Την απαλλαγή του Σταύρου Ψυχάρη και των τραπεζικών στελεχών της Alpha Bank που κατηγορούνται για τα επισφαλή δάνεια του άλλοτε ισχυρού εκδότη και τις ρυθμίσεις που έγιναν σε αυτά ζήτησε από τους δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας η Εισαγγελέας της έδρας.

Στην αγόρευσή της, η Εισαγγελική Λειτουργός τόνισε πως οι ενέργειες των τραπεζικών στελεχών ήταν οι μόνες δυνατές εκείνη την περίοδο, εξασφαλίζοντας την περιουσία της τράπεζας, η οποία είχε προχωρήσει ήδη στο δανεισμό του επιχειρηματία Σταύρου Ψυχάρη.

Σύμφωνα με την Εισαγγελική Λειτουργό, δεν αποδείχτηκε ότι ζημιώθηκε η τράπεζα και με ποιο ποσό από τα δάνεια και τους χειρισμούς που έγιναν σε αυτά.

Σε κάθε περίπτωση, επρόκειτο για ενέργειες θετικές, σύννομες, που απέτρεπαν την κατάρρευση της επιχείρησης και τον κίνδυνο να βρεθούν 2.500 εργαζόμενοι στο δρόμο.

Οι ίδιες, άλλωστε, ενέργειες γίνονταν σε πολλές άλλες επιχειρήσεις, κατά την περίοδο της κρίσης. Ο Σταύρος Ψυχάρης, όπως ανέφερε η Εισαγγελέας, μέχρι το 2010 ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις του στην τράπεζα, φαινόταν φερέγγυος και τα τραπεζικά στελέχη, σύμφωνα με την συνήθη τραπεζική πρακτική, προτίμησαν να τον διευκολύνουν, λαμβάνοντας υπόψη και τις εκτιμήσεις που υπήρχαν, για σύντομη ανάκαμψη της οικονομίας και κατά συνέπεια και του ΔΟΛ.

Εξάλλου, κάθε τραπεζική πρακτική ενέχει πάντα έναν κίνδυνο και, σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να λειτουργεί αυτός αποτρεπτικά στο τραπεζικό σύστημα, γιατί τότε δε θα κινείται τίποτα.

Όσον αφορά στον Σταύρο Ψυχάρη, η Εισαγγελέας έκρινε ότι δεν είχε ιδιαίτερη σχέση φιλίας με τους κατηγορούμενους υπαλλήλους της τράπεζας, εκτός των τραπεζικών του συναλλαγών. Με το σκεπτικό, λοιπόν, ότι υπάρχουν πάρα πολλές αμφιβολίες πως οι ενέργειες αυτές υπήρξαν βλαπτικές για την τράπεζα, η Εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων.

Η δίκη συνεχίζεται με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, ενώ η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί πιθανότατα στις 18 του μηνός.