ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Βαρύτατους χαρακτηρισμούς «για έπαρση, αλαζονεία και επίδειξη νομικής ανεπάρκειας» χρησιμοποίησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου για δικηγόρους που εμφανίζονται σε τηλεοπτικές εκπομπές.
Μιλώντας στην 37η γενική συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ), ο Ισίδωρος Ντογιάκος ήταν εξαιρετικά αιχμηρός όταν αναφέρθηκε στις «τηλεδίκες» και σε δικηγόρους που αναπτύσσουν τηλεοπτικά την άποψη τους για εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις «προσδοκώντας πολλά».
«Το τελευταίο χρονικό διάστημα -είπε ο κ.Ντογιάκος- η ποινική Δικαιοσύνη βρίσκεται στο προσκήνιο της κοινωνικής ζωής και το σπουδαιότερο, στο στόχαστρο των μέσων επικοινωνίας, αλλά και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ο αγώνας είναι άνισός, όχι όμως χαμένος. Οι μάχες μεταξύ ‘τηλεοπτικών δικών’ και τεκμηρίου αθωότητας καθημερινές…. αντιπαρατίθενται καθημερινά η υπερβολή με το μέτρο, η ψυχραιμία με την ένταση, η άγνοια με τη γνώση, η εντιμότητα με τη σκοπιμότητα.
Οι τηλεδίκες στην κορύφωσή τους. Το τηλεοπτικό βήμα αντιμάχονται «διάφοροι» και κόπτονται δήθεν για την αλήθεια και το μόνο που τελικά επιτυγχάνουν είναι να την κακοποιούν συστηματικά και συνειδητά. Όταν πρόκειται για δικηγόρους κάποιοι εξ αυτών προσδοκούν πολλά από την παρουσία τους στην τηλεδίκη, παρά το γεγονός ότι η εικόνα τους δεν πείθει και για τις ικανότητές τους. Συνήθως δεν το πετυχαίνουν. Πετυχαίνουν, όμως, με βεβαιότητα να επιδεικνύουν τη νομική τους ανεπάρκεια, την έπαρση και την αλαζονεία τους».
Με έμμεσο τρόπο ο Ισίδωρος Ντογιάκος αναφέρθηκε και στις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις λέγοντας ότι «οι έρευνες θα προχωρήσουν χθες, με τα δεδομένα και στοιχεία που υπάρχουν και οι εισαγγελικές αρχές θα κάνουν το καλύτερο δυνατό στο συντομότερο χρονικό διάστημα».
«Έλληνες εισαγγελείς γρηγορείτε» ήταν η χαρακτηριστική φράση του ανώτατου εισαγγελέα της χώρας προς του συναδέλφους του, καλώντας τους να αλλάξουν νοοτροπία και να αναλάβουν μεγαλύτερες ατομικές ευθύνες με στόχο την αποτελεσματικότερη απονομή Δικαιοσύνης.
«Τα στελέχη της Δικαιοσύνης, κάθε ένα από τη θέση που κατέχει, με λίγο μεγαλύτερη προσπάθεια σε συνδυασμό με τις πνευματικές και διανοητικές ικανότητες του ασφαλώς και μπορεί να προσφέρει περισσότερο από όσο ήδη προσφέρει, ώστε συνδυαστικά οι ατομικές προσπάθειες όλων να αποφέρουν το βέλτιστό δυνατό αποτέλεσμα», ανέφερε ο κ. Ντογιάκος, επισημαίνοντας ότι «είναι γεγονός ότι ορισμένα από τα μακροχρόνια προβλήματα έχουν πλέον δημιουργήσει ένα είδος επικίνδυνου εθισμού που αδρανοποιεί τα αντανακλαστικά της (σ.σ.: Δικαιοσύνης) και δηλητηριάζει την κοινή γνώμη σε βάρος της».
Στη δική του ομιλία ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας υποστήριξε:
«Η Δικαιοσύνη, παρά τις δυσκολίες, τα τελευταία τρία χρόνια μετασχηματίζεται ριζικά και αποτελεσματικά, με την ποιότητα των δικαστικών υπηρεσιών να αναβαθμίζεται μέσω της ψηφιοποίησης και των θεσμικών παρεμβάσεων (π.χ. Δικαστική Αστυνομία), τις υποδομές να βελτιώνονται (κατασκευάζονται μετά από χρόνια νέα δικαστικά μέγαρα ανά την χώρα) και τα ανθρώπινα δικαιώματα να θωρακίζονται έτι περαιτέρω. Η Δικαιοσύνη ενισχύεται και ουσιαστικά, με μεταρρυθμίσεις και τροποποιήσεις που εδραιώνουν την ασφάλεια και την προστασία του κοινωνικού συνόλου. Αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται αμείωτα».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Ευάγγελος Μπακέλας, τόνισε ότι «κοινή αποδοχή αποτελεί ότι η Δικαιοσύνη δεν είναι αποτελεσματική, με καθυστερήσεις που δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των πολιτών» και τόνισε την αναγκαιότητα κάλυψης των κενών οργανικών θέσεων των δικαστικών υπαλλήλων.
«Υπάρχουν Εισαγγελίες με έναν μόνο δικαστικό υπάλληλο», είπε χαρακτηριστικά.
Στη γενική συνέλευση της ΕΕΕ τοποθετήθηκαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι των κομμάτων, η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Μαργαρίτα Στενιώτη, ο γενικός επίτροπος επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων Δημήτριος Κωστάκης, ο γενικός γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Χρήστος Κακλαμάνης και εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος.
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τουρκία: Τηλεφωνική συνομιλία Ερντογάν-Μακρόν για τη Συρία
- Μπελέρης για Δυτ. Βαλκάνια: Η αναγκαία διεύρυνση της ΕΕ πρέπει να προχωρήσει με συγκεκριμένους όρους
- Ζαχαράκη: Δεν τίθεται θέμα καθολικής απαγόρευσης του διαδικτύου για τα παιδιά
- Σε τροχιά απαγόρευσης η πρόσβαση στα social media για τους κάτω των 15 ετών – Τα τρία στάδια του κυβερνητικού σχεδίου – mononewsTV