ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με κομμένη την ανάσα η κοινή γνώμη παρακολουθεί την εξέλιξη στην υπόθεση βιασμού της 24χρονης στη Θεσσαλονίκη.
Σήμερα η Γεωργία Μπίκα αναμένεται να καταθέσει στην ανακρίτρια, παρουσία ψυχολόγου. Αυτό, που έχει πολύ μεγάλη σημασία, είναι όσα δείξουν οι γενετικές εξετάσεις, που θα οδηγήσουν στους δράστες της υπόθεσης. Πάντως παραμένουν αναπάντητα αρκετά κρίσιμα ερωτήματα στην υπόθεση.
Όπως εξηγούν ιατροδικαστές στο mononews.gr, τα ευρήματα των γενετικών εξετάσεων μπορεί να τα αλλάξουν όλα.
Σύμφωνα με τα όσα μας είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας και εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ιατροδικαστικής Δρ. Γρηγόρης Λέων: «Στις γενετικές εξετάσεις ο ιατροδικαστής λαμβάνει επιχρίσματα από τα γεννητικά όργανα, από τον πρωκτό και από το στόμα. Τα εν λόγω ευρήματα είναι πιο σημαντικά κι από εκείνα των τοξικολογικών εξετάσεων. Μέσα από αυτά θα βρεθούν και θα ταυτοποιηθούν οι δράστες».
Η ιατροδικαστής στο Ασκληπιείο Νοσοκομείο και γραμματέας στην Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία Άννα Ράζου προχώρησε τη συζήτηση ένα βήμα παραπέρα: «Έχουν πάει για εξέταση και τα ενδύματα της κοπέλας, όπως και τα σεντόνια και άλλα αντικείμενα από το δωμάτιο του ξενοδοχείου. Οι γενετικές εξετάσεις είναι πολύ σημαντικές. Θα δώσουν απαντήσεις για το εάν ο θύτης είναι ένας ή εάν ενεπλάκησαν πολλοί θύτες».
Αγωνία για τα ευρήματα από τις γενετικές εξετάσεις
Η κα Ράζου έκανε δύο σημαντικές επισημάνσεις, όσον αφορά στην τροπή που πιθανά θα προσλάβει η υπόθεση.
Η πρώτη αφορά στον αν πρόκειται για ομαδικό βιασμό. «Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι στον ομαδικό βιασμό η ποινή φυλάκισης είναι ισόβια. Εάν ο θύτης είναι ένας, θα εκτίσει 15ετή φυλάκιση. Αλλάζει η κατηγορία, όταν πρόκειται για ομαδικό βιασμό. Στον ομαδικό βιασμό είναι πολύ πιο σοβαρά τα πράγματα».
Η δεύτερη επισήμανση αφορά στο κατά πόσο μπορεί να θεωρηθεί βιασμός η σεξουαλική κακοποίηση, που υπέστη το θύμα, όταν είναι σε λιπόθυμη κατάσταση ή όταν δεν έχει αντιστάσεις. Άρα μπορεί και να μην φέρει μώλωπες ή άλλα σημάδια πάλης στο σώμα.
Η κα Ράζου μας εξηγεί: «Από το 2019 έχει αλλάξει ο νόμος και δεν απαιτούνται σημάδια βίας για να αποδειχθεί ένας βιασμός. Η συνήθης πρακτική είναι ο θύτης να ναρκώνει το θύμα, ώστε να είναι αναίσθητο».
Οι τοξικολογικές εξετάσεις και η Ελβετία
Στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι, λοιπόν, καταλυτικής σημασίας να γίνει γνωστό πόσοι συμμετείχαν στον βιασμό.
«Τα τοξικολογικά ευρήματα θα μας δείξουν εάν η κοπέλα έχει κάνει χρήση τέτοιων ουσιών, όπως το χάπι βιασμού. Ελήφθη δείγμα ούρων, μικρή η παράλειψη αν δεν έγινε αιμοληψία. Στην επεξεργασία των δειγμάτων ο τοξικολόγος θα δει το σύνολο των φαρμάκων και άλλες τοξικές ουσίες που υπήρχαν στον οργανισμό, όταν ελήφθη το δείγμα. Επίσης και αν το θύμα παίρνει θεραπεία για κάποια νόσο. Επιπλέον θα φανεί εάν ο δράστης ή οι δράστες είχαν κάνει χρήση ουσιών», υπογραμμίζει ο κ. Λέων.
Η αποστολή δειγμάτων σε άλλη χώρα, όπως αυτή που επίκειται στην Ελβετία, δεν είναι συνήθης διαδικασία. Χιλιάδες υποθέσεις κάθε χρόνο εξιχνιάζονται με τοξικολογικά δείγματα που αναλύθηκαν από τα εγχώρια εργαστήρια. Στη χώρα λειτουργούν τέσσερα Πανεπιστημιακά ιατροδικαστικά ιατρεία – πέραν των ιδιωτικών. Ένα στην Αθήνα, ένα στη Θεσσαλονίκη, ένα στα Ιωάννινα και ένα στην Κρήτη. Μάλιστα στο Πανεπιστημιακό ιατρείο στη Θεσσαλονίκη πρόσφατα παρελήφθη ένα καινούριο μηχάνημα, που θεωρείται ότι κάνει εξαιρετική δουλειά.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας επισημαίνει ότι, αν προχωρήσει η αποστολή των δειγμάτων για δεύτερη εξέταση σε εργαστήριο στην Ελβετία, αυτό θα γίνει στο πλαίσιο περαιτέρω διερεύνησης.
«Αυτό κάθε φορά το κρίνει ο τοξικολόγος, που αναλύει το δείγμα. Εκείνος μπορεί να ζητήσει να αποσταλεί σε άλλη χώρα κι αυτό γίνεται με έξοδα του ελληνικού δημοσίου», αναφέρει ο κ. Λέων.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι ουσίες, που ψάχνουν να εντοπίσουν οι τοξικολόγοι σε καταγγελίες βιασμού, πρέπει να αναζητούνται και σε άλλα περιστατικά, σε τροχαία, σε αυτοκτονίες, σε περιπτώσεις ιατρικών λαθών, σε θανάτους στο σπίτι.
Τέλος στη συγκεκριμένη υπόθεση φάνηκαν τα μεγάλα κενά του συστήματος, καθώς η 24χρονη περίμενε τρεις ολόκληρες μέρες για να εξεταστεί από ιατροδικαστή.
Διαβάστε επίσης
Υπόθεση βιασμού 24χρονης: Αστυνομική έρευνα στα σπίτια των εμπλεκομένων
Άρθρο Παρέμβαση: Η σουίτα, το κορίτσι χωρίς οικογένεια, το hashtag #μετηνγεωργία και οι κληρονόμοι…
Τα 5 φαρμακευτικά σκευάσματα που «γίνονται» χάπια βιασμού – Ο ρόλος του ιατροδικαστή
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Φουστανέλες και τσαρούχια, τα σκληρά χρόνια του Στέφανος κι ο Αλέξης με το κιάλι
- Αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις σήμερα
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών