Η REE, η διαχειρίστρια εταιρεία του ηλεκτρικού δικτύου της Ισπανίας, ανακοίνωσε ότι η προκαταρκτική εκτίμηση για τα αίτια του χθεσινού μπλακ άουτ που έπληξε κυρίως την Ισπανία και την Πορτογαλία αποκλείει την κυβερνοεπίθεση και διαβεβαιώνει ότι δεν ανιχνεύθηκε «καμία διείσδυση» στα συστήματα ελέγχου.

«Με βάση τις αναλύσεις που μπορέσαμε να πραγματοποιήσουμε μέχρι στιγμής, έχουμε αποκλείσει κάποιο επεισόδιο κυβερνοασφάλειας στις εγκαταστάσεις του ηλεκτρικού δικτύου», διαβεβαίωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο διευθυντής Επιχειρήσεων Συστήματος της REE, ο Εδουάρδο Πριέτο, και πρόσθεσε ότι το ηλεκτρικό σύστημα είναι πλέον σταθερό και λειτουργεί κανονικά.

1

Το ηλεκτρικό σύστημα επλήγη από δραματική πτώση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην νοτιοδυτική Ισπανία που προκάλεσε αστάθεια στο σύστημα η οποία προκάλεσε την αποσύνδεσή του από το γαλλικό δίκτυο, δήλωσε ο Εδουάρδο Πριέτο προσθέτοντας ότι είναι πολύ πιθανόν ότι η παραγωγή που επλήγη να ήταν ηλιακή, αλλά είναι νωρίς για να επιβεβαιωθεί αυτό.

Μετά την REE, και η πορτογαλική κυβέρνηση απέκλεισε το ενδεχόμενο κυβερνοεπίθεσης.

«Στην Πορτογαλία, δεν έχουμε καμία πληροφορία περί κυβερνοεπίθεσης ή εχθρικής ενέργειας μέχρι στιγμής. Αυτό είναι η προκαταρκτική εκτίμηση διαφόρων υπηρεσιών», δήλωσε ο υπουργός Προεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου και εκπρόσωπος της κυβέρνησης Αντόνιο Λεϊτάο Αμάρο εξηγώντας σε συνέντευξή του στο CNN Portugal ότι «επρόκειτο για πρόβλημα στο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας» το οποίο εντοπίσθηκε στην Ισπανία.

«Καταφέραμε να συμπεράνουμε ότι δεν υπήρξε καμία εισβολή στο κέντρο ελέγχου του δικτύου», δήλωσε ο Εντουάρντο Πριέτο, διευθυντής της Red Electrica, σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη.

Είπε ότι είναι «πολύ νωρίς» για να προσδιοριστεί εάν ανθρώπινο λάθος οφειλόταν στη διακοπή ρεύματος, η οποία, όπως είπε, προήλθε από τη νοτιοδυτική Ισπανία, έναν σημαντικό παραγωγό ηλιακής ενέργειας.

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν το περιστατικό σχετιζόταν με την παραγωγή ηλιακής ενέργειας, ο Πριέτο είπε ότι ήταν «πολύ πιθανό».

Απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο κάποιο ατμοσφαιρικό φαινόμενο ως αιτία.

Τη Δευτέρα, η Ιβηρική Χερσόνησος υπέστη τη χειρότερη διακοπή ρεύματος στη σύγχρονη ιστορία λίγο μετά το μεσημέρι, με σχεδόν όλη την ηπειρωτική Ισπανία και την Πορτογαλία να είναι χωρίς ρεύμα.

Μέχρι τα μεσάνυχτα, μόλις το 61% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ισπανία είχε αποκατασταθεί. Μέχρι το πρωί της Τρίτης, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε ότι το 99,95% της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας είχε ανακτηθεί.

Δεν αναφέρθηκαν σημαντικά περιστατικά ασφαλείας κατά τη διάρκεια της διακοπής ρεύματος και επικράτησε σε μεγάλο βαθμό ηρεμία. Οι δρόμοι ήταν γεμάτοι με παιδιά και άτομα που εκμεταλλεύονταν τον αναγκαστικό χρόνο μακριά από τις ηλεκτρονικές συσκευές – συναντώντας φίλους και σχηματίζοντας μεγάλες ουρές για να φάνε παγωτό πριν λιώσει. Με λιγότερα αυτοκίνητα και ανεπαρκή σύνδεση στο διαδίκτυο, πολλοί το περιέγραψαν ως ένα βήμα πίσω στο χρόνο.

μπλάκ αουτ στην Ισπανία

Αλλά για άλλους, η εμπειρία δεν ήταν καθόλου ειδυλλιακή, ιδιαίτερα για τους ταξιδιώτες ή για όσους είχαν κολλήσει σε ασανσέρ όταν κόπηκε το ρεύμα.

