ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Σαν σήμερα, 6 Δεκεμβρίου, πριν από 15 χρόνια, γράφτηκε μια από τις χειρότερες σελίδες της μεταπολιτευτικής ιστορίας της χώρας. Η δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, από το χέρι του αστυνομικού Επαμεινώνδα Κορκονέα, ήταν από μόνη της τραγική. Ένα παιδί μόλις 15 ετών πέφτει νεκρό από τα πυρά αστυνομικού στα Εξάρχεια, ένα αθώο θύμα που χάνει τη ζωή του ενώ σήμερα θα ήταν 30 ετών.
Τα όσα ακολούθησαν και τα οποία ονομάστηκαν «νέα Δεκεμβριανά» ήταν επίσης τραγικά.
Επί μέρες η Αθήνα, και όλη η χώρα, βρισκόταν σε αναβρασμό. Διαμαρτυρίες, οι μαθητές στους δρόμους, φωτιές, σοβαρά επεισόδια, κατάλυση του νόμου και της τάξης, πλιάτσικο, καταστροφές άνευ προηγουμένου.
Ιστορικό
Το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2008 ο 37χρονος αστυνομικός (ειδικός φρουρός για την ακρίβεια) Επαμεινώνδας Κορκονέας πυροβόλησε και σκότωσε στα Εξάρχεια τον 15χρονο μαθητή Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο.
Την επομένη ξέσπασε ένα κύμα νεανικής αγανάκτησης πανελλαδικής εμβέλειας, που οδήγησε σε πρωτοφανούς έντασης ταραχές, κυρίως στη Αθήνα, τις «χειρότερες από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974», σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή».
Το αιματηρό περιστατικό και τα επακόλουθά του έλαβαν διεθνείς διαστάσεις και σε πολλές μεγαλουπόλεις του κόσμου διοργανώθηκαν εκδηλώσεις αλληλεγγύης και συμπαράστασης.
Σύμφωνα με το sansimera, η μοιραία συνάντηση δράστη και θύματος έγινε λίγα λεπτά μετά τις 9 το βράδυ του Σαββάτου στη συμβολή των οδών Τζαβέλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια.
Αρχικά υπήρξε φραστική αντιπαράθεση μιας ομάδας νεαρών με τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα και τον συνάδελφό του Βασίλη Σαραλιώτη.
Στη συνέχεια, οι δυο άνδρες διατάχθηκαν να αποσυρθούν από τον τόπο του επεισοδίου.
Προς στιγμή υπάκουσαν στις εντολές των προϊσταμένων τους, αλλά λίγο μετά επανήλθαν πεζή στην οδό Τζαβέλα, όπου βρισκόταν η παρέα των νεαρών.
Ανάμεσά τους ήταν και ο συνομήλικος του Γρηγορόπουλου, Νίκος Ρωμανός, ο οποίος αργότερα συνελήφθη και φυλακίστηκε για ένοπλη ληστεία με σκοπό τη χρηματοδότηση της αναρχικής δράσης.
Η φραστική αντιπαράθεση συνεχίστηκε και τότε ξαφνικά ο Κορκονέας έβγαλε το υπηρεσιακό του περίστροφο και πυροβόλησε τρεις φορές.
Μία από τις σφαίρες χτύπησε τον 15χρονο μαθητή Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο και τον άφησε άπνου. Στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου διακομίστηκε, απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Ο νεαρός Γρηγορόπουλος ήταν γόνος ευκατάστατης οικογένειας των Αθηνών, κάτοικος Παλαιού Ψυχικού και μαθητής ιδιωτικών σχολείων (Σχολή Μοραΐτη, Λύκειο «Ώθηση»).
Αμέσως μετά, οι δυο ειδικοί φρουροί ενημέρωσαν, ως όφειλαν, την υπηρεσία τους για το συμβάν, αναφέροντας ότι δέχθηκαν επίθεση με πέτρες και μπουκάλια από τους νεαρούς.
