Γιάννης Βρούτσης, υπουργός Εργασίας
Σχέδιο για μισθολογική και ασφαλιστική ενίσχυση των απασχολούμενων με ευέλικτες μορφές απασχόλησης, ο αριθμός των οποίων εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατακόρυφα αμέσως μετά την κρίση της πανδημίας, επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι απαιτούμενοι οικονομικοί πόροι θα προέλθουν κατά κύριο λόγο από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Sure και θα ενισχυθούν με κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Η εφαρμογή του προγράμματος συζητήθηκε τόσο κατά την διάρκεια του Eurogroup, όσο και σε τηλεδιάσκεψη που είχε το επιτελείο του υπουργείου Εργασίας με τους επικεφαλής των δανειστών. Στόχος του προγράμματος είναι η καταβολή στους συγκεκριμένους εργαζόμενους επιπλέον ποσού (εκτός από το μισθό τους), το οποίο σε καμία περίπτωση όμως δεν θα ανέρχεται στο μισθό πλήρους απασχόλησης ανά περίπτωση, με αντίστοιχη προσαύξηση των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζόμενου.
Το πρόγραμμα θα αφορά μόνο τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πλήττονται από την πανδημία και πιο συγκεκριμένα εργαζόμενους και επιχειρήσεις που είδαν σε μια μέρα τους τζίρους και το εισόδημά τους να μηδενίζονται.
Το μέτρο θα έχει περιορισμένο και συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα υλοποίησης και δεν αποκλείεται να «τρέξει» ως τα τέλη του 2020, σε συνάρτηση πάντα με την πορεία της πανδημίας. Στόχος είναι να στηριχτούν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι σε όλο το φάσμα της μισθωτής απασχόλησης και όπου προκύπτουν μετατροπές συμβάσεων. Όπως άλλωστε έχει εξαγγελθεί, υπό διαμόρφωση βρίσκονται και κλαδικές πολιτικές για τομείς όπως ο πρωτογενής τομέας, ο τουρισμός, η ναυτιλία, η ενέργεια, οι μεταφορές.
Τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ αντανακλούν την κατάσταση στην αγορά εργασίας για το μήνα Μάρτιο, όταν τις πρώτες μέρες του μήνα καταγράφηκαν 41.903 απολύσεις, ενώ ήταν πολλαπλάσιες οι μετατροπές συμβάσεων από πλήρη σε μερική και εκ περιτροπής εργασία. Πρόκειται για αρνητικό ρεκόρ 20ετίας που προέκυψε κυρίως από την μείωση κατά 50% των εποχικών προσλήψεων.
Παράλληλα, θεωρείται πιθανή η επανάληψη για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο των έκτακτων μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί και σταδιακά υλοποιούνται όπως η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ.
Με αυτά τα δεδομένα προεξοφλείται πως η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού θα αναβληθεί πιθανότατα για το 2021.
Πληροφορίες αναφέρουν πως η πανδημία φαίνεται να βάζει «φρένο» στις διαδικασίες που είχαν ξεκινήσει στα τέλη Φεβρουαρίου, καθώς δεν υπάρχουν – όπως λέγεται – εντός της παρούσας συνθήκης τα απαραίτητα στοιχεία για να προχωρήσουν οι αρμόδιοι φορείς στις προβλεπόμενες εκτιμήσεις.
Επειδή, μάλιστα, προβλέπεται ύφεση για το 2020, η όποια αναπροσαρμογή, εάν προχωρούσε, δεν αποκλείεται να έπρεπε να καταλήξει σε «πάγωμα» ή και μείωση…
«Τα αποτελέσματα στην αγορά εργασίας λόγω κορονοϊού είναι παροδικά» δήλωσε με αφορμή την δημοσιοποίηση των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης.
Σχολιάζοντας τις ροές της μισθωτής απασχόλησης, εκτίμησε πως τα «έκτακτα, αναγκαία και προσωρινά μέτρα» που έχουν κοινό παρανομαστή τη ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας, «φρέναραν τις ισχυρές αρνητικές επιδράσεις που πήγαιναν να δημιουργηθούν».
Αναλύοντας συνδυαστικά και τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για ανεργία 16,4% τον Ιανουάριο, ο κ. Βρούτσης εκτίμησε πως η αποκλιμάκωση της ανεργίας θα ανατραπεί λόγω των δυσμενών, σε παγκόσμια κλίμακα, εξελίξεων, προσθέτοντας ωστόσο πως «η όποια ανακοπή της αποκλιμάκωσης ή αύξηση της ανεργίας θα είναι παροδική και αντιμετωπίσιμη».