ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οκτώ πρόσωπα που θα φωτίσουν με τις καταθέσεις τους την εισαγγελική έρευνα για τα πεπραγμένα της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας, προτείνονται στον εισαγγελέα Κωνσταντίνο Σιμιτζόγλου από τους Ολυμπιονίκες Νίκο Κακλαμάνακη και Σοφία Μπεκατώρου.
Οι δύο κορυφαίοι αθλητές υπέβαλαν, δια της συνηγόρου τους Έλλης Ρούσου, αίτημα στον κ. Σιμιτζόγλου, που διατελεί επί σειρά ετών αθλητικός Εισαγγελέας, με το οποίο ζητούν την κλήση και εξέταση οκτώ νέων μαρτύρων στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργεί ο εισαγγελικός λειτουργός με αφορμή καταγγελίες του Ολυμπιονίκη Νίκου Κακλαμανάκη για κακοδιαχείριση και κατάχρηση εξουσίας στην Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας. Παράλληλα, η κ. Ρούσου ζητά από τον εισαγγελέα να αναζητήσει κρίσιμα έγγραφα, που θα διευκολύνουν την διαλεύκανση της υπόθεσης.
Αφετηρία για όσα εξελίσσονται με κεντρικό σημείο την Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας, που τελεί 30 χρόνια υπό ίδια, σχεδόν, ηγεσία και πλέον ερευνά ο εισαγγελέας, ήταν οι καταγγελίες του δύο φορές Ολυμπιονίκη Νίκου Κακλαμανάκη στη Βουλή, για σοβαρές, ποινικά και μη, πράξεις μορφών βίας παραγόντων της Ομοσπονδίας σε βάρος αθλητών και σωρεία πράξεων κατάχρησης εξουσίας. Οι καταγγελίες εκείνες προκάλεσαν ντόμινο εξελίξεων εντός του χώρου.
Ο ολυμπιονίκης Νίκος Κακλαμανάκης τον Νοέμβριο του 2019, στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου κλήθηκε ενόψει του νέου αθλητικού νόμου, είχε προβεί σε καταγγελίες σε βάρος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας (ΕΙΟ) κάνοντας λόγο για «ομερτά». Ο αθλητής είχε πει μεταξύ άλλων: «Πόσο αντιπροσωπευτικές των αθλητών είναι οι σημερινές διοικήσεις των ομοσπονδιών; Ενέχονται μήπως σε κατάχρηση εξουσίας με αθέμιτες και παράνομες πρακτικές ενάντια στο δημόσιο συμφέρον διαχρονικά; Δεν υπάρχει διαχείριση υγιής του δημοσίου χρήματος, δεν υπάρχει έλεγχος κατά των φαινομένων κατάχρησης, υπεξαίρεσης. Αυτή τη στιγμή ζητάμε να γκρεμίσετε τείχη διαφθοράς, τείχη της κατάχρησης εξουσίας, διασπάθισης δημόσιου χρήματος και τείχη περιφρόνησης».
Είχε επίσης αναφέρει πως είχε αποκλειστεί το 1988 από τους Ολυμπιακούς της Σεούλ με «αδιαφανείς διαδικασίες» και πως με αφορμή καταγγελίες του, το 1999, «κυκλοφορούσα με μπράβους μέχρι και το 2018» καθώς δεχόταν απειλές.
Οι ισχυρισμοί του κ. Κακλαμανάκη στην πορεία ενισχύθηκαν και από καταγγελίες συναθλητών του, κορυφαία ονόματα του αθλήματος, όπως η Σοφία Μπεκατώρου, ο Τάκης Μάντης, ο Παύλος Καγιαλής κ.ά., οι οποίοι μαζί με τον κ. Κακλαμανάκη σε δηλώσεις τους σε Video teaser αναφέρουν πως άνθρωποι της Ομοσπονδίας φέρεται να έχουν πει ότι εάν θέλουν έναν αθλητή «τον καταστρέφουν σε μία νύχτα», ενώ καταγγέλλουν κλίμα τρομοκρατίας, συναλλαγές «κάτω από το τραπέζι» κ.ά. Το επίμαχο βίντεο έγινε το πρώτο υλικό της έρευνα που ξεκίνησε πριν λίγους μήνες ο κ. Σιμιτζόγλου.
Η τοποθέτηση του κ. Κακλαμανάκη στη Βουλή προκάλεσε τον περασμένο Ιούνιο την κατάθεση αγωγής σε βάρος του από την διοίκηση της Ομοσπονδίας, η οποία διεκδικεί από τον κορυφαίο αθλητή ποσό αποζημίωσης 100.000 ευρώ για ηθική βλάβη από συκοφαντική δυσφήμιση.
Διαβάστε επίσης:
«Βόμβα» από τον Ν. Κακλαμανάκη: «Οι καταγγελίες Μπεκατώρου αφορούν σεξουαλική κακοποίηση 11χρονης»
Σοφία Μπεκατώρου: Κατονόμασε και άλλη αθλήτρια που κακοποιήθηκε σεξουαλικά
Κατέθεσε στον εισαγγελέα η Σοφία Μπεκατώρου: «Ελπίζω και άλλες γυναίκες να βγουν να μιλήσουν»
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike