Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Κοινωνία

Κακοκαιρία Atena: Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν τις επόμενες ώρες – Καταιγίδες, πλημμύρες και άνεμοι έως και 9 μποφόρ

σύννεφα στον ουρανό σε κακοκαιρία

Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα αναμένονται σε πολλές περιοχές της χώρας από απόψε το βράδυ και για τις επόμενες ημέρες, με την πιθανή εκδήλωση τοπικών πλημμυρικών φαινομένων να έχει θέσει τον μηχανισμό της Πολιτικής Προστασίας σε αυξημένη επιφυλακή.

Η νέα κακοκαιρία που ονομάζεται «Atena» θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια και κύριο γνώρισμά της θα είναι σφοδρές καταιγίδες.

Ήδη, πάντως, από απόψε αναμένονται μεγάλα ύψη βροχής κυρίως στο Ιόνιο, ενώ θα επηρεαστούν και η Ήπειρος, η Δυτική Στερεά και η Δυτική Πελοπόννησος.

Επίσης, αύριο από τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι και το απόγευμα η κακοκαιρία θα πλήξει τη Δυτική και την Κεντρική Μακεδονία, καθώς και τη Βόρεια και Δυτική Θεσσαλία.

Νωρίτερα είχε συνεδριάσει η επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου ενόψει των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που αναμένονται στη χώρα.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σύμφωνα με το δελτίο της ΕΜΥ, από απόψε το βράδυ και για τις επόμενες ημέρες θα εκδηλωθούν επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα σε πολλές περιοχές της χώρας», ενώ επισήμανε ότι «δεν πρόκειται για μια καλοκαιρινή αστάθεια, αλλά για ένα φθινοπωρινό σύστημα».

«Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η κακοκαιρία θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια, άρα δεν αποκλείονται τοπικά πλημμυρικά φαινόμενα», πρόσθεσε ο κ. Κικίλιας.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού, που εκδόθηκε την Κυριακή κι αναβαθμίζεται σε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, το βαρομετρικό χαμηλό, που προκαλεί την κακοκαιρία ATENA στη Κεντρική Μεσόγειο και κινείται ανατολικά, προβλέπεται να προκαλέσει επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στη χώρα μας από το βράδυ της Δευτέρας μέχρι τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά καθώς και στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου. Τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ριπαίους ανέμους.

Πιο αναλυτικά:

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

1. Από το βράδυ της Δευτέρας (09-09-24) μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Τρίτης (10-09-24) στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα τη νύχτα έως τις πρωινές ώρες της Τρίτης (10-09-24) προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα έντονα.
2. Από τα ξημερώματα της Τρίτης (10-9-2024) μέχρι αργά το απόγευμα στη δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλία.
3. Από τις προμεσημβρινές ώρες της Τρίτης (10-09-24) μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης (11-09-24) στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία και τις Σποράδες.
4. Από το βράδυ της Τρίτης (10-09-24) έως τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης (11-09-24) στη Θράκη και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.

 

Ο ρόλος του αεροχείμμαρου

Κύρια αιτία για αυτή την αλλαγή του καιρού είναι η μεταβολή της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας πάνω από την Ευρώπη καθώς και η θέση του αεροχειμάρρου πάνω από τη Μεσόγειο η οποία έχει συμβάλει στην ανάπτυξη ενός βαρομετρικού χαμηλού πάνω από την περιοχή της Ιταλίας

Δείτε την κίνηση του βαρομετρικού χαμηλού που θα αλλάξει τον καιρό στην χώρα μας έως τις βραδινές ώρες της Τετάρτης – Με πορτοκαλί αποχρώσεις διακρίνεται η θέση του αεροχειμάρρου

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών ο αεροχείμαρρος είναι ένα ισχυρό ρεύμα αέρα σε ύψος περίπου 10-11 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της γης με κίνηση κατά βάση από τα δυτικά προς τα ανατολικά και η κίνηση του καθορίζει την δημιουργία και τη κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων. Η ανατολική-νοτιοανατολική κίνηση του βαρομετρικού χαμηλού από την περιοχή της Ιταλίας προς τα Νότια Βαλκάνια και τη χώρα μας κατά τη διάρκεια της Δευτέρας θα έχει ως αποτέλεσμα την σταδιακή αλλαγή του καιρού από τα δυτικά της χώρας μας με βροχές και καταιγίδες.

Δείτε χάρτες με τις περιοχές στις οποίες αναμένονται ισχυρές βροχές μέχρι τις 9 το πρωί της Τρίτης

Σημειώνεται, τέλος, ότι σύμφωνα με την πενταβάθμια κατηγοριοποίηση επεισοδίου βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική).

Οι αναρτήσεις του Σάκη Αρναούτογλου για την κακοκαιρία – Άνεμοι έντασης έως και 9 μποφόρ

Περιοχές (αποχρώσεις) με τη μεγαλύτερη πιθανότητα για έντονα – δυνητικά επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (βροχές και καταιγίδες) κατά τη διάρκεια της Τρίτης 10/9.

 

«Λίγο προσοχή απόψε το βράδυ και κύριως κατα τη διάρκεια της νύχτας προς την Τρίτη στη δυτική Ελλάδα καθώς υπάρχουν ενδείξεις για ολιγόωρη αλλά σημαντική ενίσχυση των ανέμων με εντάσεις που ίσως ξεπεράσουν τα 8-9 μποφόρ!» έγραψε στην επόμενη ανάρτησή του ο προγνώστης της ΕΡΤ.

 

Μήνυμα 112 εστάλη στους κατοίκους της Αχαΐας και της Ηλείας για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα

Για έντονα καιρικά φαινόμενα στις περιοχές τους ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι της Αχαΐας και της Ηλείας λίγο μετά τις 18.00 της Δευτέρας.

Η προειδοποίηση αναφέρει ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν έως αύριο Τετάρτη (10/09) τις μεσημβρινές ώρες.

Προειδοποιητικό μήνυμα 112 έλαβαν και οι κάτοικοι του Αγρινίου και της Αιτωλοακαρνανίας ενόψει των ακραίων καιρικών φαινομένων όπως και οι κάτοικοι της Τρίπολης.

Διαβάστε επίσης:

ΕΛΒΕ: Στις 30 Σεπτεμβρίου η ΓΣ για διεύρυνση του σκοπού της εταιρείας

Wendy’s: Παραιτείται από πρόεδρος ο δισεκατομμυριούχος Νέλσον Πελτς

ΗΠΑ: Δέκα απόστρατοι ανώτατοι στρατιωτικοί στηρίζουν για πρόεδρο τη Χάρις