Ένα γενναιόδωρο πακέτο παροχών, ευκαιριών και πρωτοβουλιών παρουσίασαν χθες οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας και Παιδείας, Νίκος Δένδιας και Κυριάκος Πιερρακάκης.

Στόχος να αντιμετωπίσουν μία ανεξέλεγκτη «κρίση» στις Στρατιωτικές Σχολές, με σπουδαστές αλλά και υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων να τους γυρνούν την πλάτη. Τα στοιχεία είναι αμείλικτα: Στη Σχολή Ευελπίδων η πληρότητα των θέσεων αγγίζει μόλις το 34%.

1

Σε απόλυτους αριθμούς: το 1/3 των θέσεων στις Στρατιωτικές Σχολές φέτος έμεινε κενό. Φέτος δόθηκαν 1.557 θέσεις, εκ των οποίων οι 460 έμειναν κενές. Το οξύμωρο είναι ότι 10 χρόνια πριν αυτές οι σχολές αποτελούσαν το «μήλον της έριδος» δεκάδων χιλιάδων υποψηφίων, με τη «σφαγή» μεταξύ τους να αποτυπώνεται στις υψηλές τους βάσεις.

«Τεράστιο πρόβλημα η σημερινή κατάσταση»

Σε συνάντηση που είχαν χθες οι δύο υπουργοί στο υπουργείο Άμυνας, υπογραμμίστηκε η ανάγκη άμεσων μέτρων και καίριων παρεμβάσεων, ώστε να ανακοπεί το φαινόμενο των άδειων θέσεων στις Στρατιωτικές Σχολές.

«Προσπαθήσαμε από κοινού να προσεγγίσουμε αυτό το εξαιρετικά σημαντικό πρόβλημα. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να επεκταθώ στο τι σημασία έχει για την πατρίδα η δυνατότητα παραγωγής νέων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και τι τεράστιο πρόβλημα δημιουργεί η σημερινή κατάσταση, αν αυτή προχωρήσει στον χρόνο. Από κοινού θα σας παρουσιάσουμε ορισμένα μέτρα, τα οποία θα πάρουμε ως πρώτη αντίδραση. Δεν είμαστε αφελείς. Δεν θεωρούμε ότι αυτή η απάντηση είναι η επαρκής και ότι είναι η τελική απάντηση της Ελληνικής Δημοκρατίας απέναντι στην κρίση την οποία ζούμε», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

«Είναι ένα κορυφαίο ζήτημα στο οποίο προσπαθήσαμε να συμβάλλουμε και εμείς ως Υπουργείο Παιδείας,  με μια σειρά από προτάσεις οι οποίες, όπως είπε και ο Υπουργός, είναι μία πρώτη αντίδραση σε ένα πρόβλημα το οποίο έχει παρατηρηθεί και το οποίο οφείλουμε να θεραπεύσουμε. Δεν είναι μόνο θέμα εκπαιδευτικό. Εγώ θα έλεγα ότι είναι πρωτίστως θέμα εθνικό, είναι θέμα υπόστασης της χώρας και ακριβώς για αυτό τον λόγο θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις σε αυτά τα πρώτα μέτρα, όπως κάναμε», συμπλήρωσε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης.

Ανησυχητικά στοιχεία

Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι Στρατιωτικές Σχολές –όχι στο σύνολό τους αλλά σε μεμονωμένες περιπτώσεις- κάποιες άνευ προηγουμένου «διαρροές», οι οποίες επιδεινώνονται με τον καιρό.

Δεν είναι μόνο οι άδειες θέσεις στις σχολές, κάτι που θεωρούνταν αδιανόητο κάποια χρόνια πριν, όταν οι υποψήφιοι πάλευαν για μία θέση σε αυτές, αλλά και η αποχώρηση των σπουδαστών.

Σύμφωνα με στοιχεία των δύο υπουργείων, αυξάνεται διαρκώς το ποσοστό των σπουδαστών που αποχωρούν. Το 2020 μόλις το 6% αποχώρησε, ενώ το 2023 το ποσοστό άγγιξε το 18%. Ανησυχητικό είναι ότι μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους, ήδη το 7% έχει ήδη αποχωρήσει.

Γιατί οι νέοι γύρισαν την πλάτη τους στις Στρατιωτικές Σχολές

Τα χρόνια της κρίσης, παιδιά και γονείς ονειρεύονταν την είσοδο στις Στρατιωτικές Σχολές, μία από τις ελάχιστες επιλογές στο μηχανογραφικό δελτίο, όπου εξασφάλιζαν άμεση επαγγελματική αποκατάσταση.

