ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με την επιζήσασα από το Γκέτο του Τερέζιενσταντ Ίνγκε Αουερμπάχερ και παρουσία του προέδρου του Ισραηλινού Κοινοβουλίου Μίκι Λεβί πραγματοποιήθηκε σήμερα η καθιερωμένη τελετή μνήμης του Ολοκαυτώματος στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.
«Η χώρα μας έχει ιδιαίτερη ευθύνη. Η γενοκτονία (των Εβραίων) είναι γερμανικό έγκλημα. Αφορά όμως όλους», δήλωσε η πρόεδρος της Bundestag Μπέρμπελ Μπας ανοίγοντας την εκδήλωση και, καλωσορίζοντας τον πρόεδρο της Κνεσέτ αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σχέση Γερμανίας και Ισραήλ, αλλά και στην «προσπάθεια να διορθώσουμε αυτό που δεν διορθώνεται».
«Ο αντισημιτισμός είναι απαράδεκτος, τελεία», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Μπας και ανέδειξε την ανάγκη να μην επιτραπεί να εξαπλωθούν ξανά οι προκαταλήψεις κατά των Εβραίων.
«Όποιος απορρίπτει κάποιους ανθρώπους απλώς επειδή είναι διαφορετικοί ή επειδή δεν ήταν πάντα σε αυτή τη χώρα, δεν μπορεί να χρησιμoποιεί τη λέξη “ελευθερία” και όταν η ακροδεξιά πανηγυρίζει εκλογικές επιτυχίες, είναι ώρα για δράση.
Η δημοκρατία βασίζεται στους ίδιους τους πολίτες για την προστασία της», συνέχισε η σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος της Bundestag και, απευθυνόμενη στην κυρία Αουερμπάχερ, τόνισε ότι είναι μεγάλη τιμή το γεγονός ότι σήμερα θα πει την ιστορία της στο γερμανικό Κοινοβούλιο.
«Ποια είμαι; Μια μικρή Εβραία από το χωριό Κίπενχάιμ, στη Βάδη-Βυρτεμβέργη», δήλωσε η Ίνγκε Αουερμπάχερ, την οποία συνόδευσαν στο βήμα ο ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς.
Όπως είπε, ο πατέρας της είχε πολεμήσει στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και είχε παρασημοφορθεί. Όταν μεταφέρθηκε στο Γκέτο, το 1942, ήταν μόλις επτά ετών, ενώ τα τελευταία 75 χρόνια ζει τη Νέα Υόρκη. «Θυμάμαι όμως πολύ καλά τη φριχτή περίοδο των μαζικών δολοφονιών.
Το μίσος για τους Εβραίους έχει ξυπνήσει στη Γερμανία
Δυστυχώς το μίσος για τους Εβραίους έχει ξυπνήσει και πάλι στη Γερμανία. Η ασθένεια πρέπει να θεραπευτεί το συντομότερο δυνατό», συνεχίζει η Ίνγκε Αουερμπάχερ και, εξιστορώντας την εμπειρία της, μίλησε για τη ζωή στο Γκέτο του Τερέζιενσταντ, το οποίο είχε οριστεί ως στρατόπεδο διέλευσης Εβραίων πριν από την εξόντωσή τους.
«Δεν υπήρχε άλλη διέξοδος, μόνο ο θάνατος είτε στους θαλάμους αερίων του Άουσβιτς είτε από την πείνα και τις κακουχίες. Είχαν συγκεντρωθεί 15.000 παιδιά. Μόνο λίγα έμειναν. Είναι κάτι σαν θαύμα ότι σώθηκα.
Έφτασα στην Αμερική το 1946, με φυματίωση από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και τον υποσιτισμό», είπε η 88χρονη σήμερα χημικός, η οποία αφιέρωσε τη ζωή της στην ιατρική έρευνα, αλλά και στη διάδοση της ιστορίας των Εβραίων.
«Το μίσος για τους ανθρώπους είναι τρομερό. Όλοι είμαστε γεννημένοι παιδιά του Θεού. Μαζί θέλουμε να προσευχηθούμε για την ενότητα στον πλανήτη. Αυτό το όνειρο δεν πρέπει να ξαναχαθεί», κατέληξε η κυρία Αουερμπάχερ και οι παρευρισκόμενοι χειροκροτούσαν όρθιοι.
Μιλώντας από το ίδιο βήμα ο πρόεδρος της Κνεσέτ Μίκι Λεβί εξέφρασε τη συγκίνησή του προς την επιζήσασα και έκανε λόγο για την ανάγκη διατήρησης της μνήμης του Ολοκαυτώματος -μια ευθύνη που βαρύνει κάθε γενιά, όπως είπε.
«Πολλές πληγές δεν θα επουλωθούν ποτέ και οι μνήμες συνδέουν τη Γερμανία και το Ισραήλ. Αλλά δεν ήταν δυνατό να απομακρυνθούμε από το ιστορικό τραύμα χωρίς να δημιουργήσουμε κάτι νέο.
«Ποτέ ξανά Ολοκαύτωμα! Ποτέ ξανά!»
Η Γερμανία σήμερα έχει καταστήσει την ασφάλεια του Ισραήλ ακρογωνιαίο λίθο τής εξωτερικής της πολιτικής και έχει επανειλημμένα αποδείξει την προσήλωσή της στην ασφάλεια της χώρας μας», δήλωσε ο κ. Λεβί και ευχαρίστησε ιδιαίτερα την πρώην Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ για την υποστήριξη των γερμανοϊσραηλινών σχέσεων, τονίζοντας παράλληλα ότι το κράτος του Ισραήλ βασίζεται και στον νέο καγκελάριο.
«Ποτέ ξανά Ολοκαύτωμα! Ποτέ ξανά!», κατέληξε ο κ. Λεβί και ξέσπασε σε λυγμούς, ανοίγοντας την αγκαλιά του στην Ίνγκε Αουερμπάχερ.
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ελβετικό φραγκο: Τι ζητούν οι δανειολήπτες, ποια λύση προκρίνει το υπουργείο Οικονομικών
- H Aston Martin αποκαλύπτει το Vantage Roadster των 655 HP
- Η νέα ηθική των ΗΠΑ αποτελεί παγκόσμιο κίνδυνο
- Η λάμψη της Alter Ego, τα 19 ευρώ της ΓΕΚ, οι ξένοι της Intrakat, τα 3 πρόσωπα του Υπερταμείου, η συνέντευξη του Πιέρ στο My Story, το party του Καπράλου και ένα hot quiz με την τέως ευρωβουλευτή