Για πρώτη φορά υπάρχει επίσημη αντίδραση της βασίλισσας Ελισάβετ για το ζήτημα της διεκδίκησης, από την Ελλάδα, των γλυπτών του Παρθενώνα.

Επίσημη τοποθέτηση έλαβε η βασίλισσα του βρετανικού παλατιού, Ελισάβετ, αναφορικά με το ζήτημα της διεκδίκησης των γλυπτών του Παρθενώνα από την Ελλάδα, η οποία επικοινωνεί πάγια το εν λόγω αίτημα προς τις βρετανικές αρχές, ενώ έχει ειδικά διαμορφωμένες θέσεις στο Μουσείο της Ακρόπολης για όλα τα γλυπτά που απουσιάζουν, με την ελπίδα μια μέρα το αίτημά της για επιστροφή των γλυπτών να εισακουστεί.

Η απάντηση της βασίλισσας Ελισάβετ ήρθε με αφορμή μια επιστολή που έλαβε το παλάτι του Μπάκιγχαμ από την ελληνική κοινότητα της Μελβούρνης, η οποία καλούσε την επικεφαλής του βρετανικού κράτους να πάρει θέση για τις εξελίξεις αναφορικά με το ζήτημα της μετακίνησης ή μη των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό μουσείο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι αυτή, ουσιαστικά, είναι η πρώτη καταγεγραμμένη αντίδραση της βασίλισσας Ελισάβετ για επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, που έρχεται στο φως της δημοσιότητας. Όπως αναμεταδίδουν «ΤΑ ΝΕΑ» τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ έστειλαν, εξ ονόματος της βασίλισσας της Αγγλίας, απαντητική επιστολή σε μία Αυστραλή, η οποία είχε γράψει γράμμα στην Ελισάβετ, ζητώντας της να μεσολαβήσει για να επιστραφούν στην Αθήνα τα Γλυπτά που απέσπασε ο Έλγιν από την Ακρόπολη.

Συγκεκριμένα, την 1η Αυγούστου, η Μέρι Ντροστ από τη Μελβούρνη είχε γράψει στη βασίλισσα στης Βρετανίας, ζητώντας της να συμβάλλει στον επαναπατρισμό των Γλυπτών.

«Μεγαλειοτάτη, ομιλώ εξ ονόματος της ελληνικής κοινότητας στη Μελβούρνη, η οποία σας απευθύνει έκκληση να δρομολογήσετε την επιστροφή των «Ελγινείων» Μαρμάρων στην Ελλάδα, εκεί όπου ανήκουν» αναφέρει χαρακτηριστικά η Ντροστ στην επιστολή. Στη συνέχεια, στο ίδιο κείμενο, γίνεται ειδική αναφορά στην ελληνική καταγωγή του πρίγκιπα Φιλίππου, συζύγου της Ελισάβετ. «Είμαι σίγουρη ότι ο δούκας του Εδιμβούργου θα συμφωνούσε».

Τρεις εβδομάδες αργότερα, στις 21 Αυγούστου, το παλάτι του Μπάκιγχαμ απάντησε στην Μέρι Ντροστ. Η επιστολή υπογράφεται από την αξιωματούχο των ανακτόρων Τζένι Βάιν, υπεύθυνη για την αλληλογραφία της Ελισάβετ. «Αγαπητή κυρία Ντροστ, η Βασίλισσα μου ζήτησε να σας ευχαριστήσω για την επιστολή σας. Η Αυτής Μεγαλειότης έλαβε προσεκτικά υπόψη τις απόψεις που εκφράζετε σχετικά με τα «Ελγίνεια» μάρμαρα. Οφείλω να σας εξηγήσω, ωστόσο, ότι, ως συνταγματικός μονάρχης, η βασίλισσα ενεργεί με βάση τις συμβουλές των υπουργών της και παραμένει αυστηρώς ουδέτερη σε πολιτικά ζητήματα», απαντά το παλάτι, καταλήγοντας: «Επομένως, αυτό που ζητάτε, την επιστροφή των Γλυπτών, δεν αποτελεί ζήτημα, στο οποίο η Αυτής Μεγαλειότης θα μπορούσε να επέμβει».

Μιλώντας στα «ΝΕΑ», στη δευτερολογία της και μετά την απάντηση που έλαβε, η Μέρι Ντροστ εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απάντηση που έλαβε και το εξήγησε ως εξής: «Γνώριζα, ασφαλώς, ότι η βασίλισσα δεν μπορεί να κάνει κάτι. Το ζήτημα αυτό, δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές της. Ωστόσο, η επιστολή που έλαβα δείχνει ότι ενδιαφέρεται σίγουρα για το θέμα, όπως είμαι βέβαιη ότι ενδιαφέρεται και ο σύζυγός της».

Εξηγώντας, επιπροσθέτως, γιατί αποφάσισε να στείλει επιστολή στη βασίλισσα είπε, «Συμπάσχω με τους Έλληνες και την επιθυμία τους να δουν τα Γλυπτά ξανά εκεί που ανήκουν. Ήμουν σίγουρη ότι η Ελισάβετ θα έδειχνε ενδιαφέρον, γιατί ο σύζυγός της έχει ελληνικές ρίζες».

Η Ντροστ, μάλιστα, αποκάλυψε και κάτι ακόμα. Λίγες μέρες μετά την αποστολή της επιστολής, η Ελληνοαυστραλή ταξίδεψε μέχρι το Λονδίνο και επισκέφθηκε δύο φορές το Βρετανικό Μουσείο. Εκεί, όπως υποστηρίζει, συνομίλησε με έναν φύλακα, ο οποίος της αποκάλυψε ότι «όταν ο δούκας του Εδιμβούργου επισκέφθηκε το μουσείο, σχολίασε ότι τα Γλυπτά λειτουργούν ως πρεσβευτές της Ελλάδας». «Οι πρεσβευτές εκπροσωπούν τη χώρα τους στο εξωτερικό. Στο τέλος, όμως, πάντα γυρνούν στην πατρίδα τους», έσπευσε να σχολιάσει η Ντροστ.

Η Ελληνοαυστραλή, ωστόσο, δεν σταμάτησε εκεί, αλλά απευθύνθηκε με το ίδιο αίτημα και στον Βρετανό Πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον. Σε αντίθεση, όμως, με την βασίλισσα Ελισάβετ, ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος πρόσφατα συνομίλησε με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την επανένωση των Γλυπτών, μέχρι σήμερα δεν έχει απαντήσει στην επιστολή της Μέρι Ντροστ.