Η τραγική απώλεια της ιστορικού τέχνης Λέτης – Λίμπερτυ Πολύζου και της κόρης της, Τομασίνα (Θωμαίς) Κοντόγιωργα σκόρπισε θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο. Μέσα από τη σκηνογραφία και τις ιστορικές της μελέτες, η Πολύζου συνέβαλε καθοριστικά στην ανάδειξη της ελληνικής καλλιτεχνικής κληρονομιάς, αφήνοντας ένα διαρκές αποτύπωμα στον κόσμο της τέχνης.
Η ζωή και η καριέρα της Λίμπερτυ Πολύζου
Η Λίμπερτυ Πολύζου υπήρξε μια από τις πιο εξέχουσες προσωπικότητες στον τομέα της ελληνικής τέχνης και της σκηνογραφίας. Γεννημένη σε μια οικογένεια με βαθείς πολιτιστικούς και επιστημονικούς δεσμούς -οι γονείς της ήταν γιατροί- η Λίμπερτυ μεγάλωσε με σεβασμό για την τέχνη και τη γνώση, κάτι που διαμόρφωσε τη μετέπειτα πορεία της στην καλλιτεχνική κοινότητα. Μετά τις γυμνασιακές της σπουδές στο Pierce College συνέχισε στο Hitchin High School for Girls στο Λονδίνο. Σπούδασε Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο La Verne, ήταν Επιμελήτρια ‘Εργων Τέχνης, ένα από τα ιδρυτικά Μέλη του Μουσείου Βορρέ και Πρόεδρος μέχρι σήμερα του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου Βορρέ, ενώ ηταν αντιπρόεδρος του Ελληνογαλλικου Συνδέσμου από το 2021.
Από νεαρή ηλικία, η Λίμπερτυ έδειξε έντονο ενδιαφέρον για την καλλιτεχνική δημιουργία και τη μελέτη της ιστορίας της τέχνης. Δεν επέλεξε τυχαία να σπουδάσει ιστορία της τέχνης και σκηνογραφία, δύο τομείς που την ενδιέφεραν ιδιαίτερα και για τους οποίους αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά στην επαγγελματική της πορεία. Στη διάρκεια των σπουδών της και μέσω της συνεχούς μελέτης, ανέπτυξε μια βαθειά κατανόηση της ιστορίας της τέχνης, ενώ ταυτόχρονα ανέπτυξε τη δημιουργικότητά της στο πεδίο της σκηνογραφίας.
Η καριέρα της Λίμπερτυ Πολύζου χαρακτηρίζεται από την αφοσίωσή της στην ανάδειξη και προώθηση της ελληνικής καλλιτεχνικής κληρονομιάς, καθώς και από την επιρροή που άσκησε στον σύγχρονο καλλιτεχνικό κόσμο. Υπήρξε σύντροφος του διεθνούς ζωγράφου Άγγελου και μούσα του. Η επιμέλεια εκθέσεων, οι δημιουργικές παραστάσεις και η σκηνογραφία αποτελούν θεμελιώδη στοιχεία του έργου της. Ωστόσο, η προσφορά της δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτούς τους τομείς. προώθηση των έργων Ελλήνων καλλιτεχνών.
Η Λίμπερτυ Πολύζου εργάστηκε ακούραστα για να προάγει τη δουλειά Ελλήνων καλλιτεχνών, ενισχύοντας τη θέση τους τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή καλλιτεχνική σκηνή. Από τα πρώτα στάδια της καριέρας της, ασχολήθηκε με την παρουσίαση έργων μεγάλων Ελλήνων καλλιτεχνών, όπως ο Δημήτρης Μυταράς και ο Παναγιώτης Τέτσης, μέσω εκθέσεων και ντοκιμαντέρ που στόχευαν στην αναγνώριση του έργου τους από το ευρύ κοινό. Μέσα από αυτά τα έργα, κατάφερε να φωτίσει πτυχές της ελληνικής τέχνης που συχνά παρέμεναν στο περιθώριο, δίνοντας τους την ευκαιρία να γίνουν γνωστά σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η αναγνωρισιμότητα που απέκτησε ως σκηνογράφος και ιστορικός τέχνης οδήγησε σε πολλές συνεργασίες με σημαντικούς φορείς της τέχνης, καθώς και σε διεθνείς αναγνωρίσεις. Το έργο της Λίμπερτυ ξεχώρισε για την ευαισθησία της στην αναπαράσταση και τη σύγχρονη ερμηνεία της ιστορίας της τέχνης, κάτι που την καθιέρωσε ως έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ελληνικής καλλιτεχνικής κουλτούρας στον διεθνή χώρο.
