ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Γιώργος Φλωρίδης εξήγγειλε νομοθετική ρύθμιση για τη διαδικασία χειρισμού των υποθέσεων στο Συμβούλιο της Επικρατείας με στόχο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες στην έκδοση αποφάσεων.
«Τον επιχειρηματικό κόσμο τον ενδιαφέρει παρά πολύ είτε πρόκειται για επενδύσεις από το εξωτερικό είτε από το εσωτερικό, να προχωρούν τα πράγματα γρήγορα, για τις επενδύσεις ή όταν πρόκειται για υποθέσεις που σχετίζονται με οικονομική δραστηριότητα καθώς δεν πρέπει για αυτές τις υποθέσεις να συναντώνται πολλά εμπόδια», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης μιλώντας σε συνέδριο με θέμα «Οικονομία και Δικαιοσύνη»
Ο κ. Φλωρίδης ανέφερε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2024, θα είναι έτοιμη νέα Δικονομία για το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου σήμερα εκκρεμούν περιπου 11.000 υποθέσεις, κυρίως οικονομικού και επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Ο Γιώργος Φλωρίδης εξήγησε ότι με τη νέα ρύθμιση, οι υποθέσεις που θα εισάγονται στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο θα χρεώνονται προσωπικά η κάθε μία σε συγκεκριμένο δικαστικό, ο οποίος και θα έχει την ευθύνη για τη διαχείριση τους.
Αυτό σημαίνει ότι οι υποθέσεις δεν θα φτάνουν μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα στο ακροατήριο για να διαπιστωθεί εκεί ότι λείπουν ή απαιτούνται συμπληρωματικά έγγραφα για να κριθούν οι υποθέσεις. Αυτό έχει ως τώρα συνέπεια στην αναβολή της εκδίκασης των προσφυγών.
Κατά τον υπουργό Δικαιοσύνης, οι νέες ρυθμίσεις θα συμβάλλουν στο να κερδίζεται χρόνος, ώστε οι υποθέσεις, όταν φθάνουν στο ακροατήριο να είναι απολύτως έτοιμες. Κι αυτό γιατί, όπως τόνισε ο κ.Φλωρίδης «αν τυχόν υπάρχουν κάποιες ελλείψεις στη δικογραφία θα καλείται ο διάδικος να τις συμπληρώσει» .
Σύμφωνα με την τελευταία Έκθεση του Δικαστηρίου για το 2022 τα μέτρα που έως τώρα είχαν ληφθέι προς την κατεύθυνση της μείωσης της εκκρεμότητας έχει αποτελέσματα αλλά δεν επαρκεί. Κατά την έκθεση ποσοστό πάνω από 86% των υποθέσεων που φθάνουν στο Δικαστήριο είναι αιτήσεις ακυρώσεων και αναιρέσεων.
Στην τοποθέτηση του στο συνέδριο κ. Φλωρίδης αναφέρθηκε στις νομοθετικές ρυθμίσεις για την ποινική δίκη, επαναλαμβάνοντας, πως όλες οι ποινές πάνω από τρία χρόνια προβλέπεται να εκτίονται και εκείνες που είναι από δύο έως τρία χρόνια οι δικαστές θα αποφασίζουν εάν θα εκτίονται μερικώς.
Επίσης επανέλαβε, ότι αναβολές θα δίνονται μόνο μία φορά στις ποινικές δίκες και για δεύτερη μόνο για λόγους υγείας και με χαρτί από δημόσιο νοσοκομείο.
Επίσης αναφέρθηκε σε ρυθμίσεις για νέο δικαστικό χάρτη στη χώρα, που θα είναι έτοιμες σύντομα, ενώ σχετικά με το θεσμό της ποινικής συνδιαλλαγής, ο υπουργός ανέφερε, ότι κάτι τέτοιο θα μπορεί να προχωρήσει στο εξής και πριν από την άσκηση της ποινικής δίωξης, κάτι που ως σήμερα δεν ισχύει.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης υποστήριξε, ότι στόχος των νέων ρυθμίσεων θα είναι η έκδοση απόφασης τελεσίδικης (δηλαδή και από το εφετείο) μέσα σε 550 ημέρες.
