• Κοινωνία

    Κακοκαιρία «Daniel»: Συναγερμός για πλημμύρες – ΙΧ στη Λαμία παρασύρθηκε από χείμαρρο

    • NewsRoom
    Βροχές σε όλη την χώρα (Φωτο αρχείου)

    Φωτο αρχείου


    Συναγερμός έχει σημάνει στη χώρα για την κακοκαιρία «Daniel» που είχε ξεκινήσει να πλήττει ήδη ορισμένες περιοχές και αναμένεται να μας ταλαιπωρήσει τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη, με τις αρχές να βρίσκονται ήδη από πολύ νωρίς σε επιφυλακή.

    Από το πρωί, βροχές και δυνατός αέρας έχουν ξεκινήσει στο Βόλο και το Πήλιο στον νομό Μανγησίας, ενώ σταδιακά τα έντονα φαινόμενα – με ισχυρές και πολύωρες βροχοπτώσεις – έφτασαν  και στη Λαμία. Νωρίτερα, ένα ΙΧ παρασύρθηκε από χείμαρρο σε χωριό της Λαμίας και χρειάστηκε η επέμβαση των πυροσβεστών για τον απεγκλωβισμό του οδηγού.

    Όπως αναφέρουν οι μετεωρολόγοι, το πρώτο τμήμα της κακοκαιρίας θα εμφανίσει έντονα και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στους νομούς Μαγνησίας και Φθιώτιδας.

    Σε αυτό το πλαίσιο, η Πυροσβεστική έχει ζητήσει από τους πολίτες κυρίως σε Μαγνησία, Σποράδες και Βόρεια Εύβοια να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αφού ο όγκος του νερού που θα πέσει θα είναι ιδιαιτερα μεγάλος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το ύψος της βροχής έχει φτάσει ήδη στα 90 – 100 χιλιοστά, που αντιστοιχεί σε περίπου 90 τόνους ανά στρέμμα.

    Ωστόσο, αυτό που επισημαίνεται είναι πως ακόμα και με το νερό στον δρόμο να βρίσκεται στα 30 εκατοστά, θα πρέπει να αποφεύγεται με κάθε τρόπο η διέλευση, αφού τα σημεία αυτά θα θυμίζουν λίμνη και αν υπάρχει, μάλιστα, και χείμαρρός, τότε ο κίνδυνος παράσυρσης και εγκλωβισμού θα είναι ακόμα μεγαλύτερος.

    Meteo: Πολύ μεγάλα ύψη βροχής στα κεντρικά και νότια – Επεισόδιο Βροχόπτωσης Κατηγορίας 5

    Η ψυχρή λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με την έντονη μεταφορά υδρατμών από το Αιγαίο προς την ηπειρωτική χώρα, θα προκαλέσει ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο τμήμα της χώρας μας.

    Όπως υπογραμμίζεται στα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, οι βροχές και οι καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και νότια τμήματα, θα έχουν ένταση, αλλά και διάρκεια, με αποτέλεσμα τα πολύ μεγάλα ύψη βροχής στις προαναφερόμενες περιοχές, ικανά να δημιουργήσουν κατά τόπους πλημμυρικά φαινόμενα.

    Στον χάρτη που ακολουθεί, επισημαίνονται οι περιοχές όπου αναμένονται ύψη βροχής > 100 mm, για το χρονικό διάστημα από τη Δευτέρα 04/09 έως το βράδυ της Τετάρτης 06/09/2023. Υπενθυμίζεται ότι 1 mm βροχής αντιστοιχεί σε ένα λίτρο νερού σε μια επιφάνεια 1 τετραγωνικού μέτρου (ή ενός τόνου σε ένα στρέμμα). Σύμφωνα με τον χάρτη, οι περιοχές όπου θα δεχθούν τα πολύ μεγάλα ύψη βροχής είναι:

    – Θεσσαλία (Μαγνησία, Τρίκαλα, Καρδίτσα, ανατολικά τμήματα Ν. Λάρισας)
    – Σποράδες
    – Πιερία
    – Ανατολική Στερεά (Φθιώτιδα, Βοιωτία)

    Διαβάστε επίσης:
    ΕΥΑΘ: Aρχές 2025 ολοκληρώνεται η επέκταση των διυλιστηρίων νερού

    Επιτροπή Ανταγωνισμού: Σύντομα τα αποτελέσματα χαρτογράφησης των τιμών σε γάλα, τυρί, γιαούρτι

    Το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις αποκλειστικά στην COSMOTE TV



    ΣΧΟΛΙΑ