Η σκηνογραφία της Λίμπερτυ Πολύζου ήταν εξίσου καινοτόμα και πρωτότυπη, με ιδιαίτερη έμφαση στη συνύπαρξη της παραδοσιακής και σύγχρονης αισθητικής. Κατάφερε να συνδυάσει την πρακτική εφαρμογή της τέχνης με τη βαθιά θεωρητική της γνώση, κάτι που την καθιστούσε μοναδική στο πεδίο της. Η δουλειά της ενσωμάτωνε ταυτόχρονα την παράδοση και την εξέλιξη, δημιουργώντας σκηνικά που δεν ήταν μόνο αισθητικά εντυπωσιακά, αλλά και ιδιαιτέρως φορτισμένα με ιστορικό και πολιτιστικό βάθος.
Υπήρξε και εξαιρετική δασκάλα και καθοδηγήτρια για νέες γενιές καλλιτεχνών, με πολλούς να τη θεωρούν πρότυπο και πηγή έμπνευσης. Το έργο της αποτέλεσε, επίσης, πηγή μάθησης για τους μελετητές της ελληνικής τέχνης, οι οποίοι ακολούθησαν το δρόμο της και επέκτειναν τη γνώση για την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας.
Την περίοδο της πανδημίας, είχε πει ανάμεσα σε άλλα σε συνέντευξή της :«Τίποτα δεν είναι δεδομένο σε αυτή τη ζωή». Θα γίνει μια επιστροφή στις ρίζες μας. Θα εκτιμηθεί περισσότερο η φύση, η αγάπη για τον πλανήτη, τα ζώα, η έννοια της οικογένειας και η ανιδιοτελής φιλία. Και στο τέλος τέλος θα εκτιμηθούν η μικροχαρές της ζωής…. ένα ωραίο βιβλίο, ένα ηλιοβασίλεμα, μια ανεμώνη, ένα πανέμορφο κοχύλι· όντας μικρόγλυπτό της φύσης. Δεν είναι λίγες οι φορές που ενθυμούμαι τα λόγια του μεγάλου δασκάλου, συνεργάτη και φίλου μου Δημήτρη Μυταρά “Πίσω σου κελαηδάει ένα πουλί, άκουσε το”.
Ο ισχυρός δεσμός με την κόρη της, Τομασίνα
Η Λίμπερτυ Πολύζου και η κόρη της υπήρξαν σύμβολα αφοσίωσης και αγάπης, αλλά δυστυχώς η ζωή τους στιγματίστηκε από σοβαρά προβλήματα υγείας. Η Τομασίνα Κοντόγιωργα αντιμετώπιζε επί χρόνια προβλήματα στα νεφρά, αναγκαζόμενη να υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση. Η μητέρα της ήταν πάντα δίπλα της, προσφέροντας απλόχερη φροντίδα και αμέριστη στήριξη. Τη συνόδευε τρεις φορές την εβδομάδα από την Κηφισιά όπου ηταν το σπίτι τους, σε ειδικό κέντρο στη Γλυφάδα για την αιμοκάθαρση. Είχε μάλιστα δηλώσει επανειλημένως ότι… «αν πάθει κάτι η Τομασίνα μου θα πεθάνω κι εγώ μαζί της…»
Η κατάσταση της νεαρής κοπέλας επιδεινωνόταν με το χρόνο, και οι επαγγελματίες υγείας είχαν επισημάνει πως η νεφρική της ανεπάρκεια είχε φτάσει σε κρίσιμο σημείο, απαιτώντας σύντομα μεταμόσχευση.
