Η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν αποτυπώνεται μόνο στις υψηλές θερμοκρασίες και σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Απειλεί την οικονομία, τις καλλιέργειες και την γεωργία. Οι επιστήμονες τον τελευταίο καιρό κάνουν λόγο για μία σειρά από «εισβολείς» που απειλούν την Ευρώπη.

Από την Ελβετία μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο, ασιατικοί κηφήνες, που προέρχονται από την Ασία, έχουν σημάνει συναγερμό σε περιβαλλοντολόγους αλλά και μελισσοκόμους, των οποίων τα μελίσσια απειλούνται. Ο ασιατικός κηφήνας μπορεί να σκοτώσει 50 μέλισσες μέσα σε μία ημέρα, ενώ εμποδίζει και την διαδικασία επικονίασης των φυτών.

1

Ζημιές δισεκατομμυρίων

Σύμφωνα με έρευνα στη Γαλλία, η ετήσια οικονομική ζημία που μπορεί να προκαλέσει στην οικονομία αγγίζει τα 30,8 εκατομμύρια ευρώ μόνο από την απώλεια μελισσοσμηνών.

Για τους μελισσοκόμους, αυτό ισοδυναμεί με δαπάνες άνω του ενός τετάρτου των εσόδων από το μέλι για την αντικατάσταση των χαμένων μελισσών.

Και δεν είναι μόνο τα μελίσσια, καθώς οι ασιατικοί κηφήνες αρέσκονται επίσης στο να τρέφονται με ώριμα φρούτα, αποτελώντας απειλή και για τους αμπελουργούς.

Η κλιματική αλλαγή με την υπερθέρμανση του πλανήτη έχει κάνει φιλικό το περιβάλλον για έντομα που ευδοκιμούσαν μέχρι πρότινος σε πιο ζεστά κλίματα, να εγκατασταθούν στην Ευρώπη.

Μία ακόμα περίπτωση είναι τα λεγόμενα «μυρμήγκια της φωτιάς», τα οποία μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα σε καλλιέργειες ακόμα και στην στατικότητα των κτιρίων.

Προέρχονται από τις τροπικές περιοχές της Νότιας Αμερικής, όμως έχει ήδη καταγραφεί η παρουσία τους σε περιοχές των ΗΠΑ και της Αυστραλίας, με την εκτιμώμενη ζημιά που προκαλούν να αγγίζει τα 32 δισ. δολάρια παγκοσμίως.

Τον Σεπτέμβριο επιβεβαιώθηκε για πρώτη φορά η παρουσία τους στην Ευρώπη, με τους ερευνητές να ανακαλύπτουν 88 φωλιές στη Σικελία. Επί του παρόντος, μόνο το 7% της ηπείρου είναι κλιματικά φιλόξενο για αυτά. Μέσα σε αυτό το ποσοστό, περιλαμβάνονται και αστικές περιοχές.

Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι με την υπερθέρμανση του πλανήτη, είναι πιθανόν να  καταγραφεί στο μέλλον πιο συχνά η παρουσία τους, σε κλίματα που μέχρι πρότινος δεν μπορούσαν να επιβιώσουν.

Το ΑΙ στην υπηρεσία των επιστημόνων

Η μέχρι στιγμής ανίχνευσή τους γίνεται από τις καταγγελίες των αγροτών. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Έξετερ δοκιμάζουν επί του παρόντος έναν σταθμό παρακολούθησης τεχνητής νοημοσύνης στο Τζέρσεϊ. Το λογισμικό, που ονομάζεται VespAI, μπορεί να ανιχνεύσει σφήκες με ακρίβεια 99%. Η χρήση της τεχνολογίας θα μπορούσε επίσης να αποδειχθεί αποτελεσματική στον εντοπισμό άλλων εισβολέων όπως ζιζάνια και ψάρια.

Σύμφωνα με έκθεση της Διακυβερνητικής Πλατφόρμας για τη Βιοποικιλότητα και τις Υπηρεσίες Οικοσυστημάτων, αυτές οι «εισβολές» κόστισαν το 2019 πάνω από 423 δισεκατομμύρια δολάρια.

Διαβάστε επίσης:

Four Seasons Yachts: Έως 330.000 δολάρια για μία μίνι κρουαζιέρα στα ελληνικά νησιά

AstraZeneca: Επιτυχείς δοκιμές σε αντικαρκινικό φάρμακο – Αυξάνει σημαντικά το προσδόκιμο ζωής

Κλιματική κρίση: Ο χειμώνας που δεν ήρθε ποτέ και οι φόβοι για ένα ακόμα θερμό καλοκαίρι