• Κοινωνία

    Φωτιά στην Πάτρα: Βελτιωμένη εικόνα στη Δροσιά – Οριοθετημένη η πυρκαγιά στην Ελεκίστρα

    Φωτιά στην Πάτρα: Βελτιωμένη εικόνα στη Δροσιά - Οριοθετημένη η πυρκαγιά στην Ελεκίστρα


    Βελτιωμένη φαίνεται η εικόνα της φωτιάς στην περιοχή της Δροσιάς, αλλά και της Ελεκίστρας στην Πάτρα, όπου από χθες το πρωί οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μεγάλη μάχη με τις φλόγες.

    Με το πρώτο φως της ημέρας, δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα άρχισαν να πραγματοποιούν ρίψεις νερού πάνω από το πύρινο μέτωπο στη Δροσιά, ενώ 180 πυροσβέστες με οκτώ ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 48 οχήματα επιχειρούν επίγεια.

    Εν τω μεταξύ, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Ερυμάνθου, Θεόδωρος Μπαρής, «η εικόνα της φωτιάς είναι καλύτερη σήμερα το πρωί, αλλά υπάρχουν διάσπαρτες εστίες, οι οποίες όμως δεν απειλούν κατοικημένες περιοχές».

    Ακόμη, σύμφωνα με τον δήμαρχο, «η ένταση των ανέμων έχει μειωθεί και επιχειρούν συνεχώς οι εναέριες και επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις».

    Αναφορικά με τις ζημιές από τη φωτιά, ο δήμαρχος είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «προφανώς και υπάρχουν ζημιές, οι οποίες θα αρχίσουν να φαίνονται ξεκάθαρα από σήμερα».

    Όσον αφορά την πυρκαγιά στην περιοχή Ελεκίστρα της Πάτρας, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, είναι οριοθετημένη, αλλά εξακολουθούν να επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις μέχρι την πλήρη κατάσβεσή της.

    Χθες, είχαν ειδοποιηθεί, μέσω του 112, όσοι κάτοικοι βρίσκονταν στους οικισμούς Κάτω Δροσιά, Πηγάδια, Μπαράκες, Σκιαδά, Ξηροχώρι, Σταυροδρόμι, Σκούρας, Καρδάσι και Καρπετάκι Αγίας Τριάδας να απομακρυνθούν και να κατευθυνθούν προς Χαλανδρίτσα.

    Υλικές ζημιές στη Δροσιά, κάηκαν σπίτια στην Ελεκίστρα

    Πέντε σπίτια κάηκαν χθες το μεσημέρι από την καταστροφική φωτιά που εξαπλώθηκε εν ριπή οφθαλμού στις παρυφές της Πάτρας, σύμφωνα με το τοπικό thebest. Σήμερα το πρωί συνεργεια του δήμου Πατρέων και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας θα κάνουν αυτοψία στην περιοχή του Σουλίου, της Καρυάς, της Ελεκίστρας, του Ριγανόκαμπου για να καταγράψουν τις ζημιές σε οικίες και επιχειρήσεις από τις πύρινες φλόγες.

    Την ίδια στιγμή πυροσβεστική και αστυνομία παραμένουν σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις, ενώ είναι χαρακτηριστικό οτι ακόμη και νωρίς το πρωί της Πέμπτης υπήρξαν εστίες με καπνό στην περιοχή του Σουλίου στις οποίες άμεσα επενέβησαν οι αρχές.

    Στο νοσοκομείο 2 πολίτες και 2 πυροσβέστες

    Μια γυναίκα κάτοικος του Σουλίου Πάτρας και ένας πυροσβέστης, μεταφέρθηκαν με τη βοήθεια του ΕΚΑΒ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίο, προκειμένου να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Οι δύο άνθρωποι αισθάνθηκαν δυσφορία (λιποθυμία και αναπνευστικά προβλήματα) λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή εξαιτίας της πυρκαγιάς.

    Ένας ακόμη πυροσβέστης μεταφέρθηκε από την περιοχή της Ερυμάνθειας στο Κέντρο Υγείας της περιοχής και στη συνέχεια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών. Επίσης, στο Κέντρο Υγείας Νοτίου Τομέα Πατρών παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες σε κάτοικο της περιοχής με θλαστικό τραύμα.

    Σε αυξημένη ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία

    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

    Παράλληλα, η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.ά.

    Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

    Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

    Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

    Διαβάστε επίσης:

    Φωτιά στη Σταμάτα: Ποινική δίωξη εις βάρος του 64χρονου μελισσοκόμου

    Καιρός: Καμίνι η χώρα – Τους 42 βαθμούς θα φτάσει η θερμοκρασία



    ΣΧΟΛΙΑ