Είναι και το σενάριο που διακινεί η αστυνομία τις πρώτες ώρες. Στις ανακοινώσεις της κάνει λόγο για τον εξοστρακισμό της σφαίρας που προκάλεσε τον θάνατο του νεαρού παιδιού.
Οι δυο ειδικοί φρουροί συνελήφθησαν και τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, όπως και ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος Εξαρχείων, στη δύναμη των οποίων ανήκαν.
Στην πρώτη του κατάθεση, ο δράστης υποστήριξε ότι πυροβόλησε τρεις φορές, δύο στον αέρα και μία στο έδαφος. Οι αυτόπτες μάρτυρες, όμως, τον διέψευσαν, καθώς κατέθεσαν ότι πυροβόλησε κατευθείαν προς την πλευρά των νεαρών, οι οποίοι δεν προκάλεσαν τους δύο αστυνομικούς.
Σε κυβερνητικό επίπεδο, μετά το αρχικό σοκ, ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, πολιτικός προϊστάμενος της αστυνομίας εκείνη την περίοδο, και ο υφυπουργός του, Παναγιώτης Χηνοφώτης υπέβαλαν για λόγους ευθιξίας τις παραιτήσεις τους στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο οποίος δεν τις έκανε αποδεκτές.
Ο κύριος Παυλόπουλος, αφού εξέφρασε την οδύνη του για το θάνατο του μαθητή, διαβεβαίωσε ότι οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν παραδειγματικά και χαρακτήρισε μεμονωμένο το περιστατικό.
Σε σοκ η χώρα
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.
Την επομένη, 7 Δεκεμβρίου, σε συλλυπητήριο τηλεγράφημα προς την οικογένεια του μαθητή, χαρακτήρισε το θάνατό του ως τραύμα στη λειτουργία του κράτους δικαίου και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα αποδοθούν ευθύνες στους υπαιτίους.
Ανακοινώσεις για το συμβάν εξέδωσαν και τα πολιτικά κόμματα, που απέδωσαν ευθύνες στην κυβέρνηση Καραμανλή.
Από την πλευρά της, η Εισαγγελία Αθηνών άσκησε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση και παράνομη οπλοχρησία σε βάρος του Επαμεινώνδα Κορκονέα και για απλή συνέργεια στον Βασίλη Σαραλιώτη.
Η δολοφονία Γρηγορόπουλου προκάλεσε ακαριαία ένα νεανικό κύμα διαμαρτυρίας (βοηθούντων και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης), που όμοιό του δεν είχε ξαναζήσει η χώρα από τη μεταπολίτευση και μετά.
Από τις 7 έως τις 10 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκαν μεγάλες πορείες διαμαρτυρίας στην Αθήνα και σε πολλές πόλεις της χώρας.
Μαθητές γυμνασίων και λυκείων προχώρησαν σε πορείες, καταλήψεις σχολείων και αποχή από τα μαθήματα. Σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια και πρωτοφανείς καταστροφές σε δημόσια κτίρια, τράπεζες, εμπορικά καταστήματα, μνημεία και αυτοκίνητα. Οι μεγαλύτερες καταστροφές σημειώθηκαν στην Αθήνα.
Σύμφωνα με εκτίμηση του ΕΒΕΑ, οι ζημιές που προκλήθηκαν μόνο στην Αθήνα ξεπέρασαν τα 50 εκατομμύρια ευρώ.
Οι αναλυτές απέδωσαν τη νεανική εξέγερση στο αίσθημα απελπισίας που διακατείχε τη νέα γενιά, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της ραγδαίας αυξανόμενης νεανικής ανεργίας, αλλά και στην ανικανότητα της ιθύνουσας τάξης να τους εμπνεύσει, λόγω σκανδάλων και διαφθοράς.
Άλλα γεγονότα
Το 1958, το μεγαλύτερο πετρελαιοφόρο του κόσμου, χωρητικότητας ενός εκατομμυρίου βαρελιών καθελκύεται στο Κιουρ της Ιαπωνίας, ενώ το 1998, ο Ούγκο Τσάβες εκλέγεται Πρόεδρος της Βενεζουέλας.
