ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Ιρανή φοιτήτρια, που μέσα στον Νοέμβριο γδύθηκε και έμεινε με τα εσώρουχά της σε προαύλιο χώρο Πανεπιστημίου της Τεχεράνης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, δεν θα αντιμετωπίσει τελικά κατηγορίες, όπως ανακοίνωσαν οι ιρανικές αρχές.
Νωρίτερα τον Νοέμβριο, βίντεο έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που κατέγραφε τη στιγμή που η γυναίκα, η οποία κατονομάζεται από το BBC Persian ως Ahoo Daryaei, γδύθηκε σε πανεπιστημιούπολη πριν συλληφθεί με τη βία από αξιωματούχους ασφαλείας.
Η φοιτήτρια, η οποία προέβη στην εν λόγω κίνηση θέλοντας να διαμαρτυρηθεί για τον αυστηρό ισλαμικό ενδυματολογικό κώδικα της χώρας της, είχε μεταφερθεί σε κέντρο εξειδικευμένης φροντίδας, σύμφωνα με τα τότε δημοσιεύματα, ενώ πλέον, όπως δήλωσε, εκπρόσωπος της ιρανικής δικαιοσύνης, έχει επιστρέψει στην οικογένειά της και είναι ασφαλής.
Η σύλληψή της προκάλεσε τη διεθνή καταδίκη, με τη Διεθνή Αμνηστία να είναι μεταξύ εκείνων που ζήτησαν την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή της.
«Λαμβάνοντας υπόψη ότι στάλθηκε στο νοσοκομείο και διαπιστώθηκε ότι ήταν άρρωστη, παραδόθηκε στην οικογένειά της… και δεν έχει ασκηθεί καμία δικαστική δίωξη εναντίον της», δήλωσε ο εκπρόσωπος του δικαστικού σώματος Asghar Jahangir.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ιρανικές αρχές χαρακτηρίζουν ψυχική ασθένεια μια γυναίκα που διαμαρτύρεται για τους νόμους περί υποχρεωτικής χιτζάμπ.
Μια γυναίκα, η οποία διέφυγε από το Ιράν για τον Καναδά το 2018, δήλωσε στο BBC Persian ότι η οικογένειά της είχε πιεστεί από το ιρανικό καθεστώς να την κηρύξει ψυχικά άρρωστη.
«Η οικογένειά μου δεν το έκανε, αλλά πολλές οικογένειες υπό πίεση το κάνουν, νομίζοντας ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.
Με αυτόν τον τρόπο η Ισλαμική Δημοκρατία προσπαθεί να απαξιώσει τις γυναίκες, αμφισβητώντας την ψυχική τους υγεία», δήλωσε η Azam Jangravi, η οποία διέφυγε αφού καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκισης επειδή αφαίρεσε τη μαντίλα της κατά τη διάρκεια μιας διαμαρτυρίας.
Η κάλυψη του λαιμού και του κεφαλιού και το σεμνό ντύσιμο έγιναν υποχρεωτικά για τις γυναίκες στο Ιράν μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.
Πριν από δύο χρόνια, η Κούρδισσα Mahsa Amini, πέθανε σε αστυνομική κράτηση αφού συνελήφθη επειδή δεν φορούσε «σωστά» χιτζάμπ.
Περισσότεροι από 500 άνθρωποι φέρονται να σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια πολύμηνων πανεθνικών διαδηλώσεων που ξέσπασαν μετά τον θάνατό της.
Διαβάστε επίσης
Ιράν: Θα περιορίσει τα αποθέματα του σε εμπλουτισμένο ουράνιο
Νετανιάχου: Η επίθεση του Οκτωβρίου στο Ιράν έπληξε την δυνατότητα παραγωγής πυραύλων
Βρετανία: Νέες κυρώσεις του Λονδίνου κατά του Ιράν για τη στήριξή του στη Ρωσία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΑΑΔΕ: Ημερίδα για τη σημασία του εσωτερικού ελέγχου στη λειτουργία της
- Υποβλήθηκε το 5ο αίτημα εκταμίευσης κονδυλίων 3,1 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης
- ΤτΕ: Στο 2,5% η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2025 – Ενδιάμεση Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής
- ΟΒΙ: Νέα στηρίγματα με φορολογικά κίνητρα σε επιχειρήσεις και εφευρέτες – Από το 2025 επεκτείνονται τα κίνητρα ευρεσιτεχνίας