Περίπου 35.000 άνθρωποι διασώθηκαν αφού εγκλωβίστηκαν κατά τη διάρκεια σιδηροδρομικών ταξιδιών. Τεράστια κυκλοφοριακή συμφόρηση κατέκλυσε μεγάλες πόλεις όπως η Μαδρίτη, όπου τα φανάρια και οι δημόσιες συγκοινωνίες έπαψαν να λειτουργούν και επικράτησε χάος. Άλλοι χρειάστηκε να διασωθούν από τα υπόγεια συστήματα του μετρό.

Πολλές επιχειρήσεις επηρεάστηκαν επίσης σοβαρά, με την παραγωγή και τις υπηρεσίες να έχουν σε μεγάλο βαθμό παραλύσει.

Στο σκοτάδι και οι έρευνες για τις αιτίες του μπλακ άουτ στην Ιβηρική
Στο σκοτάδι και οι έρευνες για τις αιτίες του μπλακ άουτ στην Ιβηρική

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε σε αρκετές περιοχές των οποίων οι κυβερνήσεις ζήτησαν την παρέμβαση της κεντρικής κυβέρνησης για τη διαχείριση της αντίδρασης.

Ενώ οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης αίρονται σε ορισμένες περιοχές, η περιφερειακή πρόεδρος της Μαδρίτης, Ιζαμπέλ Ντίαζ Αγιούσο, δήλωσε το πρωί της Τρίτης ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γίνει κάτι τέτοιο.

«Αν δεν γνωρίζουμε τα αίτια, δεν μπορούμε να το άρουμε… Ποιος μπορεί να μας πει ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί;» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Ισπανία: Έρευνα ξεκινά και το Ανώτατο Δικαστήριο για τα αίτια του μπλακάουτ

Στο μεταξύ, ο  Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση συγκρότησε επιτροπή διερεύνησης και το Ανώτατο Δικαστήριο επίσης ανακοίνωσε την εκκίνηση έρευνας, με σκοπό να εξακριβωθούν τα αίτια του μπλακάουτ που προκάλεσε χθες χάος σε ολόκληρη την Ιβηρική Χερσόνησο.

«Θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλιστεί ότι αυτό δεν θα συμβεί ξανά», δήλωσε ο Σάντσεθ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, σημειώνοντας ότι θα θέσει «προ των ευθυνών τους» τους «ιδιωτικούς φορείς εκμετάλλευσης» στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.

Της επιτροπής διερεύνησης θα ηγηθεί το υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο Σάντσεθ απέκλεισε το ενδεχόμενο πλεονάζουσα ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές να προκάλεσε το μπλακάουτ.

Ο ίδιος τόνισε ότι τεχνικοί προσπαθούν ακόμη να βρουν τα ακριβή αίτια της κατάρρευσης του δικτύου και τα αποτελέσματα των ερευνών τους θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση του συστήματος.

Η REE, η διαχειρίστρια εταιρεία του ηλεκτρικού δικτύου της Ισπανίας, ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα σήμερα ότι με βάση μια προκαταρκτική εκτίμηση απέκλεισε το ενδεχόμενο κυβερνοεπίθεσης, διαβεβαιώνοντας ότι δεν ανιχνεύθηκε «καμία διείσδυση» στα συστήματα ελέγχου. Η πορτογαλική κυβέρνηση απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο κυβερνοεπίθεσης.

Ωστόσο, ο Σάντσεθ δήλωσε ότι οι ισπανικές αρχές κυβερνοασφάλειας διεξάγουν ξεχωριστή έρευνα για την πιθανότητα κυβερνοεπίθεσης.

Παράλληλα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ξεκινήσει δική του έρευνα για το μπλακάουτ για να διαπιστωθεί αν μια κυβερνοεπίθεση εναντίον ισπανικών κρίσιμων υποδομών μπορεί να προκάλεσε τη μαζική διακοπή ηλεκτροδρότησης.

Αν αποδειχθεί ότι πρόκειται για κυβερνοεπίθεση, ο δικαστής Χόρχε Καλάμα θα διερευνήσει την υπόθεση ως έγκλημα τρομοκρατίας, σύμφωνα με δικαστικό έγγραφο.

Διαβάστε επίσης:

Τι βύθισε στο σκοτάδι Ισπανία και Πορτογαλία – Τα σενάρια για το μπλακ άουτ στην Ιβηρική

Νέα αναβάθμιση της ΔΕΗ από τον διεθνή οργανισμό CDP για θέματα κλιματικής αλλαγής

Παπασταύρου: Όλοι οι οικισμοί κάτω από 2.000 κατοίκους αποκτούν ασφάλεια με το Προεδρικό Διάταγμα