Πριν μερικές ημέρες ειδοποίησε τον γιατρό ότι η Τομασίνα δεν θα πήγαινε για αιμοκάθαρση διότι ήταν κρυωμένη. Φαίνεται ότι η υγεία της είχε επιδεινωθεί με αποτέλεσμα να καταλήξει την ημέρα της Πρωτοχρονιάς.
Εν τω μεταξύ, η Λίμπερτυ, η οποία και η ίδια υπέφερε από προβλήματα υγείας, είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στα επινεφρίδια και πάλευε με τα δικά της χρόνια προβλήματα.
Η συνθήκη της κοινής τους μάχης με τις αρρώστιες, τις συνέδεσε ακόμα πιο στενά, δημιουργώντας ένα δυνατό δεσμό μεταξύ τους, όπου η μητρική αφοσίωση και η αμοιβαία στήριξη υπήρξαν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους. Μαζί αντιμετώπιζαν τα προβλήματα με αξιοπρέπεια και δύναμη.
Η καλλιτεχνική κληρονομιά
Η Λίμπερτυ Πολύζου, σε μία από τις τελευταίες της δημόσιες παρουσίες, συμμετείχε τον Σεπτέμβριο στην εκδήλωση μνήμης για τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη στο Ηρώδειο, όπου, όπως πάντα, ήταν όμορφη και γελαστή.
Η τελευταία της εμφάνιση ήταν αρχές Δεκεμβρίου, στα εγκαίνια της έκθεσης του γελοιογράφου Κώστα Βλάχου στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή στην Κηφισιά, όπου φωτογραφήθηκε με τον καλλιτέχνη, τον ζωγράφο Άγγελο, τον Αχιλλέα Δρούγκα και την Νίνα Βλάχου.
Η καλλιτεχνική κληρονομιά της Λίμπερτης Πολύζου παραμένει ανεκτίμητη για την ελληνική τέχνη. Ως σκηνογράφος και ιστορικός τέχνης, ανέδειξε σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες, παρουσιάζοντας τα έργα τους μέσα από ντοκιμαντέρ και εκθέσεις. Η επιρροή της στην καλλιτεχνική κοινότητα και η συμβολή της στην ανάπτυξη της σύγχρονης σκηνογραφίας στην Ελλάδα υπήρξαν καθοριστικές. Η δουλειά της, γεμάτη γνώση και πάθος για την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας, θα συνεχίσει να εμπνέει νέες γενιές καλλιτεχνών και ιστορικών.
Διαβάστε επίσης :
Νεκρές στο σπίτι τους στην Κηφισιά η ιστορικός τέχνης Λίμπερτυ – Λέτη Πολύζου και η κόρη της
Λίμπερτυ Λέτη – Πολύζου: Νέα στοιχεία για το θάνατο της γνωστής ιστορικού τέχνης και της 41χρονης κόρης της
Rosita Missoni: Η γυναίκα πίσω από τον εμβληματικό οίκο μόδας Missoni και η θλιβερή απώλεια του γιου της
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Quest Συμμετοχών: Έγκριση από την ΕΑ της συγκέντρωσης για απόκτηση αποκλειστικού ελέγχου επί της (ΝΕΑ) ΜΠΕΝΡΟΥΜΠΗ Α.Ε.
- Μπελέρης για Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο: Είναι ο πνευματικός μου πατέρας
- Τζίμι Κάρτερ: Σήμερα η κηδεία του 39ου προέδρου των ΗΠΑ – Ημέρα εθνικού πένθους
- Βρετανία: Ο ΥΠΕΞ Λάμι δηλώνει βέβαιος ότι ο Τραμπ αναγνωρίζει πως η Γροιλανδία αποτελεί τμήμα του Βασιλείου της Δανίας