Με μικρά βήματα  εμπρός υπουργός Δικαιοσύνης και δικηγόροι επιχειρούν να  ρίξουν γέφυρα στο χάσμα που άνοιξαν το νομοσχέδιο για τους νέους Κώδικες, ο δικαστικός χάρτης και τα φορολογικά μέτρα.

Ο Γιώργος Φλωρίδης πήγε με τον υφυπουργό του Γιάννη Μπούγα την περασμένη Πέμπτη στην Ολομέλεια των δικηγόρων όλης της χώρας, σε μια αφενός συμβολική κίνηση («Είμαι εδώ για να σας ακούσω»), αφετέρου και ουσιαστική (παρέμεινε μέχρι το τέλος και άκουσε όλες τις ενστάσεις τους).

1

Το πρώτο βήμα έγινε με το  ραντεβού που κλείστηκε για αύριο Δευτέρα.  Αντιπροσωπία δικηγόρων θα επισκεφθεί τον κ. Φλωρίδη και θα συζητήσουν τις αντιρρήσεις τους για τις νέες μεταρρυθμίσεις. «Είμαι ανοιχτός σε αλλαγές,  που όμως δεν θα θίξουν τον πυρήνα και τη φιλοσοφία των νέων Κωδίκων», τους είπε.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης κάνει πράξη και τη δέσμευση του ±«αύριο κιόλας θα συγκροτήσει ομάδα για την αναμόρφωση του Κώδικα Δικηγόρων». Την Παρασκευή δεν πρόλαβε. Αύριο Δευτέρα (εκτός απροόπτου) θα το πράξει.

Οι δικηγόροι απάντησαν μεν με συνέχιση των κινητοποιήσεων τους μέχρι τις 19 του μήνα (με πιο περιορισμένο πλέον “black out” σε ποινικές και αστικές δίκες), ωστόσο λένε ότι σταματούν την αποχή τους σε τουλάχιστον 2 τομείς, μόλις ο υπουργός υλοποιήσει τις εξαγγελίες του.

«Οι μεγαλοδικηγόροι που εξυπηρετούν συμφέροντα πελατών τους»

Δίχως περιστροφές, αυτή τη φορά ενώπιον δεκάδων δικηγόρων, ο υπουργός Δικαιοσύνης επανέλαβε κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, οξείς υπαινιγμούς για μεγαλοδικηγόρους που, κατά το παρελθόν, συμμετείχαν σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, εξυπηρετώντας συμφέροντα πελατών τους.

Ο Γιώργος Φλωρίδης δήλωσε ανοιχτός σε διάλογο με τους δικηγόρους για τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο για τον Ποινικό και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, έθεσε όμως τις δικές του «κόκκινες γραμμές».

«Όσο εγώ είμαι υπουργός Δικαιοσύνης δεν θα υπάρξει ξανά νομοπαρασκευαστική επιτροπή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φλωρίδης, κλείνοντας κάθε «παράθυρο» διαπραγμάτευσης μετά τις μομφές δικηγόρων για το επίμαχο νομοσχέδιο των Κωδίκων και  τις αιχμές για «άγνωστους» συντάκτες και «μαγειρέματα» στις αλλαγές διατάξεων (συντάχθηκε από ομάδα εργασίας του υπουργείου κι όχι από νομοπαρασκευαστική επιτροπή).

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, προς ενίσχυση της θέσης του (ουσιαστικά περί ασυμβίβαστου, δικηγόροι που προετοιμάζουν και προτείνουν νομοθετήματα να υπερασπίζονται  ταυτόχρονα κατηγορουμένους που ωφελούνται από τις τροποποιήσεις που οι ίδιοι οι δικηγόροι τους σχεδιάζουν) είπε χαρακτηριστικά ότι μεγάλα δικηγορικά γραφεία που ήταν μέλη νομοπαρασκευαστικών επιτροπών ουσιαστικά στρέφονταν εναντίον των συμφερόντων χιλιάδων άλλων συναδέλφων τους. Διότι τον μεγαλοδικηγόρο που συμμετείχε στην κατάρτιση ενός νομοσχεδίου θα επέλεγε ένας κατηγορούμενος με βαρύ κατηγορητήριο κι όχι κάποιον από τους δικηγόρους που αγωνίζονται μόνο με τις δικές τους δυνάμεις.

