Η αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε μέσω διαδικτυακού συστήματος αξιολόγησης από τα τριάντα μέλη της κριτικής επιτροπής: εκπροσώπους θεσμικών φορέων, καθηγητές και εμπειρογνώμονες του κλάδου με ενεργό δράση στην «Ελλάδα του εμείς».
Τα βραβεία αποτελούν πλατφόρμα σύνδεσης για όλους όσοι συμβάλλουν ενεργά με ιδέες και έργο στην εξέλιξη της σύγχρονης επιχειρηματικότητας με γνώμονα το κοινό καλό.
Όραμα της HOPEgenesis εκ συστάσεώς της ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία το 2015, συνιστά η ανατροπή της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα.
Η δράση της λειτουργεί σε δύο επίπεδα: στις τοπικές κοινότητες, παρέχοντας την απαραίτητη ιατρική ασφάλεια στις γυναίκες που κυοφορούν ή ευελπιστούν να κυοφορήσουν. Και παράλληλα με μία καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του ευρύτερου κοινωνικού ιστού έτσι ώστε μέσω της γνωστοποίησης να καταπολεμηθούν εν μέρει τα αίτια της υπογεννητικότητας.
Στην Ελλάδα παρατηρείται επί σειρά ετών αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων, με ανυπολόγιστες οικονομικές, κοινωνικές συνέπειες.
Μέσω της δράσης της HOPEgenesis έχουν ωφεληθεί περισσότερες από τριακόσιες είκοσι οικογένειες, κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών όπου παρατηρούνται πολύ χαμηλές ή ακόμα και μηδενικές γεννήσεις ή με αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων θανάτων. Στο πρόγραμμά της έχουν ενταχθεί περισσότερες από τετρακόσιες πενήντα περιοχές. Ταυτόχρονα παρέχει υπηρεσίες θεραπείας υπογονιμότητας σε είκοσι οχτώ νησιά σε συνεργασία με μεγάλα κέντρα γονιμότητας.