Πλέον, οι παράμετροι έχουν αλλάξει και στελέχη στον χώρο του επαγγελματικού προσανατολισμού, τα οποία διαχειρίζονται κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες υποψηφίους, οι οποίοι αναζητούν την καλύτερη δυνατή επιλογή για το μηχανογραφικό τους δελτίο, έχουν καταγράψει αποστροφή και δυσαρέσκεια από την πλευρά των μαθητών.

Ο χαμηλός αρχικός μισθός, τα κομμένα επιδόματα αλλά και οι συχνές μεταθέσεις είναι μερικοί από τους λόγους που έχουν κάνει τους υποψηφίους να μην κυνηγούν με την ίδια ζέση μία θέση στον Στρατό. Μιλάμε άλλωστε για μία γενιά που σε αντίθεση με τις προηγούμενες, είναι πολύ πιο «διαβασμένη» για τα επαγγέλματα που την ενδιαφέρει να ακολουθήσει.

Λάθη στις αιτήσεις

Ένας ακόμα παράγοντας που είναι πιθανό να κρατάει μακριά τους υποψηφίους από τις συγκεκριμένες σχολές; Ο μεγάλος αριθμός αυτών που κάνουν λάθος κατά την αρχική αίτηση αγγίζει κάποιες φορές το 20% του συνολικού αριθμού που δηλώνουν ενδιαφέρον για Στρατιωτικές Σχολές, με αποτέλεσμα να αυτοαποκλείονται πριν καν δώσουν Πανελλήνιες.

Μία από τις Σχολές που δέχθηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα είναι η Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ)-ΟΠΛΑ. Φέτος μόλις 77 επιτυχόντες κάλυψαν τις συνολικά 307 διαθέσιμες θέσεις. Το αποτέλεσμα αποτυπώνεται γλαφυρά και στη βάση εισαγωγής της εν λόγω σχολής. Το 2014, 10 χρόνια πριν, η βάση εισαγωγής της ήταν 16.890 μόρια. Φέτος βούλιαξε στα 12.230.

Τα μέτρα των δύο υπουργείων

Ίσως η πιο σημαντική πρωτοβουλία αλλά και δέλεαρ για τους υποψηφίους, ήταν ο τετραπλασιασμός των αποδοχών στους σπουδαστές Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, οι οποίοι πλέον από 165 θα λαμβάνουν 609 ευρώ. Διπλάσιες θα είναι οι αποδοχές για τους σπουδαστές των Ανώτατων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών, οι οποίοι από 124 θα λαμβάνουν 249 ευρώ.

Οι σπουδαστές πλέον θα έχουν και τα ίδια δικαιώματα σε εκπτώσεις με τους φοιτητές των ΑΕΙ, καθώς θα είναι κάτοχοι και του φοιτητικού πάσου.

Παράλληλα θα γίνει μία σημαντική αναβάθμιση των υποδομών, οι οποίες κρίνονται με αρκετά προβλήματα. Έργα εκσυγχρονισμού και ενεργειακής αναβάθμισης προϋπολογισμού 19,7 εκατ. ευρώ προγραμματίζονται για τις Σχολές Ευελπίδων, Ικάρων, Ναυτικών Δοκίμων, Αξιωματικών Σωμάτων και Αξιωματικών Νοσηλευτικής. Παράλληλα έργα αναβάθμισης προϋπολογισμού 18.1 εκατ. ευρώ (από δωρεές) θα πραγματοποιηθούν στις σχολές Ευελπίδων, Ναυτικών Δοκίμων, Ικάρων και Μονίμων Υπαξιωματικών.

Οι αλλαγές στις Πανελλαδικές

Από το 2026, δηλαδή για τους μαθητές, οι οποίοι φέτος φοιτούν στην Β’ Λυκείου, η πρόσβαση στις Στρατιωτικές Σχολές θα γίνεται από τρία πεδία (2ο, 3ο και 4ο) για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων.

Σημαντική είναι και η πρωτοβουλία αύξησης του ποσοστού των θέσεων των επιτυχόντων έως 10% από ΕΠΑΛ, όπου οι βάσεις εισαγωγής παραμένουν υψηλές και το ενδιαφέρον ισχυρό.

Διαβάστε επίσης:

Τι ανακοίνωσαν Δένδιας-Πιερρακάκης για τις Στρατιωτικές Σχολές – Μισθός 609 ευρώ σε σπουδαστές

Κυριάκος Πιερρακάκης: Το σχολείο του μέλλοντος περνά μέσα από την αφοσίωση, το ταλέντο και την αγάπη των δασκάλων μας

Πιερρακάκης: Η κυβέρνηση στηρίζει την ίδρυση Κτηνιατρικής Σχολής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης