• Κοινωνία

    Φωτιά στην Αττική: Σενάριο για βραχυκύκλωμα σε καλώδια ηλεκτροδότησης – Βίντεο drone που εντοπίζει την έναρξη της πυρκαγιάς

    • NewsRoom

    Πυκνό σύννεφο καπνού, όπως διακρίνεται από την Εθνική οδό ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές


    Πως ξεκίνησε η καταστροφική φωτιά στη βορειοανατολική Αττική, η οποία ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής 11 Αυγούστου από τον Βαρνάβα, αναζητά Πυροσβεστική Υπηρεσία.

    Μαρτυρία πολίτη αποδίδει το αίτια σε βραχυκύκλωμα στύλου της ΔΕΗ.

    Συγκεκριμένα, 76χρονος, κάτοικος του χωριού Αμάλθεια, υποστηρίζει πως η «πύρινη λαίλαπα» που ξεκίνησε στις 15:03 της Κυριακής, ξεκίνησε δίπλα στο σπίτι του πολύ πιθανό από βραχυκύκλωμα σε κολώνα ηλεκτροδότησης που έχει τοποθετηθεί στη γωνία της κατοικίας του.

    Ο 76χρονος έδωσε κατάθεση στο Ανακριτικό της Πυροσβεστικής με στελέχη να έχουν σπεύσει στο σημείο προκειμένου να ελέγξουν εάν υπάρχουν ευρήματα που να συνηγορούν ως προς τα λεγόμενα του.

    Όπως διαπιστώθηκε πάνω στον ξύλινο στύλο υπάρχει ένα καψαλισμένο σημείο. Σε αυτό ακριβώς το σημείο υπήρξε μια φθορά σε μεταλλικό στήριγμα.

    Δημιουργήθηκε βραχυκύκλωμα στα καλώδια και, σύμφωνα με τον 76χρονο που μίλησε στον ΣΚΑΪ, είναι πάρα πολύ πιθανό να έπεσε ένα πυρακτωμένο κομμάτι των καλωδίων στα ξερά χόρτα, πυροδοτώντας την «κόλαση φωτιάς».

    Η ώρα που drone εντοπίζει την φωτιά στον Βαρνάβα

    Από τη μεριά του, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας έδωσε στη δημοσιότητα το βίντεο που κατέγραψαν τα drone, που δείχνει τη στιγμή που  ξεκίνησε η εστία φωτιάς στον Βαρνάβα την Κυριακή το μεσημέρι.

    Το βίντεο δείχνει το drone της Πάρνηθας να εντοπίζει την έναρξη της πυρκαγιάς στον Βαρνάβα στις 15:02.

    Στις 15:06, δηλαδή τέσσερα λεπτά μετά τον εντοπισμό της εστίας, το πρώτο ελικόπτερο φαίνεται να φτάνει στο σημείο, ενώ ένα λεπτό μετά (στις 15:07), το ελικόπτερο πραγματοποιεί ρίψη.

    Οι πρώτες επίγειες δυνάμεις έφτασαν στο σημείο επτά λεπτά μετά.

    Παράλληλα ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι η ανταπόκριση από αέρος αλλά και από το έδαφος ήταν άμεση, ωστόσο οι ακραίες συνθήκες σε συνδυασμό με την ξηρασία που είχε προηγηθεί και το δύσκολο ανάγλυφο του εδάφους έκαναν ανυπέρβλητο το πρόβλημα.

     

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