Στον  κίνδυνο που διατρέχουν οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού από την αποπνικτική ατμόσφαιρα που έχει προκαλέσει ο καπνός από την πυρκαγιά στην Βορειοανατολική Αττική εστίασε ο Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, αναπληρωτής καθηγητής πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, ο οποίος δήλωσε ότι «για μήνες ίσως και χρόνια θα παραμείνουν στην ατμόσφαιρα τα μικροσωματίδια από τις φωτιές».

Όπως  τόνισε, τα μικροσωματίδια τα οποία δεν τα νιώθουμε, «έχει αποδειχτεί ότι μακροπρόθεσμα δημιουργούν κακοήθειες στον εγκέφαλο και στον πνεύμονα».

Μιλώντας στην ΕΡΤ, επισήμανε ότι είναι απαραίτητες οι μάσκες υψηλής προστασίας για τις τοξικές ουσίες που μεταφέρονται μαζί με την στάχτη στην ατμόσφαιρα.

«Θα πρέπει να προφυλάξουμε με όποιον τρόπο μπορούμε το αναπνευστικό μας και ιδιαίτερα για τους συνανθρώπους μας που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, αυτούς που έχουνε χρόνιες πνευμονοπάθειες και καρδιολογικές παθήσεις, τους ηλικιωμένους, τα παιδιά, γυναίκες στην κύηση και βέβαια αυτούς που πάσχουν από άσθμα» επισήμανε ο κ. Χαλβατσιώτης.

Αναφορικά με το πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε δήλωσε ότι θα πρέπει να έχουμε κλειστά τα παράθυρα στα αυτοκίνητα και ο κλιματισμός να είναι στην ανακύκλωση του αέρα. Ο κόσμος καλό θα είναι να μείνει στο σπίτι με κλειστά παράθυρα και να κάνει χρήση κλιματισμού.

«Στα σπίτια με κλειστά παράθυρα πόρτες και ο κλιματισμός με τα ειδικά φίλτρα είναι δυνατόν και εκεί στην ανακύκλωση του αέρα. Και η μάσκες υψηλής προστασίας αν χρειαστεί να εκτεθούν σε εξωτερικές συνθήκες.

Και όπως είπε οι πρώτες μέρες μετά την φωτιά ο κόσμος θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και να τηρεί τα μέτρα προστασίας.

Διαβάστε επίσης:

Πυρκαγιά στην Ατττική: Ποιοι είναι οι χώροι φιλοξενείας σε Πεντέλη και Αγία Παρασκευή για τους πυρόπληκτους

Φωτιά στην Αττική: Πάνω από 250 απεγλωβισμοί από την ΕΛΑΣ

Πυρκαγιά στην Ατττική: Ποιοι είναι οι χώροι φιλοξενείας σε Πεντέλη και Αγία Παρασκευή για τους πυρόπληκτους