Έως τις 11 Μαΐου, όταν άρχισε σταδιακά η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στη Γαλλία που είχαν εφαρμοστεί από τις 17 Μαρτίου, περίπου 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι ή το 4,4% του γαλλικού πληθυσμού είχαν μολυνθεί από τον κορονοϊό SARS-CoV-2, ένα ποσοστό πολύ μικρότερο από αυτό που απαιτείται για συλλογική ανοσία (αγέλης), σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις Γάλλων επιστημόνων.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Σιμόν Κοσεμέζ του Ινστιτούτου Παστέρ του Παρισιού, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», εκτιμούν ότι στις δύο περιοχές της Γαλλίας που έχουν πληγεί περισσότερο από την Covid-19, το ποσοστό του πληθυσμού που έχει μολυνθεί αγγίζει το 10% (μαζί με τους ασυμπτωματικούς). Επίσης θεωρούν ότι για να υπάρξει συλλογική ανοσία, το ποσοστό μόλυνσης του πληθυσμού πρέπει να φθάσει περίπου το 65%, δηλαδή δύο στους τρεις κατοίκους της χώρας. Το τωρινό χαμηλό επίπεδο ανοσίας, όπως αναφέρουν, είναι ανεπαρκές για να αποτρέψει ένα δεύτερο επιδημικό κύμα, γι’ αυτό προτείνουν τη διατήρηση αποτελεσματικών μέτρων ελέγχου και επιτήρησης.
Οι ερευνητές επίσης εκτιμούν ότι στη Γαλλία περίπου το 3,6% όσων μολύνθηκαν, χρειάστηκαν εισαγωγή σε νοσοκομείο, ενώ το 0,7% πέθαναν. Το ποσοστό θνητότητας κυμαίνεται από 0,001% για τους κάτω των 20 ετών (ένας θάνατος ανά χίλιους ασθενείς με Covid-19) έως 10,1% (ένας θάνατος στους δέκα ασθενείς) για τους άνω των 80 ετών που μολύνθηκαν. Ακόμη, εκτιμούν ότι η εφαρμογή περιοριστικών μέτρων (lockdown) είχε ως αποτέλεσμα μια μείωση 77% στη μετάδοση του κορονοϊού στη χώρα, καθώς μείωσε το δείκτη R0 μετάδοσης του ιού από 2,90 σε 0,67.
Παράλληλα, η άρση των μέτρων καραντίνας επιταχύνθηκε σήμερα στη Γαλλία, καθώς άνοιξαν και πάλι ορισμένες παραλίες στον Ατλαντικό, ενώ το Ιερό της Παναγίας στη Λούρδη, στα νοτιοδυτικά, θα δέχεται ξανά επισκέπτες από αυτό το Σάββατο. Στο εξής θα είναι δυνατόν για τους Γάλλους να κάνουν τον περίπατό τους, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, στην παραλία της Μπολ, όχι όμως και να κάθονται εκεί ή να κάνουν πικνίκ, ανακοίνωσε η τοπική περιφέρεια. Το ίδιο θα ισχύει και για άλλες παραλίες, όπως εκείνες του Σαμπλ ντ’ Ολόν και του Ιλ ντ’Ιε.
Το υπουργείο Εσωτερικών είχε ανακοινώσει ότι θα εξετάζονταν κατά περίπτωση τα αιτήματα για «άνοιγμα» ορισμένων τοποθεσιών. Δεκάδες κοινότητες ιδίως στη βόρεια Γαλλία έχουν υποβάλει τέτοια αιτήματα. Ένδειξη της επιστροφής στην κανονικότητα, μετά από σχεδόν δύο μήνες σε καραντίνα, αποτελεί και το γεγονός ότι θα ξανανοίξει το Ιερό της Λούρδης από το Σάββατο, «για μεμονωμένους προσκυνητές» από τη γύρω περιοχή. Το Σπήλαιο, όπου σύμφωνα με την παράδοση εμφανίστηκε η Παρθένος στην έφηβη Μπερναντέτ Σουμπιρού το 1858 δεν θα είναι προσβάσιμο για τους επισκέπτες προς το παρόν.
Το Ιερό της Παναγίας έκλεισε τις πύλες του στις 17 Μαρτίου, λόγω της πανδημίας. Οι δύο αυτοί μήνες είναι το μεγαλύτερο διάστημα που έχει παραμείνει κλειστό στην ιστορία του μέχρι σήμερα και εκτιμάται ότι τα απολεσθέντα έσοδά του ανέρχονται στα 8 εκατομμύρια ευρώ.