1060: O Μπέλα Α’ στέφεται βασιλιάς της Ουγγαρίας.
1240: Οι Μογγόλοι, υπό τον Μπατού Χαν, καταλαμβάνουν και καταστρέφουν το Κίεβο.
1534: Ισπανοί άποικοι ιδρύουν την πόλη Κίτο, σημερινή πρωτεύουσα του Ισημερινού (Εκουαδόρ).
1768: Εκδίδεται για πρώτη φορά η εγκυκλοπαίδεια “Britannica”.
1821: Κύπριοι της διασποράς οργανώνουν συγκέντρωση στη Ρώμη για να καταγγείλουν τις τουρκικές βιαιότητες στο νησί τους. Iεράρχες και πρόκριτοι που είχαν διαφύγει από το νησί για να σωθούν από τις εκτεταμένες σφαγές του Ιουλίου εκδίδουν διακήρυξη, που μπορεί να θεωρηθεί ως η πρώτη υπέρ της ενώσεως της Κύπρου με την Ελλάδα.
1865: Ψηφίζεται από το Κογκρέσο η 13η Τροποποίηση του Αμερικανικού Συντάγματος, που προβλέπει την κατάργηση της δουλείας.
1877: Κυκλοφορεί το πρώτο φύλο της εφημερίδας Washington Post.
1915: Στην Ελλάδα διεξάγονται εκλογές, με αποχή του κόμματος των Φιλελευθέρων του Ελευθερίου Βενιζέλου. Οι αντιβενιζελικές δυνάμεις κερδίζουν, αλλά η αποχή αγγίζει το 69%. Στην εξουσία παραμένει η κυβέρνηση Σκουλούδη.
1917: Η Φινλανδία κηρύσσει την ανεξαρτησία της από τη Ρωσία. Η χώρα αποτελούσε αυτόνομο Μεγάλο Δουκάτο της Ρωσίας από το 1809.
Την ίδια μέρα, στο λιμάνι του Χάλιφαξ στη Νέα Σκωτία, το γαλλικό πλοίο Μον Μπλαν (Mont Blanc) συγκρούεται με το βελγικό πλοίο Ιμό (Imo). Το πρώτο πλοίο είναι φορτωμένο με πολεμοφόδια, με αποτέλεσμα να επακολουθήσει πυρκαγιά και τρομακτική έκρηξη. Από την έκρηξη, που θα μείνει στην ιστορία ως η δεύτερη μεγαλύτερη ανθρωπογενής έκρηξη μετά τη Χιροσίμα, 3.000 άτομα σκοτώνονται, 6.000 άτομα τραυματίζονται και περίπου 30.000 κάτοικοι της πόλης μένουν άστεγοι.
1920: Επανέρχεται στον ελληνικό θρόνο ο Κωνσταντίνος Α’ μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Εκατοντάδες χιλιάδες λαού ζητωκραυγάζουν τον ερχομό του.
1925: Οι συνδικαλιστές διατυπώνουν για πρώτη φορά το αίτημα για 13ο μισθό, ενόψει των Χριστουγέννων.
1940: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι Ιταλοί καίνε το Αργυρόκαστρο και τους Αγίους Σαράντα, με σκοπό να συνεχίσουν την προς βορρά υποχώρησή τους. Κυνηγώντας τους ο ελληνικός στρατός μπαίνει στους Αγίους Σαράντα απελευθερώνοντας τους για μία ακόμη φορά.
1941: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Βρετανία κηρύσσει τον πόλεμο στη Φιλανδία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία, επειδή δεν έδωσαν ικανοποιητικές απαντήσεις στα τελεσίγραφα που έστειλε, ζητώντας τους να διακόψουν τις εχθροπραξίες ενάντια στη Ρωσία.
1944: Οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ μετά από σκληρή μάχη καταλαμβάνουν το Σύνταγμα Χωροφυλακής Μακρυγιάννη, στο πλαίσιο των Δεκεμβριανών.
