• Κοινωνία

    Γλυκά Νερά: Ποιο είναι το ελληνικό drone SARISA που φέρεται να ευθύνεται για την φωτιά

    το drone που κατέπεσε και πιθανόν προκάλεσε την πυρκαγιά

    το drone που κατέπεσε και πιθανόν προκάλεσε την πυρκαγιά


    Από πτώση ενός drone τύπου SARISA SRS-1A της ελληνικής εταιρείας SAS, φέρεται να ξέσπασε η πυρκαγιά το μεσημέρι της Τετάρτης στα Γλυκά Νερά.

    Το συγκεκριμένο drone που εντοπίστηκε από του πυροσβέστες είναι η στρατιωτική έκδοση του μη επανδρωμένου οχήματος, το οποίο μάλιστα έλαβε πιστοποίησης από το ΝΑΤΟ ως εκτοξευτής ρουκετών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, μια παρέα τεσσάρων ατόμων χειριζόταν το εν λόγω drone το οποίο, για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο, έπεσε σε δασώδη έκταση με αποτέλεσμα πιθανόν να ξεσπάσει φωτιά, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο που εξετάζουν οι αρχές. Οι αρχές προσήγαγαν τα τέσσερα άτομα και τελικά προχώρησαν σε μια σύλληψη.

    Παρόμοιο τύπου drones, όχι όμως της στρατιωτικής έκδοσης, έχει και η Πυροσβεστική.

    Σημειώνεται πως η φωτιά στα Γλυκά Νερά, οριοθετήθηκε σε λιγότερο από δύο ώρες, μετά την άμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής αφού στο σημείο έσπευσαν ισχυρές επίγειες δυνάμεις ενώ επιχείρησαν και εναέρια μέσα. Μάλιστα, η φωτιά εντοπίστηκε από drone της Πυροσβεστικής.

    Η εταιρεία SAS Technology (Spirit Αεροναυπηγικά Συστήματα ΑΕ) ειδικεύεται στην σχεδίαση και κατασκευή μη επανδρωμένων συστημάτων αέρος θαλάσσης υποβρύχια και εδάφους. Η εταιρεία ανήκει στον όμιλο εταιρειών SPIRIT WORLD GROUP, ενώ οι τεχνικές της εγκαταστάσεις βρίσκονται στην περιοχή των Γλυκών Νερών, στη Λεωφόρο Λαυρίου. Τα προϊόντα της προορίζονται τόσο για πολιτική όσο και στρατιωτική χρήση και διαθέτει ειδικό τμήμα σχεδίασης και ανάπτυξης αμυντικών συστημάτων.

    Σύμφωνα με τις προδιαγραφές της εταιρείας, το SARISA SRS-1A προωθείται εμπορικά στη διεθνή αγορά των οπλισμένων drone, στην κατηγορία των συστημάτων χαμηλού κόστους. Το drone, σύμφωνα με το εμπορικό του φυλλάδιο μπορεί να εξοπλιστεί με μονό ή διπλό εκτοξευτή ρουκετών, συμπεριλαμβανόμενης της ρουκέτα 2,75 ιντσών HYDRA 70. Ο χρόνος πτήσης του εξαρτάται από το φορτίο, την αποστολή και τις συνθήκες, αλλά σε κάθε περίπτωση ξεπερνά τα 20 λεπτά με μέγιστο φορτίο.

    Nα σημειωθεί πως το ελληνικό drone παρουσιάστηκε το 2021 στην έκθεση DEFEA ενώ φέτος συμμετέχει στη Eurosatory 2024 στο Παρίσι.

    Τα τεχνικά του χαρακτηριστικά είναι:

    Μήκος: 165 εκ.

    Πλάτος: 218 εκ.

    Ύψος: 45 εκ.

    Μέγιστο βάρος απογείωσης: 60 κιλ.

    Διαβάστε επίσης:

    ΑΑΔΕ: 423.000 αυτόματες εκκαθαρίσεις φορολογικών δηλώσεων – 8 στους 10 φορολογούμενοι δεν πληρώνουν επιπλέον φόρο

    Ισχυρά κέρδη για τις Ευρωαγορές, εν αναμονή των εκλογών σε Βρετανία και Γαλλία

    Αλέξης Πατέλης: Στόχος είναι να διευρύνουμε το εργατικό δυναμικό στη χώρα μας



    ΣΧΟΛΙΑ