Τι διεκδικούν οι δικηγόροι

Αν και οι δικηγόροι χαρακτηρίζουν θετικές τις εξαγγελίες Φλωρίδη για μεταφορά δικαστικής ύλης στους δικηγόρους και την άμεση σύσταση Επιτροπής για την αναμόρφωση του Κώδικα Δικηγόρων, επιμένουν στην ικανοποίηση παγίων αιτημάτων τους. Μεταξύ άλλων για:

1.Οικονομικά θέματα

  • Την επαναφορά της υποχρεωτικής παράστασης στα συμβόλαια
  • Την αύξηση του ορίου απαλλαγής από το καθεστώς ΦΠΑ για εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ
  • Την μείωση του δικαστηριακού ΦΠΑ
  • Την πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος
  • Την επανεκτίμηση του ποσού αναφοράς των γραμματίων προείσπραξης
  • Την κατάργηση της εισφοράς ανεργίας 120 ευρώ υπέρ ΟΑΕΔ
  • Την αύξηση των αμοιβών των εμμίσθων δικηγόρων του Δημοσίου
  • Την κατάργηση του τέλους δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές του πολυμελούς Πρωτοδικείου

2. Ποινικός Κώδικας και Κώδικας Ποινικής Δικονομίας

Τη ριζική αναμόρφωση  του σχεδίου νόμου, σύμφωνα με τις προτάσεις της Ολομέλειας.

3. Δικαστικός χάρτης

Τη διατήρηση των υφιστάμενων Πρωτοδικείων και Εφετείων της Χώρας, ως έχουν σήμερα.

4. Εταιρείες διαχείρισης Απαιτήσεων- Funds -Τράπεζες- Ευάλωτοι δανειολήπτες

Προστασία πρώτης κατοικίας ευάλωτων δανειοληπτών. Εφαρμογή Κώδικα δεοντολογίας από τις εισπρακτικές εταιρίες. Άρση καταχρηστικών συμπεριφορών. Σεβασμός των Δικηγόρων και δανειοληπτών. Άρση του ακατάσχετου των funds και του 10% της προκαταβολής για την αναστολή πλειστηριασμού.

Ποιες δίκες θα γίνουν, ποιες θα αναβληθούν

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών υιοθέτησε την απόφαση της Ολομέλειας και αποφάσισε:

(α) την παράταση της αποχής από δίκες του άρθρου 187 ΠΚ (εγκληματική οργάνωση) μέχρι 31.1.2024, σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο, και την αναστολή της, όταν και εφόσον ψηφιστεί η κατατεθειμένη σχετική διάταξη στο σχέδιο νόμου για την τροποποίηση των Ποινικών Κωδίκων.

(β) Την αποχή μέχρι τις 19 Ιανουαρίου:

– Απ’ όλες τις ποινικές δίκες, εκτός των δικών που προέρχονται από διακοπή και στις οποίες έχει ήδη αρχίσει η εξέταση του πρώτου μάρτυρα (έτσι πολύκροτες δίκες που ήταν στον “πάγο” ξαναρχίζουν, όπως της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, της Folli Follie  και της μητέρας από την Πάτρα για τη δολοφονία της πρωτότοκης κόρης της).

– Από την έκδοση Διαταγών Πληρωμής και πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης, Τραπεζών και funds.

– Από δίκες συμφερόντων Ελληνικού Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, δημοσίου τομέα πλην ΟΤΑ.

(γ) Την αναστολή της αποχής από δίκες Νομικής Βοήθειας, σε αναμονή της ψήφισης της εξαγγελθείσας διάταξης για την εκκαθάριση και πληρωμή όλων των οφειλόμενων αποζημιώσεων.

(δ) Την αναστολή της απόφασης της Ολομέλειας για αποχή στα κακουργήματα μετά τη δεύτερη διακοπή για τρείς μήνες από τη δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ, εφόσον η διάταξη του άρθρου 349 ΚΠΔ ψηφιστεί ως έχει

Άδειες θα χορηγούνται αποκλειστικά και μόνο:

  • Σε περιπτώσεις παραγραφών και αποσβεστικών προθεσμιών, συμπεριλαμβανομένων των δικονομικών.
  • Στις ποινικές υποθέσεις, στα πλημμελήματα συμπληρωμένα έξι (6) έτη στον α’ και επτά (7) έτη στον β’ βαθμό και στα κακουργήματα συμπληρωμένα δεκαπέντε (15) έτη στον α΄ βαθμό και δεκαοκτώ (18) έτη στο β’ βαθμό.
  • Σε ποινικές δίκες β’ βαθμού με κρατούμενο, συνεπεία πρωτοβάθμιας καταδικαστικής απόφασης.
  • Σε περιπτώσεις προσωρινά κρατουμένων, εν’ όψει της συμπλήρωσης προσωρινής κράτησης. Συμπληρωμένοι δέκα μήνες σε περίπτωση δωδεκαμήνου και δεκαπέντε μήνες σε περίπτωση δεκαοκτάμηνου.
  • Σε αυτόφωρα και συνοδείες.

Διαβάστε επίσης:

Πιερρακάκης: 4 +1 τομές που έρχονται στον χώρο της Εκπαίδευσης

Προβλέψεις για το έτος εκκίνησης 2024

Ψηφιακή κάρτα εργασίας σε λιανικό εμπόριο και βιομηχανία για 600.000 εργαζόμενους – Ποιοι εξαιρούνται