Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Κοινωνία

Υπουργείο Εργασίας: Διευρύνεται ο κατάλογος με τις μη αναστρέψιμες παθήσεις – Η λίστα – Ποιοι κατοχυρώνουν εφ΄όρου ζωής την αναπηρία τους

Τήνος: Θύελλα αντιδράσεων για δημοτικό σύμβουλο που χαρακτήρισε σφάλματα της φύσης και καταραμένους από τον Θεό τα ΑμεΑ

Ένα σημαντικό βήμα που βάζει τέλος στην ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών, με την κατοχύρωση εφ΄όρου ζωής της όποιας αναπηρίας των ασθενών, παράλληλα με τη διεύρυνση του πίνακα των  μη αναστρέψιμων παθήσεων έκανε η κυβέρνηση.

Τη σχετική υπουργική απόφαση συνυπέγραψαν οι συναρμόδιοι υφυπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνο Τσακλόγλου και τον Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Αθανάσιο Πετραλιά.

«Με τη νέα απόφαση αναθεώρησης του πίνακα μη αναστρέψιμων παθήσεων περισσότεροι πολίτες θα κατοχυρώνουν εφ’ όρου ζωής το ποσοστό αναπηρίας τους στα ΚΕΠΑ, χωρίς να χρειάζεται να περνούν ξανά και ξανά από επιτροπές για την πιστοποίηση της» δήλωσε ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Παναγιώτης Τσακλόγλου.

Όπως υπηστήριξε «αυτό έχει ως αποτέλεσμα αφενός, την άρση της ταλαιπωρίας των ΑμεΑ και αφετέρου, τη μείωση του φόρτου λειτουργίας των ΚΕΠΑ. Σταθερός στόχος παραμένει όλα αυτά τα χρόνια η αύξηση στην ταχύτητα έκδοσης πιστοποιήσεων και η αναβάθμιση της ποιότητας εξυπηρέτησης των αναπήρων συμπολιτών μας.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Νίκος Μηλαπίδης ,επισήμανε πως «η αναθεώρηση του πίνακα των παθήσεων είναι μια δυναμική και διαρκής διαδικασία την οποία έχουμε θέσει στο επίκεντρο των εργασιών της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής», ενώ πρόσθεσε  πως «στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προωθούμε σημαντικές αλλαγές που στοχεύουν στην απλοποίηση και την επιτάχυνση της πιστοποίησης της αναπηρίας. Ο σεβασμός των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας κάθε ασφαλισμένου αποτελεί την πυξίδα των πολιτικών μας».

Όπως γνωστοποίησε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με την αναθεώρηση του πίνακα μη αναστρέψιμων παθήσεων μπαίνει τέλος στην ανάγκη επαναλαμβανόμενης πιστοποίησης από τους συμπολίτες που πάσχουν από συγκεκριμένες παθήσεις χειρουργικές, των ενδοκρινών αδένων, του αναπνευστικού και του κυκλοφορικού συστήματος.

Επιπλέον, θα μειωθεί το διοικητικό βάρος για το Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), μιας και δεν απαιτείται επαναξιολόγηση των συγκεκριμένων πολιτών. Η μείωση των περιστατικών που έρχονται για αξιολόγηση στο ΚΕ.Π.Α. συνεπάγεται και τη μείωση του χρόνου που απαιτείται για την εξέταση των νέων αιτήσεων.

Αναλυτικά η ΚΥΑ και η λίστα των παθήσεων στον εξής σύνδεσμο:https://www.efka.gov.gr/sites/default/files

Διαβάστε επίσης:

Εφημερίες νοσοκομείων: Το φθινόπωρο οι πρώτες αλλαγές, το σχέδιο του Ά. Γεωργιάδη

Πόσο θα αυξηθούν οι συντάξεις το 2025 – Νέος τρόπος υπολογισμού

ΥΓΕΙΑ: Η τεχνολογική επανάσταση της τομογραφίας PET/CT στη διάγνωση και διαχείριση των κακοηθειών