• Κοινωνία

    Η Ευρώπη συνεχίζει να μετρά εκατοντάδες νεκρούς, ενώ ετοιμάζει χαλάρωση στους περιορισμούς

    • NewsRoom


    Συνεχίζεται η απώλεια ανθρώπινων ζωών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες εξαιτίας του κορονοϊου, την ώρα που οι κυβερνήσεις τρομαγμένες από τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης ετοιμάζονται για σταδιακή άρση των περιορισμών.

    Στην Βρετανία σήμερα καταγράφηκαν 429 θάνατοι, φθάνοντας συνολικά τους 14.829, ανέφερε η εθνική υπηρεσία υγείας.

    «Δεκαπέντε από τους 429 ασθενείς (ηλικίας από 49 έως 92 ετών) δεν είχαν κάποιο γνωστό υποκείμενο νόσημα» σύμφωνα με την υπηρεσία υγείας.

    Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία από την Αυστρία, καθώς από τα αποτελέσματα των διαγνωστικών τεστ το τελευταίο εικοσιτετράωρο θετικά ήταν μόνον σε ποσοστό 1%, όπως ανακοίνωσε το απόγευμα το υπουργείο Υγείας στη Βιέννη.

    Επίσης, συνεχίζεται να μειώνεται περαιτέρω ο αριθμός τόσο των ανθρώπων που εξακολουθούν να νοσούν, όσο και εκείνων που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο, αλλά και εκείνων οι οποίοι βρίσκονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (194 σήμερα).

    Στην στατιστική δεν έχουν συνυπολογιστεί ακόμη οι επιδράσεις που είχε το σταδιακό άνοιγμα των καταστημάτων από την περασμένη Τρίτη, οι οποίες θα γίνουν ορατές στο δεύτερο μισό αυτής της εβδομάδας.

    Ως εκ τούτου, ο Αυστριακός υπουργός Υγείας προειδοποιεί να μην υπάρξουν πρόωρες εκπτώσεις στην αντιμετώπισή της ασθένειας, γιατί «η πανδημία θα μας απασχολεί και εμάς στην Αυστρία για αρκετό ακόμη χρόνο, γι’ αυτό και χρειαζόμαστε περαιτέρω αντοχή και συνέπεια».

    Σε συνολικά 3.694 ανέρχονται οι νοσούντες στη χώρα, 46 ήταν τα νέα κρούσματα μέσα στο προηγούμενο εικοσιτετράωρο έναντι των 130 αποθεραπευθέντων, συνολικά έχουν καταγραφεί έως σήμερα 14.795 κρούσματα, η ημερήσια αύξηση νέων κρουσμάτων ήταν τις τελευταίες δέκα ημέρες, κατά μέσο όρο, στο 1,04%.

    Η άμεση κρίση κορονοϊού στο Βέλγιο φαίνεται να έχει περάσει την κορύφωσή της, καθώς ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο ενός μηνός, δήλωσαν αξιωματούχοι υγείας.

    Το Βέλγιο, με ένα από τα υψηλότερα κατά κεφαλή ποσοστά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και σχετιζόμενων με αυτήν θανάτων στην Ευρώπη, ανακοίνωσε πως 232 άνθρωποι εισήχθησαν στο νοσοκομείο χθες, Κυριακή, ο χαμηλότερος αριθμός από τις 19 Μαρτίου.

    Το εθνικό συμβούλιο ασφαλείας του Βελγίου αναμένεται να συνεδριάσει την Παρασκευή για να συζητήσει τη χαλάρωση των μέτρων περιορισμού από τις 4 Μαΐου.

    Αξιωματούχοι πρόσθεσαν πως η χώρα μπορεί επίσης να έχει ξεπεράσει το σημείο κορύφωσης των θανάτων. Το Βέλγιο κατέγραψε σήμερα 168 νέους θανάτους, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός να φθάσει τους 5.828.

    Λίγο πάνω από τους μισούς έχουν σημειωθεί σε οίκους ευγηρίας. Η συμπερίληψη τέτοιων περιστατικών από το Βέλγιο στους θανάτους εξηγεί εν μέρει γιατί οι αριθμοί της χώρας εμφανίζονται μεταξύ των χειρότερων στην Ευρώπη.

