ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Interpol συνέλαβε σχεδόν 3.500 άτομα που φέρονται να συνδέονται με το έγκλημα στον κυβερνοχώρο σε μια επιχείρηση – «σκούπα» που ανακοινώθηκε την Τρίτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατασχέθηκαν περιουσιακά στοιχεία αξίας 300 εκατομμυρίων δολαρίων σε 34 χώρες. Η επιχείρηση υπό την ονομασία Haechi IV μπλόκαρε πάνω από 80.000 ύποπτους τραπεζικούς λογαριασμούς και προειδοποίησε τους κυβερνητικούς αξιωματούχους για νέους τύπους απάτης που χρησιμοποιούν Τεχνητή Νοημοσύνη και ψεύτικα NFTs.
«Η κατάσχεση 300 εκατομμυρίων δολαρίων αντιπροσωπεύει ένα εντυπωσιακό ποσό και καταδεικνύει σαφώς το κίνητρο πίσω από τη σημερινή εκρηκτική ανάπτυξη του διεθνικού οργανωμένου εγκλήματος», δήλωσε ο Στίβεν Κάβανο, Εκτελεστικός Διευθυντής Αστυνομικών Υπηρεσιών της Interpol.
«Αυτή η τεράστια συσσώρευση παράνομου πλούτου αποτελεί σοβαρή απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια και αποδυναμώνει την οικονομική σταθερότητα των εθνών παγκοσμίως».
Οι κακόβουλες παραβιάσεις έχουν κυριαρχήσει στον κύκλο των ειδήσεων πρόσφατα, καθώς η επιχείρηση της Interpol ανέφερε αύξηση 200% στις συλλήψεις φέτος.
Η Comcast αντιμετώπισε παραβίαση δεδομένων που επηρέασε 36 εκατομμύρια λογαριασμούς σύμφωνα με την Wall Street Journal την Τρίτη, θέτοντας ενδεχομένως σε κίνδυνο κάθε λογαριασμό Xfinity.
Η συμμορία Ransomware Rhysida εξέθεσε επίσης ένα επερχόμενο βιντεοπαιχνίδι Marvel από το PlayStation την Τρίτη, μαζί με σαρώσεις διαβατηρίων προγραμματιστών παιχνιδιών. Και μόλις τον περασμένο μήνα, η 23andMe έχασε τα βιοδεδομένα 6,9 εκατομμυρίων πελατών εξαιτίας μιας επίθεσης χάκερ.
Η πλειονότητα των συλλήψεων σχετίζεται με απάτη σε επενδύσεις, παραβίαση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου επιχειρήσεων και απάτη στο ηλεκτρονικό εμπόριο, ανέφερε η υπηρεσία.
Ωστόσο, η Haechi IV προειδοποίησε τις συμμετέχουσες χώρες για δύο νέες τακτικές που χρησιμοποιούν οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου.
Η Interpol διαπίστωσε ότι το περιεχόμενο που δημιουργήθηκε από τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιήθηκε αρκετές φορές σε απάτες με πλαστοπροσωπία, διαδικτυακό σεξουαλικό εκβιασμό και επενδυτική απάτη σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Η τεχνολογία κλωνοποίησης φωνής χρησιμοποιήθηκε συχνά για να υποδυθεί άτομα γνωστά στα θύματα.
Η πώληση NFTs ήταν μια άλλη τακτική απάτης που εντόπισε η Interpol, η οποία συναντάται συνήθως στην Κορέα και στην οποία τα θύματα υπόσχονται υψηλές αποδόσεις για τις επενδύσεις τους.
Ωστόσο, αυτά τα έργα κρυπτογράφησης – παρωδία συχνά εγκαταλείπονται μετά την αρχική επένδυση. Και οι δύο αυτές απάτες χρησιμοποιούν νέες τεχνολογίες που εκμεταλλεύονται την περιορισμένη κατανόηση του θέματος από τους ανθρώπους.
Ο Κάβανο λέει ότι η αύξηση των συλλήψεων κατά 200% δείχνει την «επίμονη πρόκληση της εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο, υπενθυμίζοντάς μας να είμαστε σε εγρήγορση και να βελτιώνουμε συνεχώς τις τακτικές μας κατά της διαδικτυακής απάτης».
Διαβάστε επίσης:
Πτώχευσε η εισηγμένη startup Bird που γέμισε με ηλεκτρικά πατίνια τις ΗΠΑ
ΗΠΑ: Μείωση 7,6% στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το γ’ τρίμηνο
Κοκαΐνη: Ποια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα σχεδιάζει την ελεύθερη πώληση για ψυχαγωγική χρήση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πούτιν: Όχι σε νέα συμφωνία για ρωσικό φυσικό αέριο στην ΕΕ – Όρμπαν και Φίτσο ζητούν παράταση
- Κεφαλογιάννης: Υπέγραψε την κατασκευή κτιριακών συγκροτημάτων
- Pulse: Στο 30% η ΝΔ, 13 μονάδες μπροστά από το ΠΑΣΟΚ – Βλέπει 9 κόμματα στη Βουλή
- «Θησαυρός» και με αρχαία ελληνικά νομίσματα επιστράφηκε στην Τουρκία