• Κοινωνία

    Καταργείται το ακαταδίωκτο των τραπεζιτών

    • NewsRoom
    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης


    Στην κατάργηση του ακαταδίωκτου των τραπεζιτών προχωρά το υπουργείο Δικαιοσύνης, σύμφωνα με τη διάταξη στο σχέδιο νόμου που παρουσιάστηκε αλλά και τις δηλώσεις του υπουργού, Γιώργου Φλωρίδη.

    Ανάμεσα στις σαρωτικές αλλαγές στον ποινικό κώδικα και στον κώδικα ποινικής δικονομίας που περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης το οποίο τίθεται άμεσα σε δημόσια διαβούλευση και παρουσιάστηκε πριν από λίγο από τον Υπουργό Γιώργο Φλωρίδη και τον Υφυπουργό Γιάννη Μπούγα, περιλαμβάνεται και διάταξη με την οποία θεσμοθετείται η αυτεπάγγελτη δίωξη οικονομικών εγκλημάτων κατά του Δημοσίου για όλους.

    Όπως έγινε γνωστό, «αποκαθίσταται η δογματική βάση του ποινικού συστήματος ώστε όλα τα κακουργήματα, όπως και αυτά που έχουν οικονομικό αντικείμενο (απάτη, υπεξαίρεση, τοκογλυφία, απιστία), να διώκονται αυτεπάγγελτα». Αυτό σημαίνει αυτεπάγγελτη δίωξη για οικονομικά αδικήματα, ιδίως αυτά που στρέφονται κατά του Δημοσίου και αυτό ισχύει για όλους.

    Όπως είπε ο υπουργός όλα τα κακουργήματα, συμπεριλαμβανομένων και των οικονομικών εγκλημάτων, όπως απιστία και απάτη, διώκονται πλέον αυτεπαγγέλτως, δηλαδή δεν απαιτείται η υποβολή έγκλησης όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

    Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλιο η υπόθεση του ακαταδίωκτου είχε προκαλέσει εντάσεις στη Βουλή, ενώ και το Μέγαρο Μαξίμου είχε πάρει αποστάσεις. Τον Σεπτέμβριο επίσης όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης είχε ερωτηθεί σχετικά με τις απόψεις του κ. Φλωρίδη είχε πει: ««Υπάρχουν προσωπικές απόψεις αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να μην είναι πάγιες και διαχρονικές ενός ανθρώπου ο οποίος έχει μία διαδρομή στην πολιτική».

    «Όμως ισχύει ότι αυτά όλα δεν είχαν συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο και ο χρονισμός των παρεμβάσεων είναι προφανώς αντικείμενο συζήτησης» πρόσθεσε.

    Διαβάστε επίσης:

    Ανατροπές στη Δικαιοσύνη: Αυτεπάγγελτη δίωξη για απιστία και απάτη – Δήμευση περιουσίας εμπρηστών, αλλαγές στην υφ’ όρον απόλυση



    ΣΧΟΛΙΑ