• Κοινωνία

    Φαράγγι Σαμαριάς: Αναπάντητα ερωτήματα για τον θάνατο της 32χρονης – Τι είπε ο Ευθύμης Λέκκας

    • NewsRoom


    Για «ακραίο τοπικό φαινόμενο που πολύ δύσκολα θα μπορούσε να προβλεφθεί» κάνει λόγο ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, επικεφαλής ομάδας επιστημόνων του ΕΚΠΑ που σήμερα βρίσκεται στο  φαράγγι της Σαμαριάς για αυτοψία, ύστερα από τον τραγικό θάνατο της 32χρονης.

    Εν τω μεταξύ, πληθαίνουν τα ερωτηματικά και η …αγωνία για τον τρόπο με τον οποίο θα εξασφαλιστεί η προστασία των επισκεπτών.

    Ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ μιλώντας σήμερα το πρωί από την Κρήτη στην τηλεόραση της ΕΡΤ σημείωσε αρχικά:

    «Τα δεδομένα μέχρι τώρα είναι ότι έχουν γίνει πολλές κατολισθήσεις και καταπτώσεις σε ένα μεγάλο μήκος του φαραγγιού. Βεβαίως σε ένα σημείο υπήρχαν οι επισκέπτες.

    Εκείνο το οποίο πρέπει να δούμε, όπως κάναμε και πέρυσι στις 18 Αυγούστου, είναι να δούμε τον κίνδυνο ο οποίος υπάρχει μέσα στο φαράγγι.

    Δηλαδή το πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση μέσα στο φαράγγι μετά την έντονη βροχόπτωση που είχαμε χθες το μεσημέρι. Πέρυσι οι κατολισθήσεις δρομολογήθηκαν από μια ισχυρή σεισμική δόνηση η οποία έγινε στην Παλαιοχώρα. Φέτος έχουμε τις βροχές».

    Και συμπλήρωσε: «Υπάρχουν έντονα φαινόμενα μέσα στο φαράγγι, αυτό είναι γνωστό. Το φαράγγι δημιουργήθηκε από αυτά τα έντονα φαινόμενα (κατολισθήσεις, διαβρώσεις, σεισμική δραστηριότητα και τη δράση του νερού).

    Έτσι δημιουργούνται τα φαράγγια σε όλη τη νότια Κρήτη.

    Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το φαράγγι της Σαμαριάς και τα άλλα φαράγγια έχουν υψηλό κίνδυνο και θα πρέπει να τον αποδεχτούμε. Βεβαίως κάνουμε καθετί για να μειώσουμε την έκθεσή μας σ’ αυτόν τον κίνδυνο.

    Στο πλαίσιο αυτής της μείωσης της έκθεσης εντάσσεται και η δικιά μας επίσκεψη έτσι ώστε να δούμε τα τρωτά σημεία κατά μήκος των πρανών του φαραγγιού και να δούμε τι δράσεις μπορούμε να αναλάβουμε».

    Την ίδια ώρα σε σχετικό ερώτημα που του έγινε για το εάν εάν θα έπρεπε να είχε κλείσει με την πρώτη βροχόπτωση το φαράγγι απάντησε:

    «Το φαράγγι το έχει κλείσει το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με τον ΟΦΕΠΕΚΑ αρκετές φορές στο παρελθόν όταν υπάρχουν αντίστοιχα φαινόμενα. Χθες όμως δεν υπήρχε το προμήνυμα για κάποιο τέτοιο φαινόμενο. Και μάλιστα το φαινόμενο αυτό ήταν αρκετά ισχυρό. Ήταν σχεδόν ακραίο φαινόμενο».

    «Αυτό το φαινόμενο ουσιαστικά έγινε πριν 15 περίπου λεπτά νότια του φαραγγιού, μέσα στον θαλάσσιο χώρο όπου αναπτύχθηκαν σίφουνες, αναπτύχθηκαν έντονα φαινόμενα μαζί με την έντονη εξάτμιση που υπήρχε από τις υψηλές θερμοκρασίες της θάλασσας. Ήταν ένα τοπικό φαινόμενο που πολύ δύσκολα θα μπορούσε να προβλεφθεί» σημείωσε.

    Τα προγνωστικά μοντέλα

    Εν τω μεταξύ, τα μοντέλα δεν είχανπροβλέψει τόσο έντονα καιρικά φαινόμενα ούτε τόσο έντονη βροχόπτωση με μεγάλο όγκο νερού σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

    Ο πρόεδρος του Σωματείου Συνοδών Βουνού Κρήτης, Χριστόφορος Μπαλαδήμας, που μίλησε στην εφημερίδα “Καθημερινή” υποστήριξε πως κανείς από τους έμπειρους και πιστοποιημένους οδηγούς που δραστηριοποιούνται στα Χανιά δεν περίμενε τόσο ακραία καιρικά φαινόμενα.

    Ο ίδιος εξήγησε πως τα μέλη του Σωματείου είχαν προγραμματίσει όλες οι δραστηριότητές τους στο φαράγγι να ξεκινήσουν νωρίς το πρωί και να ολοκληρωθούν πριν από το μεσημέρι, οπότε και υπολογιζόταν ότι θα βρέξει. «Ο θάνατος της τουρίστριας μας γέμισε θλίψη», πρόσθεσε.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΟΦΥΠΕΚΑ (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής), η γυναίκα τραυματίστηκε στην κνήμη έπειτα από πτώση βράχου και έχασε τη ζωή της από ακατάσχετη αιμορραγία. Όπως αναφέρεται, είχε δοθεί πρόβλεψη από το Αστεροσκοπείο για ήπια βροχή. Σημειώθηκε όμως μπουρίνι.

    Από την άλλη, σύμφωνα με το διευθυντή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστα Λαγουβάρδο, στην περιοχή έπεσαν το μεσημέρι της Τετάρτης περίπου 12 χιλιοστά βροχής μέσα σε μισή ώρα. Επρόκειτο δηλαδή για μία ισχυρή βροχή αλλά σε καμία περίπτωση ακραία.

    Όσον αφορά τις προγνώσεις που είχε το ΕΑΑ για την ευρύτερη περιοχή, ο ίδιος υποστήριξε ότι έδιναν ύψη βροχής αυτή της τάξης μεγέθους.

     Τα δεδομένα έδειχναν πως θα ρίξει «ψιχάλα»

    Στο ερώτημα γιατί το φαράγγι δεν έκλεισε αφού η πρόβλεψη έδειχνε πως μία ισχυρή βροχή θα εκδηλωθεί στο σημείο και μάλιστα σε μία ημέρα που οι επισκέπτες ξεπερνούσαν τους 1.000, πηγές του ΟΦΥΠΕΚΑ δήλωσαν πως από τις προγνώσεις που είχαν στη διάθεσή τους δεν διαφαινόταν η εκδήλωση ισχυρής βροχής στο φαράγγι της Σαμαριάς. Αρμόδιοι σημείωσαν χαρακτηριστικά πως τα δεδομένα που είχαν στα χέρια τους έδειχναν πως θα ρίξει «ψιχάλα».

    «Καλό είναι να αποφεύγεται η επίσκεψη στο φαράγγι όταν έχει πρόβλεψη για βροχή»

    Έχοντας κατέβει δεκάδες φορές το φαράγγι, η συνοδός και έμπειρη ορειβάτης Σοφία Τσάπμαν τονίζει πως η ίδια προτιμά να μη συνοδεύει τους επισκέπτες όταν έχει πρόβλεψη για βροχοπτώσεις, καθώς αφενός οι προγνώσεις δεν είναι 100% ακριβείς, αφετέρου είναι εξαιρετικά δύσκολο να φύγει κανείς από το σημείο.

    «Αν έχεις μπει ήδη μέσα στο φαράγγι δεν μπορείς να κάνεις και πολλά, εκτός από το να γυρίσεις προς τα πάνω, το οποίο όμως δεν είναι πάντα εύκολο», τονίζει.

    Εκδηλώθηκαν ξαφνικά τα πρωτοφανούς έντασης φαινόμενα

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΑΝΕΝΔΥΚ και πλοίαρχο του Ε/Γ Ο/Γ “Δασκαλογιάννης” κ. Στράτο Μπουρνάζο, είχε δοθεί εντολή από το Λιμεναρχείο να μην αναχωρήσει το πλοίο “Δασκαλογιάννης” από Αγία Ρουμέλη για Σούγια και Παλαιόχωρα, αν δεν ολοκληρωθεί η επιχείρηση μεταφοράς των περιπατητών. Το φαινόμενο, σύμφωνα με τον κ. Μπουρνάζο, δεν είχε μεγάλη διάρκεια, στάθηκε όμως αρκετό για να συμβεί το κακό.

    «Στα χρόνια που ταξιδεύω, δεν ξαναθυμάμαι τέτοιο πράγμα», είπε για την ένταση του φαινομένου ο κ. Μπουρνάζος.

    Ο ακρωτηριασμός Ισπανού τουρίστα

    Υπενθυμίζεται πως πέρσι ένας 45χρονος τουρίστας είχε ακρωτηριαστεί, καθώς τραυματίστηκε σοβαρά έπειτα από πτώση βράχων στο φαράγγι της Σαμαριάς εξαιτίας σεισμικής δραστηριότητας.

    Το ατύχημα είχε συμβεί στη μέση της διαδρομής όταν ένας μεγάλος βράχος αποκολλήθηκε, κατά τη διάρκεια του σεισμού, και έπεσε πάνω στον Ισπανό με αποτέλεσμα να ακρωτηριαστεί το δεξί του πόδι.

    Διαβάστε επίσης:

    Έρχονται «φουσκωμένα» ασφάλιστρα για αυτοκίνητα και ακίνητα

    Αυτοκινητοβιομηχανίες: Αυτά είναι τα επόμενα βήματα για τις χαμηλές εκπομπές ρύπων

    Μπλίνκεν: Έκκληση να μην κλιμακωθεί περαιτέρω η κατάσταση στη Μέση Ανατολή μετά τις εκρήξεις στον Λίβανο



    ΣΧΟΛΙΑ