Σε αποκαλύψεις σχετικά με την προσωπική του ζωή και το επτασφράγιστο «μυστικό» που ψιθυριζόταν για χρόνια στα κοσμικά σαλόνια της Αθήνας, προχωράει για πρώτη φορά, ο Γιάννος Παπαντωνίου, στο νέο του βιβλίο με τίτλο «Προσωπική Μαρτυρία».

«Ναι, είμαι νόθος» παραδέχεται ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου, μιλώντας σε ένα κεφάλαιο του βιβλίου για τους πραγματικούς γονείς του.

Ο πρώην υπουργός Οικονομίας επί 71 χρόνια κρατούσε μυστικό το παρελθόν του προκειμένου να μην πλήξει το κύρος του και την φήμη του, πλέον αποφάσισε να μιλήσει ανοιχτά γι’ αυτόν.

«Οι γονείς μου δεν είχαν παντρευτεί. Ο πατέρας μου Τάκης Πανόπουλος με αναγνώρισε ως γιο του το 1970. Είχε δική του οικογένεια με τρία παιδιά, τους ετεροθαλείς αδελφούς μου. Η σχέση των γονιών μου κρατήθηκε μυστική όσο ζούσαν», γράφει ο ίδιος στο βιβλίο, στο οποίο αναφέρεται, επίσης, στη δικαστική του περιπέτεια που τον οδήγησε στη φυλακή για 17 μήνες, για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Όπως αποκαλύπτει ο Γιάννος Παπαντωνίου, η μητέρα του Ευαγγελία, που έφυγε από τη ζωή το 2008, ερωτεύθηκε τον δικηγόρο Παναγιώτη Πανόπουλο. Εκείνος, όντας παντρεμένος, δημιούργησε μια εξωσυζυγική σχέση, που όμως εξελίχθηκε σε σχέση ζωής, καθώς οι δυο τους, παρά τις απίστευτες δυσκολίες, δεν χώρισαν ποτέ. Τον Γιάννο τον μεγάλωσε μόνη της η μητέρα του, που του έδωσε και το επίθετό της.

«Είχα παρέμβει στον εκδότη για να μη δημοσιευθεί», τονίζει ο ίδιος.

Η Ευαγγελία Παπαντωνίου δεν ήταν τυχαία γυναίκα. Ήταν νομικός με σπουδές στο Ασφαλιστικό και το Εργατικό Δίκαιο στη Γαλλία, κι έγραψε ιστορία όταν έγινε η πρώτη Γενική Διευθύντρια στην ιστορία της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης.

«Θεωρούσα αδιανόητο να κάνω οτιδήποτε που θα μπορούσε να παραβιάσει την ιδιωτικότητα της προσωπικής ζωής της μητέρας μου, για την οποία έτρεφα απεριόριστη αγάπη και σεβασμό. Όταν το μυστικό ότι ήμουν ‘νόθο παιδί’ πήγε να διαρρεύσει σε μια σκανδαλοθηρική εφημερίδα είχα παρέμβει στον εκδότη για να μη δημοσιευθεί ώστε να προστατεύσω τη μητέρα μου από ανεπιθύμητη δημοσιότητα και προσβλητικές αναφορές», γράφει ο Γιάννος Παπαντωνίου, συμπληρώνοντας ότι ο πατέρας του τελικά τον αναγνώρισε και ήρθε κοντά του μετά τον θάνατο της γυναίκας του:

«Όταν πέθανε η σύζυγος του πατέρα μου, εκείνος θέλησε να καλύψει το κενό που δημιούργησε η απουσία του, σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της σχέσης μας αλλά και αναπλήρωσης της έλλειψης στήριξης τα προηγούμενα χρόνια».

Ο πρόλογος του νέου βιβλίου του Γιάννου Παπαντωνίου

Η συγγραφή αυτού του βιβλίου ήταν μια ανθρώπινη και πολιτική υποχρέωση. Το μέγεθος της αδικίας και της ταλαιπωρίας που έχω υποστεί είναι ασυνήθιστα μεγάλο, ίσως πρωτοφανές για έναν πολίτη ευρωπαϊκής χώρας. Μόλις βγήκα από τη φυλακή, αισθανόμουν ότι όφειλα πρώτα από όλα απέναντι στον εαυτό μου να καταγράψω αυτή την εμπειρία, τα συναισθήματα που δημιούργησε, τον πόνο, την αγωνία, την προσδοκία της δικαίωσης. Είναι αλήθεια ότι επρόκειτο για μια επώδυνη διαδικασία γιατί έπρεπε να ανακαλέσω πολλές δυσάρεστες μνήμες. Ήταν όμως και λύτρωση, γιατί άντεξα, είχα το κουράγιο για να αγωνιστώ και να ξεπεράσω όσα βίωσα.

