπηρίες.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου, με αφορμή τη συνάντηση του Ναυπλίου δηλώνει σχετικά:

“Η ΚΕΔΕ συνεχίζει τις προσυνεδριακές συναντήσεις με τους αιρετούς εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της. Στόχος μας είναι να θέσουμε και να αναδείξουμε τα κρίσιμα θέματα με τα οποία είναι αντιμέτωποι οι δήμοι. Να θέσουμε τους στόχους και τα αιτήματά μας για να διαδραματίσει η Αυτοδιοίκηση πρωταγωνιστικό ρόλο απέναντι στις νέες προκλήσεις. Στόχος μας επίσης είναι να καταγράψουμε τις ανάγκες και τα προβλήματα που είναι σήμερα αντιμέτωπες οι τοπικές μας κοινωνίες και συντονισμένα να χαράξουμε τον οδικό χάρτη για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

Ως οι αιρετοί εκπρόσωποι των δήμων της χώρας, οφείλουμε, μέσα από μία διαδικασία γόνιμου και ουσιαστικού διαλόγου, να συναποφασίσουμε για το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να συμβάλλουμε στην ουσιαστική πρόοδο του θεσμού που υπηρετούμε. Επιδιώκουμε και θα αγωνιστούμε για την επανεκκίνηση της Αυτοδιοίκησης, για ισχυρούς και αποτελεσματικούς δήμους στην υπηρεσία των πολιτών”.

Ηλεκτρονική πλατφόρμα προσυνεδριακής διαβούλευσης

Να σημειωθεί ότι η ΚΕΔΕ για την ενίσχυση του κρίσιμου διαλόγου για το μέλλον της Αυτοδιοίκησης, παράλληλα έχει δημιουργήσει ηλεκτρονική πλατφόρμα διαβούλευσης, ανά θεματική ενότητα των Επιτροπών Πολιτικής, η οποία λειτουργεί ήδη στην ιστοσελίδα https://synedrio2024.kede.gr/, προκειμένου να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος μεταξύ των αιρετών.

Οι εργασίες των προσυνεδριακών συναντήσεων θα μεταδίδονται ζωντανά από την ιστοσελίδα της ΚΕΔΕ https://kede.gr/

Διαβάστε επίσης: 

Δημήτρης Παπαστεργίου: Άνοιξε η πλατφόρμα για online δωρεάν μαθήματα κατάρτισης

Γλυφάδα: Εισαγγελική παρέμβαση για τις απίστευτες απειλές μέσω TikTok

Κορινθία: Μήνυμα του 112 για εκκένωση 4 οικισμών στο Ξυλόκαστρο