ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Δημοσιεύτηκε η προκαταρκτική έκθεση, για την συντριβή του αεροπλάνου της Azerbaijan Airlines, που έπεσε στην πόλη Ακτάου του Καζακστάν στις 25 Δεκεμβρίου.
Η έκθεση κάνει λόγο για ζημιές «που πιθανόν προκλήθηκαν από εξωτερικά αντικείμενα» υπέστη το επιβατικό αεροσκάφος, το οποίο προσέγγιζε τον διάδρομο 11 του αεροδρομίου στο Ακτάου, ενώ εκτελούσε πτήση Μπακού – Γκρόζνι.
Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ είχε δηλώσει, λίγες μέρες μετά το δυστύχημα, ότι το αεροπλάνο είχε υποστεί ζημιές από τυχαίους πυροβολισμούς από το ρωσικό έδαφος. Η Μόσχα δεν το επιβεβαίωσε αυτό.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι μετά από δύο ανεπιτυχείς προσπάθειες προσγείωσης στο Γκρόζνι, το πλήρωμα αποφάσισε να επιστρέψει στο Μπακού, ωστόσο τα κύρια συστήματα ελέγχου χάθηκαν. Στη συνέχεια, το πλήρωμα κατευθύνθηκε στο εναλλακτικό αεροδρόμιο του Ακτάου για αναγκαστική προσγείωση.
Η έκθεση επιβεβαιώνει ότι στο αεροσκάφος επέβαιναν 5 μέλη του πληρώματος και 62 επιβάτες. Ως αποτέλεσμα της συντριβής, 38 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων ο κυβερνήτης, ο συγκυβερνήτης, ένας αεροσυνοδός και 35 επιβάτες, ενώ 29 άνθρωποι έφεραν τραυματισμούς διαφορετικής σοβαρότητας.
Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι η επιτροπή διαπίστωσε πολλαπλές ζημιές στο ουραίο τμήμα της ατράκτου, στον κατακόρυφο σταθεροποιητή και στο πηδάλιο. Παρόμοιες ζημιές εντοπίστηκαν στον αριστερό κινητήρα, στο αριστερό φτερό και σε άλλα εξαρτήματα.
Διαβάστε επίσης
Τατιάνα Μπλάτνικ: Μετακόμιση-εξπρές σε 48 ώρες
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γροιλανδία: Εκλογές στις 11 Μαρτίου προτείνει ο πρωθυπουργός
- Μητσοτάκης για επίθεση στη Σουηδία: Τα σχολεία δεν πρέπει ποτέ να είναι χώρος βίας
- Ζελένσκι: Ζητά πυρηνικά όπλα και να ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ για να προστατευθεί από την Ρωσία
- Η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ ειδικός διαπραγματευτής επί των μετοχών της AS Company