Να σταθώ όρθιος. Και να βγω πιο δυνατός. Από την άλλη, είχα και πολιτική υποχρέωση, μια υποχρέωση απέναντι στο πολιτικό σύστημα και τους πολίτες που υπηρέτησα –και ορισμένους εκπροσώπησα– από δημόσιες θέσεις για περίπου τρεις δεκαετίες. Η στοχοποίηση σε βάρος μου πάτησε «κόκκινες γραμμές».

Στην τελική της φάση, ένα πολιτικο-δικαστικό σύστημα συνωμότησε για να κατασκευάσει κατηγορίες εναντίον μου και να με φυλακίσει όχι μόνο χωρίς δίκη, αλλά ούτε καν με παραπομπή σε δίκη. Τρομάζουν oι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που τελέστηκαν στη διάρκεια αυτής της οδύσσειας. Αποτελεί πρόκληση για το πολιτικό σύστημα να αναγνωρίσει ότι υπάρχει πρόβλημα κράτους δικαίου στη χώρα μας και να το αντιμετωπίσει. Είναι και αυτό μέρος του αγώνα για την αποκατάσταση της δημοκρατίας, που ξεκίνησε το 1974. Το βιβλίο διαρθρώνεται σε τρία μέρη.

Στο Α΄ Μέρος παρουσιάζονται και αναλύονται οι πολιτικές και δικαστικές πτυχές του διασυρμού μου από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, με έμφαση στην προφυλάκιση, στις συνθήκες εγκλεισμού, στη μεθοδολογία της κατασκευής ανυπόστατων κατηγοριών και στον αγώνα για την αποφυλάκισή μου έπειτα από δεκαεπτά μήνες. Καταληκτικά, παρατίθενται ορισμένες σκέψεις για τη βελτίωση της λειτουργίας της Δικαιοσύνης.

Το Β΄ Μέρος αναφέρεται στην πολιτική μου πορεία από τα φοιτητικά χρόνια μέχρι σήμερα. Αναδεικνύονται ιδεολογικά ζητήματα, θετικά επιτεύγματα, πολιτικές αμφισβητήσεις και επιθέσεις, που διαμορφώνουν το υπόβαθρο όσων πέρασα τα τελευταία χρόνια. Διακρίνονται τρεις περίοδοι. Πρώτα, η πολιτικοποίησή μου, κυρίως στα χρόνια των σπουδών και της επαγγελματικής ένταξης. Στη συνέχεια, η περίοδος πολιτικής και κυβερνητικής δράσης από το 1981, όταν εκλέχθηκα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μέχρι την ένταξη στην Ευρωζώνη. Και, τέλος, η περίοδος στοχοποίησης, από το 2000 μέχρι σήμερα, που οδήγησε και στην προφυλάκισή μου.

Τέλος, το Γ΄ Μέρος συνοψίζει το βασικό μήνυμα του βιβλίου. Η στοχοποίηση και η φυλάκισή μου για ενάμιση χρόνο υποδεικνύουν μιαν αλήθεια: Όταν ο πολιτικός ανταγωνισμός εξελίσσεται σε πόλεμο χωρίς κανόνες, υπονομεύεται η δυνατότητα συλλογικής δράσης για κοινούς σκοπούς. Αν θέλουμε να συμπορευθούμε για την επίτευξη δημιουργικών στόχων, πρέπει να ξεπεράσουμε την έξαρση του λαϊκισμού και της εχθροπάθειας των τελευταίων χρόνων. Μας στοίχισε ακριβά. Πρέπει να κάνουμε μία καινούργια αρχή. Θέλω να ευχαριστήσω, πρώτη από όλους, τη σύζυγό μου Ρούλα, που και η ίδια προφυλακίστηκε για πέντε μήνες, για το θάρρος που επέδειξε καθώς και την απεριόριστη συμπαράσταση και φροντίδα της στη διάρκεια αυτής της δοκιμασίας. Επίσης, τα παιδιά μας, που στάθηκαν στο πλάι μας, καθώς και τον δικηγόρο μας Μιχάλη Δημητρακόπουλο, έναν εξαίρετο υπερασπιστή που έγινε πραγματικός φίλος. Τέλος, τις φίλες και τους φίλους που επικοινώνησαν μαζί μου μεταφέροντας την αγάπη τους, και πολλούς άγνωστους πολίτες που μου έστειλαν με όποιον τρόπο μπόρεσαν, ακόμα και με το ταχυδρομείο, μηνύματα συμπαράστασης.

Copyright © 2020: Eκδόσεις ΠAΠAZHΣH