Να προβούν το υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) σε αναθεώρηση της απόφαση για άρση της απαγόρευσης εξαγωγών περίπου 160 φαρμάκων, «γιατί τα προβλήματα που θα προκύψουν για την φαρμακευτική κάλυψη των ασθενών θα είναι τεράστια», ζητά ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ).

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής εκφράζει μάλιστα την απορία του «με ποια εισήγηση προχώρησε ο ΕΟΦ στην άρση της απαγόρευσης και τι ακριβώς εξυπηρετεί η ενέργεια αυτή».

1

«Εν μέσω έξαρσης γρίπης και κορωνοϊού ο ΕΟΦ και το Υπουργείο Υγείας προχώρησαν σε άρση απαγόρευσης εξαγωγής, περίπου 160 φαρμάκων», αναφέρει ο ΦΣΑ, σημειώνοντας ότι «τι στιγμή που οι φαρμακοποιοί με πολύ μεγάλη δυσκολία αγωνίζονται να εξασφαλίσουν φάρμακα για τους ασθενείς, η πολιτεία επιτρέπει την εξαγωγή απαραίτητων φαρμάκων στο εξωτερικό».

Σύμφωνα με τον ΦΣΑ «για πρώτη φορά στην ιστορία του ΕΟΦ επιτρέπεται η εξαγωγή εμβολίων, προκαλώντας ανησυχία για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, για τα οποία, όλες οι μέχρι τώρα Διοικήσεις του ΕΟΦ και του Υπουργείου Υγείας απαγόρευαν την εξαγωγή, ώστε να υπάρχει η επάρκειά τους, για τους Έλληνες πολίτες και πρωτίστως για βρέφη και παιδιά».

Ακόμη προσθέτει ότι η άρση της απαγόρευσης αφορά εκτός από τα εμβόλια και μεγάλη κατηγορία φαρμάκων όπως αντιβιοτικά, αντιδιαβητικά, ινσουλίνες, αντιπηκτικά, αντιεπιληπτικά, εισπνεόμενα για το αναπνευστικό κ.λ.π.

«Πρέπει επιτέλους η καινούργια ηγεσία του υπουργείου Υγείας να ασχοληθεί και με το ΙΦΕΤ (θυγατρική εταιρεία του ΕΟΦ), που είναι αρμόδιο για την εισαγωγή φαρμάκων, των οποίων η κυκλοφορία από τις εταιρείες έχει διακοπεί και του οποίου τα τελευταία χρόνια η λειτουργία είναι σχεδόν ανύπαρκτη», καταλήγει η ΦΣΑ.

Διαβάστε επίσης

Πατήσια: Προφυλακιστέος ο 56χρονος για τον βιασμό της ανήλικης κόρης της συντρόφου του

Βρούτσης: Η αντιμετώπιση της βίας στον Αθλητισμό δεν έχει πολιτικό πρόσημο

Χάρης Δούκας: Ενημέρωσε τη Δημοτική Αστυνομία για το παράνομο παρκάρισμα