Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Οι εργαζόμενοι με προβλήματα υγείας θα έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν απαλλαγή, αλλά αρμόδια για τον προσδιορισμό των λόγων υγείας για τους οποίους θα εξαιρείται ένας εργαζόμενος είναι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Η Επιτροπή θα προσδιορίσει τους λόγους υγείας για τους οποίους μπορεί να δοθεί δικαίωμα εξαίρεσης με βάση αυστηρά κριτήρια.

Με βάση αυτά τα κριτήρια, οι εργαζόμενοι με προβλήματα υγείας θα ζητούν να απαλλαχθούν από την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στις Υγειονομικές επιτροπές που θα συσταθούν ανά υγειονομική περιφέρεια και οι οποίες θα αξιολογούν τα αιτήματά τους.

Πότε ξεκινά

Υπενθυμίζεται ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός ξεκινά από το σύνολο του προσωπικού (υγειονομικού, διοικητικού και λοιπού) στις δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ. Θα πρέπει να έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού έως τις 16 Αυγούστου, ειδεμή θα τεθούν σε άδεια άνευ αποδοχών.

Η επόμενη ομάδα στην οποία καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός αφορά το σύνολο του προσωπικού των μονάδων υγείας του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα (υγειονομικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό).

Ειδικότερα η απόφαση αφορά: Ιδιωτικές και δημόσιες δομές υγείας, Διαγνωστικά κέντρα, Κέντρα Αποκατάστασης, Κλινικές, Νοσοκομεία, Δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Οι εργαζόμενοι σε αυτές τις δομές θα πρέπει να έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου έως την 1η Σεπτεμβρίου και να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται.

Τυχόν κενά θα καλυφθούν με έκτακτο προσωπικό.

Ο υπουργός Υγείας προανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία για την ταχεία πρόσληψη προσωπικού ορισμένου χρόνου με το οποίο θα αναπληρωθούν οι εργαζόμενοι που δεν εμβολιάζονται.

Διαβάστε επίσης:

Υποχρεωτικός εμβολιασμός, αλλιώς αναστολή εργασίας άνευ αποδοχών – Ποια τα πρόστιμα