• Κοινωνία

    Ισλανδία: Σε κατάσταση συναγερμού το Ρέικιαβικ – Συγκλονιστικές εικόνες

    • NewsRoom
    Το ηφαίστειο στην Ισλανδία (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Το ηφαίστειο στην Ισλανδία (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Συγκλονιστικές εικόνες καταγράφονται από την έκρηξη του ηφαιστείου στην Ισλανδία.

    Σε συναγερμό βρίσκονται οι αρχές στην Ισλανδία, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου στη χερσόνησο Ρέικιανες μετά από εβδομάδες έντονης δραστηριότητας.

    Οι καπνοί και οι στάχτες έχουν πλησιάσει σε απόσταση αναπνοής από το Ρέικιαβικ, με κατοίκους και τοπικά μέσα ενημέρωσης να καταγράφουν σκηνές… αποκάλυψης.

    Δείτε live από την έκρηξη του ηφαιστείου:

    Η έκρηξη του ηφαιστείου ξεκίνησε την Δευτέρα, περίπου στις 10:17 μ.μ. μετά από μια σειρά μικρών σεισμών.

    Το χωριό Γκρίνταβικ, με πληθυσμό 4.000 κατοίκων που ήδη έχει εκκενωθεί από τις 11 Νοεμβρίου, ίσως βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο, εξαιτίας των ποταμών λάβας και της ρωγμής περίπου 4 χιλιομέτρων που έχει σχηματιστεί στο έδαφος.

    Η έκρηξη προκαλεί και ατμοσφαιρική ρύπανση, οι επιπτώσεις της οποίας ενδεχομένως να φτάσει μέχρι και την πρωτεύουσα της χώρας.

    «Η ατμοσφαιρική ρύπανση που προκλήθηκε από την έκρηξη είναι πιθανό να επηρεάσει το Ρέικιαβικ απόψε ή αύριο» ανέφερε η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισλανδίας.

    Προς το παρόν, οι πτήσεις γίνονται κανονικά προς την πρωτεύουσα της Ισλανδίας, ενώ, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, η λάβα που εκτοξεύεται από το ηφαίστειο έχει μειώσει την έντασή της.

    Η πρωθυπουργός της Ισλανδίας Kατρίν Γιακομπσντότιρ είπε ότι οι άμυνες που κατασκευάστηκαν πρόσφατα είχαν θετικό αποτέλεσμα. Είπε ότι οι σκέψεις της ήταν στην τοπική κοινωνία και ότι ελπίζει για το καλύτερο παρά το «σημαντικό γεγονός». Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται μόλις 20 χιλιόμετρα βόρεια από το σημείο της έκρηξης, το Διεθνές Αεροδρόμιο Kέφλαβικ, το κύριο διεθνές αεροδρόμιο της Ισλανδίας, δεν έχει κλείσει και οι πτήσεις εξακολουθούν να φτάνουν και να αναχωρούν. Ωστόσο, ο δρόμος μεταξύ του αεροδρομίου και του Γκρίνταβικ είναι κλειστός.

    Οι επιστήμονες και αξιωματούχοι της χώρας τονίζουν πως μπορεί μεν τα σπίτια να μην κινδυνεύουν, αλλά η σεισμική δραστηριότητα μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή και μήνες.

    Πάνω από 1.000 μικροί σεισμοί σε 24 ώρες

    Η έκρηξη ξεκίνησε βόρεια του Γκρίνταβικ, περίπου 40 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ρέικιαβικ. Η περιοχή έχει πληγεί από ένα «σεισμικό σμήνος» με πάνω από 1.000 μικρούς σεισμούς σε 24 ώρες.

    Δείτε φωτογραφίες:

    Το ηφαίστειο στην Ισλανδία (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Το ηφαίστειο στην Ισλανδία (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Το ηφαίστειο στην Ισλανδία (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Το ηφαίστειο στην Ισλανδία (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Το ηφαίστειο στην Ισλανδία (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Διαβάστε επίσης:

    Αρκάς: Το αιχμηρό σχόλιο για τη ροζ ελληνική σημαία

    Θεσσαλονίκη: Μετωπική σύγκρουση οχημάτων – Ηλικιωμένος μπήκε στο αντίθετο ρεύμα

    Βόλος: Πέρασε με κόκκινο 12 φανάρια και τράκαρε με περιπολικό για να αποφύγει το αλκοτέστ



    ΣΧΟΛΙΑ