    Η κυβέρνηση παρέτεινε την περασμένη εβδομάδα τα μέτρα έως τις 3 Μαΐου, αλλά τώρα επέτρεψε σε ορισμένα καταστήματα να ανοίξουν και πάλι.

    Στο μεταξύ, στην Ολλανδία, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού αυξήθηκε σήμερα κατά 750 και έφθασε τα 33.405, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, που ανακοίνωσαν 67 νέους θανάτους.

    Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων θανάτων είναι τώρα 3.751, αν και εκτιμάται πως ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων στην Ολλανδία είναι μεγαλύτερος, καθώς διενεργεί τεστ κατά κύριο λόγο μόνο στους υγειονομικούς εργαζομένους και τους πολύ άρρωστους ασθενείς.

    Στην Ρωσία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα πως η χώρα κατάφερε να περιορίσει την κρίση του κορονοϊού, όμως η κορύφωση της επιδημίας δεν έχει σημειωθεί ακόμη.

    Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού στη Ρωσία ξεπέρασε σήμερα τις 47.000, με τον αριθμό των θανάτων να έχει φθάσει τους 405.

    Ο απολογισμός των θανάτων από τον νέο κορονοϊό στην Ελβετία έφθασε τους 1.142, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Δημόσιας Υγείας της χώρας, σημειώνοντας αύξηση από τους 1.135 που ήταν χθες, Κυριακή.

    Ο αριθμός των θετικών τεστ αυξήθηκε επίσης σε 27.944 από 27.740 την Κυριακή, ανέφερε. Η επιβράδυνση του αριθμού των νέων κρουσμάτων επέτρεψε στην ελβετική κυβέρνηση να αποφασίσει να αρχίσει να χαλαρώνει τους περιορισμούς του lockdown από τις 27 Απριλίου.

    Ο ημερήσιος απολογισμός του νέου κορονοϊού στην Ισπανία έπεσε σήμερα κάτω από το όριο των 400 θανάτων για πρώτη φορά έπειτα από τέσσερις εβδομάδες, φθάνοντας τους 399 θανάτους, ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα, το υπουργείο Υγείας.

    Ο αριθμός των κρουσμάτων που έχουν εντοπιστεί ξεπέρασε το όριο των 200.000 και έφθασε τα 202.210 την ώρα που η χώρα η οποία έχει πληρώσει το βαρύτερο τίμημα στην πανδημία μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιταλία, πολλαπλασιάζει τα διαγνωστικά τεστ. Διενεργεί περισσότερα από 40.000 καθημερινά, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Σαλβαδόρ Ίγια. Ο αριθμός των ασθενών που έχουν αποθεραπευθεί ανέρχεται σε 80.587.

    Ο ημερήσιος απολογισμός είχε ήδη πέσει στους 410 θανάτους χθες, Κυριακή, σημειώνοντας ισχυρή μείωση που χαρακτηρίστηκε ενθαρρυντική από τις υγειονομικές αρχές, οι οποίες ελπίζουν ότι πέρασε η κορύφωση της πανδημίας, που σημειώθηκε στις αρχές Απριλίου.

    Η μείωση του αριθμού των θανάτων αλλά και των εισαγωγών στα νοσοκομεία και στις μονάδες εντατικής θεραπείας ελάφρυνε το σύστημα υγείας, που είχε πλημμυρίσει για εβδομάδες.

    Ένα μεγάλο υπαίθριο νοσοκομείο που είχε δημιουργηθεί στις εγκαταστάσεις της εμπορικής έκθεσης της Μαδρίτης έκλεισε στα τέλη της εβδομάδας ένα από τα δύο περίπτερα τα οποία καταλάμβανε.

    Ένα αυτοσχέδιο νεκροτομείο σε ένα κοντινό παγοδρόμιο αναμένεται να κλείσει μεθαύριο Τετάρτη, ανακοίνωσε η περιφέρεια της Μαδρίτης, της πλέον πληγείσας περιοχής της χώρας με περισσότερους από 7.000 θανάτους.

    Η Ισπανία εισήλθε στην έκτη εβδομάδα του lockdown, που αναμένεται να διατηρηθεί έως και τις 9 Μαΐου. Ωστόσο θα επιτραπεί για πρώτη φορά στα παιδιά να βγουν από το σπίτι από τις 27 Απριλίου υπό προϋποθέσεις οι οποίες μένει να διευκρινιστούν.



    ΣΧΟΛΙΑ