ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ποινές φυλάκισης 14 και 18 μηνών, με 3ετή αναστολή, επέβαλε το Εφετείο στους 3 καταδικασθέντες για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα. Όλοι τους κρίθηκαν αθώοι για τις ανθρωποκτονίες εξ αμελέιας 25 ανθρώπων και τις σωματικές βλάβες σε 13.
Οι δικαστές με την απόφαση τους επικύρωσαν το ελαφρυντικό του σύννομου βίου που είχε αναγνωριστεί και πρωτοδίκως στους 3 καταδικασθέντες και επέβαλαν στην πρώην δήμαρχο Μάνδρας ποινή φυλάκισης 14 μηνών και στους άλλους δύο κατηγορουμένους φυλάκιση 18 μηνών, με 3ετή αναστολή.
Νωρίτερα ανακοινώθηκε η απόφαση που προκάλεσε συναισθήματα απογοήτευσης στους συγγενείς των νεκρών.
Σύμφωνα με αυτή, κανένας δεν κρίθηκε ένοχος για το θάνατο 25 ανθρώπων και 3 κρίθηκαν ένοχοι μόνο για την βιβλική πλημμύρα στη Μάνδρα. Αυτή είναι η τελεσίδικη (αλλά όχι αμετακλητη) ετυμηγορία της Δικαιοσύνης, ακριβώς επτά χρόνια μετά την ανείπωτη τραγωδία.
Το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων της Αθήνας ανακοίνωσε σημερα την απόφαση του για τους 8 εναπομείναντες κατηγορουμένους της υπόθεσης (οι υπόλοιποι 13 είχαν αθωωθεί από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο).
Με ένα αναλυτικό σκεπτικό που ανακοινώθηκε από έδρας, κρίθηκαν ένοχοι για το πλημμέλημα της πρόκλησης πλημμύρας εξ αμελείας η τότε δημάρχος Μάνδρας, η υπάλληλος της Περιφέρειας που ήταν υπεύθυνη για την αστυνόμευση των ρεμάτων και ο τότε προϊστάμενος της Πολεοδομίας Ελευσίνας που είχε δικαιοδοσία και στη Μάνδρα.
Οι δικαστές δεν καταδίκασαν κανέναν από τους κατηγορουμενους για την ανθρωποκτονία εξ αμελείας των 25 ανθρώπων που βρήκαν το θάνατο στη μεγάλη πλημμύρα, το Νοέμβρη του 2017. Ούτε για τις 13 σωματικές βλάβες εξ αμελείας κατοίκων και διερχομένων από την περιοχή.
Στο σκεπτικό της απόφασης γίνεται λόγος για μια ανοχύρωτη πόλη η οποία υπήρξε έρμαιο μιας φυσικής καταστροφής, της βροχόπτωσης που ήταν η βασική αιτία του φαινομένου. Ωστόσο, κατά το δικαστήριο, δεν συνδέονται αιτιωδώς οι θάνατοι με το γεγονός ότι δεν ολοκληρώθηκε τα αντιπλημμυρικά έργα ή επειδή μπαζωθηκαν τα ρέματα.
Μεταξύ άλλων, η πρόεδρος ανέφερε ότι η μετεωρολογική υπηρεσία αλλά και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας όφειλαν να ενημερώσουν νωρίτερα τους πολίτες για την νεροποντή που αναμενόταν. Παράλληλα, αστυνομία και τροχαία παρέλειψαν να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την προφύλαξη των πολιτών που βρίσκονταν στο δρόμο.
Οι άλλοι 5 κατηγορούμενοι αθωώθηκαν απ όλες τις κατηγορίες που αντιμετωπιζαν. Κατά περίπτωση, ανθρωποκτονία εξ αμελείας, σωματικές βλάβες, παράβαση καθήκοντος, πρόσκληση πλημμύρας κατ’εξακολούθηση και παραβίαση κανόνων οικοδόμησης.
Την αντίθεση τους στην απόφαση του Εφετέιου εξέφρασαν οι δικηγόροι οικογενειών των θυμάτων. Οι Αθανάσιος Οικονόμου, Αθανάσιος Καβουρίνος, Κωνσταντίνος Φούσας και Δημήτριος Σκύφτας δηλωσαν:
«Το Τριμέλες Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών ανακοίνωσε την αποφαση του για την πλημμύρα της Μάνδρας το 2017 όπου θρηνήσαμε 25 θύματα. Απεφάνθη σήμερα ότι δεν υπάρχει καμία ποινική ευθύνη για τους τραγικούς θανάτους αλλά μόνο για την πρόκληση πλημμύρας τοπικά, όπως ακριβώς συνέβη και πριν από 10 μέρες στη δίκη για το πλημμυρικό φαινόμενο του Ιανού στη Λάρισα. Οι θάνατοι των ανθρώπων στη Μανδρα δεν ήταν ατύχημα ούτε «η κακιά στιγμή». Οι συγγενείς των θυμάτων, μη σύμφωνοι με τη δικαστική απόφαση θα εξαντλήσουν κάθε ένδικο μέσο και βοήθημα προκειμένου να ανατρέψουν τη λανθασμένη κι άδικη αυτή αποφαση ώστε να δικαιωθούν οι ψυχές των ανθρώπων που χάθηκαν».
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση