Αποκαλυπτική για την στάση της κοινωνίας είναι η έρευνα της Marc, για λογαριασμό της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, για τις ρυθμίσεις του νέου νομοσχεδίου του Υπ. Υγείας για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Σύμφωνα με άλλα ευρήματα της έρευνας, επτά στους δέκα συμφωνούν με την ελεγχόμενη είσοδο  στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, ενώ ανάλογο ποσοστό θεωρεί πως πρέπει να διαγράφονται, με εξαιρέσεις για λόγους εργασίας και υγείας, οι αιώνιοι φοιτητές. Παράλληλα, 6 στους 10 συμφωνούν με την ίδρυση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας.

Το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με τίτλο: «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις» κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή.

Αναλυτικά τα ευρήματα της έρευνας της Marc: 

Υπέρ (συμφωνώ και μάλλον συμφωνώ) της ίδρυσης Πανεπιστημιακής Αστυνομίας τάσσονται το 60,5% των ερωτηθέντων, ενώ Κατά (διαφωνώ και μάλλον διαφωνώ) το 37,4%. Μάλιστα, για μια ακόμα φορά, παρατηρείται το φαινόμενο σημαντικό ποσοστό των ψηφοφόρων του  ΣΥΡΙΖΑ (38,3%) καθώς και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ (63,8%) να συμφωνούν με τη ρύθμιση.

Για την ελεγχόμενη είσοδο στα πανεπιστήμια, το ποσοστό υπέρ (συμφωνώ και μάλλον συμφωνώ) φτάνει το 75,1%, ενώ Κατά (διαφωνώ και μάλλον διαφωνώ) δηλώνει το  22,6%. Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του  ΣΥΡΙΖΑ  (60,4%) και του ΚΙΝΑΛ (80,8%) συμφωνούν με το μέτρο.

Για τη Βάση Εισαγωγής για την είσοδο στη Τριτοβάθμια εκπαίδευση Υπέρ (συμφωνώ και μάλλον συμφωνώ) τάσσεται το 63,1% ενώ Κατά (διαφωνώ και μάλλον διαφωνώ) το 26,4%. Και εδώ, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (52,2%) όσο και του ΚΙΝΑΛ  (77,6%) υπέρ.

Για το ζήτημα της διαγραφής των αιώνιων φοιτητών, με εξαιρέσεις, υπέρ τάσσονται το 75,1%, ενώ κατά το 21%.