Η τοποθέτηση του κ. Φλωρίδη για τις νομοθετικές επιλογές του υπουργείου Δικαιοσύνης έγινε στην διάρκεια του 6ου InvestGr Forum 2023 που διοργάνωσε η Public Affairs And Network στο Ωδείο Αθηνών, όπου μετείχαν πολλοί υπουργοί, σημαίνοντα πολιτικά πρόσωπα και παράγοντες της οικονομικής ζωής του τόπου.
Ολόκληρη η ομιλία του κ. Φλωρίδη:
Τον επιχειρηματικό κόσμο τον ενδιαφέρει πάρα πολύ είτε αυτός προέρχεται από το εξωτερικό είτε από την Ελλάδα να προχωρούν τα πράγματα όσο γίνεται πιο γρήγορα όταν πρόκειται να γίνουν επενδύσεις η όταν πρόκειται να αναληφθεί μία οικονομική δραστηριότητα η οποία δεν πρέπει να συναντήσει και πολλά εμπόδια.
ΝΕΑ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΟ ΣτΕ
Ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες μία καινούργια δικονομία του ΣτΕ, η οποία έχει το εξής χαρακτηριστικό. Η υπόθεση από την πρώτη στιγμή που εισάγεται στο δικαστήριο από εκείνη τη στιγμή χρεώνεται σε δικαστήριο. Άρα δεν παίρνει μία ημερομηνία να δικαστεί και από εκεί θα δούμε ποιος. Από την πρώτη ώρα ξεκινάει την υπόθεση αυτή να την παρακολουθεί ένας δικαστής. Αυτό σε χρόνο σημαίνει τεράστια κέρδη. Όταν έχει έρθει ημερομηνία για να δικαστεί θα είναι απολύτως ώριμη. Αυτό λύνει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα του χρόνου έχουμε παρατηρήσει ότι το μεγάλο πρόβλημα της καθυστέρησης της απονομής δικαιοσύνης στην Ελλάδα είναι η προδικασία. Πρέπει να λύσουμε πολλά βήματα εκεί. Τότε κάνει το πρώτο μεγάλο βήμα τώρα αυτή τη διαδικασία θέλουμε να την πάμε και στα αστικά πολιτικά δικαστήρια. Έτσι ώστε από την πρώτη στιγμή σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να μπορούμε να καταλήγουμε την ημέρα της δικασίμου την υπόθεση να είναι απολύτως ώριμη να δικαστεί. Άρα να την παρακολουθεί κάποιος εισηγητής, να διορθώνει. Υπάρχει το λεγόμενο ζήτημα του παραδεκτού. Αυτό δεν χρειάζεται να το περιμένουμε όταν θα γίνει ειδική και πάρει τον φάκελο ο δικαστής. Θα το κρίνει από πριν. Αν τυχόν υπάρχουν στην δικογραφία κάποιες ελλείψεις θα πρέπει να καλείται ο διάδικος να την συμπληρώσει. Το πρώτο τρίμηνο του 2024 θα έχουμε έτοιμο το νομοσχέδιο για ΣτΕ. Λίγο μετά θα έχουμε και τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για να λύσουμε και τα θέματα της προδικασίας. Άρα θεωρώ ότι το πρώτο εξάμηνο του 2024 θα έχουμε μπει σε ένα καινούργιο οικονομικό περιβάλλον το οποίο θα διευκολύνει πάρα πολύ να εξελίσσονται γρήγορα οι υποθέσεις και να καταλήγουμε σε αποφάσεις. Μετράμε τον χρόνο, ο στόχος είναι στην πολιτική διαδικασία το ανώτατο όριο έκδοσης όλων των αποφάσεων να είναι στις 550 μέρες. Δηλαδή να έχουμε τελειώσει και από το Εφετείο. Νομίζω ότι το ένα τρίτο μπορούμε να το πάμε.
ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ – ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΩΤΟΥ ΒΑΘΜΟΥ
Συνήθως όταν ξεκινάνε αυτές οι συζητήσεις υπάρχει μία ανησυχία στους συντελεστές της δικαιοσύνης ότι εδώ πάνε να κλείσουν δικαστήρια για να εξοικονομήσουν χρήματα. Δεν πρόκειται για αυτό. Στο ζήτημα αυτό έχει προσληφθεί ως σύμβουλος η παγκόσμια τράπεζα, η οποία κατέχει μία τεράστια εμπειρία από μεταρρυθμίσεις στον δικαστικό χώρο. Σε πάρα πολλές χώρες στον κόσμο. Ήδη μας έχει υποβάλει τα πρώτα σχέδια. Έχουμε δικαστικούς σχηματισμούς οι οποίοι είναι υπερβολικά μικροί, και εκεί μία απόφαση κοστίζει στον ελληνικό λαό 25.000 ευρώ. Το έχουμε μετρήσει. Υπάρχει Ειρηνοδικείο που έχει τέσσερις ειρηνοδίκες που βγάζει ο καθένας πέντε αποφάσεις τον χρόνο. Και μετρήσαμε ότι το κόστος αυτό είναι 25.000 ανά απόφαση. Το μέσο κόστος έκδοσης απόφασης είναι 800 €. Εκεί είναι 25.000 ευρώ. Άρα υπάρχει ένας ανορθολογισμός.
Έχουμε παραδείγματα όπου στα όρια ενός νομού, υπάρχουν περισσότεροι του ενός δικαστικοί σχηματισμοί δηλαδή σε ένα νομό θα συναντήσουμε δύο με τρία Πρωτοδικεία, πολλά Ειρηνοδικεία. Η Ελλάδα έχει 19 Εφετεία ενώ πριν λίγα χρόνια είχε 12. Ο στόχος είναι τώρα να αξιοποιήσουμε καλύτερα το δικαστικό δυναμικό όπου αυτό πρέπει να συγκεντρωθεί όσον αφορά τις οργανικές του θέσεις. Ας πάρουμε ένα νομό, σε ένα σημείο του νομού. Οι δικαστές πηγαίνουν όλοι με οργανικές θέσεις σε ένα Πρωτοδικείο το νομού, που επιλέγουμε και όταν χρειαστεί να δικάσουν υποθέσεις σε ένα μεταβατικό Πρωτοδικείο τότε πηγαίνουν εκεί όταν χρειάζεται να δικάσουν. Άρα αξιοποιούμε το δικαστικό δυναμικό και σε όρους ισοτιμίας μεταξύ τους. Δηλαδή οι δικαστές κατά κανόνα πρέπει να δικάζουν τον ίδιο αριθμό υποθέσεων αν είναι δυνατόν. Δεν γίνεται σε ένα νομό ο ένας να δικάζει 30 υποθέσεις και ο άλλος 150. Σε αυτά θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι θα έχουμε και τηλεματικές δικές. Δηλαδή πολλές υποθέσεις θα μπορούν να δικάζονται και εξ αποστάσεως. Ήδη στη διοικητική δικαιοσύνη ετοιμάζονται οι δυνατότητες αυτές να προχωρήσουν. Στη νησιωτική Ελλάδα πολύ περισσότερο. Θα δοθεί μέριμνα ώστε οι πολίτες να μη χάσουν την άμεση επαφή στη δικαιοσύνη. Ούτε οι δικηγόροι. Τα Ειρηνοδικεία δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα από το 1822 σε κάθε χωριό ήταν ένας προεστός ήταν αιρετός. Το 1810 ο Ελευθέριος Βενιζέλος ψήφισε τον πρώτο νόμο για να ενοποιηθεί ο πρώτος βαθμός. Δεν καρποφόρησε αυτή η προσπάθεια. Οι ρυθμίσεις που προτείνω είναι τόσο σύγχρονες και τόσο μεταρρυθμιστικές που η πρώτη τους επεξεργασία έχει γίνει το 1874. Όλα τα θέματα που συζητούμε σήμερα είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά που είχαμε τον 19ο αιώνα. Ακριβώς τα ίδια λέω λοιπόν τώρα ότι 113 χρόνια μετά την προσπάθεια που έκανε ο Ελευθέριος Βενιζέλος ίσως ωρίμασε το θέμα για να ενοποιήσουμε το πρώτο βαθμό. Όταν λέμε ενοποίηση δεν είναι μία διαδικασία απλή . Οι Ειρηνοδίκες είναι το ένα τρίτο των δικαστών και αυτή τη στιγμή θα μπορούσε να μπει κανονικά στη διαδικασία. Δηλαδή να δικάζουν. Αυτό θα διευκολύνει πολύ την επιτάχυνση στις δικές, την ανακούφιση στο Πρωτοδικείο.
Έχουμε υποχρέωση από το Ταμείο Ανάκαμψης γι’ αυτό και πήραμε σύμβουλο την παγκόσμια τράπεζα να πάμε τη διαδικασία μέχρι το τέλος του 2023 τώρα. Ο δικαστικός χάρτης πρέπει να παρουσιαστεί στη Βουλή και να ψηφίσει μέχρι το τέλος του 2023 .
ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ
Τις τελευταίες δεκαετίας η αίσθηση της ατιμωρησίας δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στην ελληνική κοινωνία. Στην Ελλάδα δεν έχουμε βαρύ έγκλημα. Κάποια βαριά εγκλήματα που γίνονται κατά καιρούς και απασχολούν τα μέσα ενημέρωσης και νομίζει ο κόσμος ότι στην κοινωνία κυριαρχεί το βαρύ έγκλημα. Η ελληνική κοινωνία υποφέρει από άλλου είδους εγκληματική δραστηριότητα που είναι οι κλοπές ληστείες η μικρομεσαία εγκληματικότητα. Η αίσθηση της ατιμωρησίας πρέπει να πάρει ένα τέλος. Ότι είναι πάνω από τρία χρόνια είναι φυλακή, ότι είναι δύο με τρία χρόνια είναι μερική έκτιση. Πρέπει να γίνει μία προσπάθεια να αρχίσει σιγά-σιγά η ελληνική κοινωνία να συνειδητοποιήσει ότι η παράνομη πράξη ανάλογα με τη βαρύτητα της θα έχει και μία ανάλογη συνέπεια. Σήμερα για παράδειγμα περνάς με κόκκινο σκοτώνεις δύο ανθρώπους και δεν παθαίνει κανείς τίποτα. Αυτό δίνει τη βεβαιότητα σε κάποιους ότι μπορεί να παρανομούν και να μην υπάρχει συνέπεια .
Εάν συνεχίσουμε έτσι είναι βέβαιο ότι η κοινωνία θα συναντήσει τα όρια της και δεν θα μπορεί να λειτουργήσει. Ο κόσμος έχει κουραστεί από αυτό και θέλουμε να βάλουμε ένα τέλος. Πιστεύω στην αποτρεπτική ισχύ της νομοθεσίας. Αν ξέρεις από πριν ότι θα πας φυλακή θα το σκεφτείς ύστερα πολύ να κάνεις ένα έγκλημα.
ΠΟΙΝΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΛΛΑΓΗ
Σε μία δική θα υπάρχει μία αναβολή. Πριν φτάσει ήδη και στο ακροατήριο θα πρέπει να οργανωθούν καλά κάποιοι θεσμοί. Όπως ο θεσμός της ποινικής συνδιαλλαγής.
Θα οργανώσουμε την καταδίωξη των δικομανών. Όταν οι μηνύσεις είναι προσχηματικές τότε θα τίθενται στο αρχείο και θα επιβάλλεται μία πολύ σοβαρή χρηματική ποινή γύρω στις 2000 €. Η δικηγορικοί σύλλογοι είναι θετικοί. Δεν θέλουμε να αιφνιδιάσουμε. Συζητάμε και με τους δικαστές και με τους δικηγόρους. Θα μεταφερθεί μεγάλη δικαστική ύλη από τα δικαστήρια τους συμβολαιογράφους και στους δικηγόρους. Η μεταρρύθμιση έχει μόνο κερδισμένους
Διαβάστε επίσης:
Ερευνα – σοκ: Ραδιενεργά ίχνη από το Τσέρνομπιλ σε 23 πάρκα της Αττικής – Δείτε σε ποιες περιοχές
ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα μεταξύ των πρώτων χωρών που ολοκλήρωσαν επιτυχώς επαναπατρισμό πολιτών
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- «Μπλόκο» Στουρνάρα στο σχέδιο των τραπεζών για το νέο IRIS
- Άμεση ανάλυση: Τι συμβαίνει με τις μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Eurobank, τον χρυσό και το πετρέλαιο
- O Σαμαράς, οι μετοχές, το ΜΜ και ο Ηλιάδης, ο «Τρελαντώνης» και οι 6, η BSB στο ΧΑ, ο Κούστας και η ηθοποιός της βιντεοκασέτας, η απαίτηση του pirouetter, τι λέει η EDISON για τα media και η συγκίνηση του Χατζηδάκη
- Έξι ναυτιλιακές εταιρείες έχουν ρευστότητα 2, 5 δισ. δολάρια και πέντε εξασφαλισμένα έσοδα 14,65 δισ. δολάρια!