1948: Εμφύλιος Πόλεμος: Στο ΚΚΕ κορυφώνεται η σύγκρουση Νίκου Ζαχαριάδη – Μάρκου Βαφειάδη. Ο τελευταίος παύεται από πρωθυπουργός της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης, καθαιρείται από αρχηγός του Δημοκρατικού Στρατού και στέλνεται στη Μόσχα για ανάπαυση.
1956: Ο Νέλσον Μαντέλα και 156 μαύροι σύντροφοί του συλλαμβάνονται για ενέργειες κατά του Απαρτχάιντ στη Νότιο Αφρική.
1958: Το μεγαλύτερο πετρελαιοφόρο του κόσμου, χωρητικότητας ενός εκατομμυρίου βαρελιών καθελκύεται στο Κιουρ της Ιαπωνίας.
1978: Εγκρίνεται το Σύνταγμα της Ισπανίας, που καθιερώνει το πολίτευμα της Συνταγματικής Μοναρχίας.
1998: Ο Ούγκο Τσάβες εκλέγεται Πρόεδρος της Βενεζουέλας.
Την ίδια μέρα λήγει η 38χρονη κυριαρχία της IBM στους Ολυμπιακούς Αγώνες μετά το συμβόλαιο, που υπογράφει ο αγγλογαλλικός όμιλος ηλεκτρονικών υπολογιστών Sema με τη ΔΟΕ προκειμένου να έχει τον έλεγχο όλων των συστημάτων κομπιούτερ στις Ολυμπιάδες από το 2002 μέχρι και το 2008.
2006: Η NASA δημοσιεύει φωτογραφίες από τον Άρη, που υποδηλώνουν την ύπαρξη νερού στον Κόκκινο Πλανήτη.
Σαν σήμερα το 1778 γεννήθηκε ο Γάλλος χημικός, Γκέι Λουσάκ, που διακρίθηκε για τις μελέτες του στα αέρια και ανακάλυψε τη σχέση 2 προς 1 του υδρογόνου με το οξυγόνο που αποτελούν το νερό.
Την ίδια μέρα το 330 μ. Χ. (κατ’ άλλους του 345 ή 352 μ.Χ.) πέθανε ο Άγιος Νικόλαος, επίσκοπος Μύρων, ο επονομαζόμενος και Μυροβλήτης, προστάτης των Ναυτικών, το 1878 ο ζωγράφος, Θεόδωρος Βρυζάκης, ο πρώτος Έλληνας που σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου, το 1892 ο Γερμανός εφευρέτης και επιχειρηματίας, Ερνστ Βέρνερ φον Ζίμενς, ιδρυτής της βιομηχανίας ηλεκτρικών ειδών “Siemens”, το 1988 ο Αμερικανός τραγουδιστής, Ρόι Όρμπισον, το 1990 ένας από τους σημαντικότερους εκπρόσωπους της ελληνικής ροκ μουσικής σκηνής ο Παύλος Σιδηρόπουλος και το 1994 ο Ιταλός ηθοποιός, Τζιαν Μαρία Βολοντέ.
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- «Μπλόκο» Στουρνάρα στο σχέδιο των τραπεζών για το νέο IRIS
- Άμεση ανάλυση: Τι συμβαίνει με τις μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Eurobank, τον χρυσό και το πετρέλαιο
- O Σαμαράς, οι μετοχές, το ΜΜ και ο Ηλιάδης, ο «Τρελαντώνης» και οι 6, η BSB στο ΧΑ, ο Κούστας και η ηθοποιός της βιντεοκασέτας, η απαίτηση του pirouetter, τι λέει η EDISON για τα media και η συγκίνηση του Χατζηδάκη
- Έξι ναυτιλιακές εταιρείες έχουν ρευστότητα 2, 5 δισ. δολάρια και πέντε εξασφαλισμένα έσοδα 14,65 δισ. δολάρια!