Σε δυο διαφορετικούς λογαριασμούς με την υιοθέτηση διαφορετικών εισοδηματικών κριτηρίων θα χωριστούν τα 400 εκατ. ευρώ που έχει εξασφαλίσει και έχει στη διάθεση της η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου για την καταβολή επιδόματος στέγασης. Ο πρώτος θα αφορά την μηνιαία επιδότηση καταβολής ενοικίου και ο δεύτερος την επιδότηση δανείου με υποθήκη την πρώτη κατοικία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας, ακόμη δεν έχει αποφασιστεί το τελικό ποσό που θα διατεθεί σε κάθε λογαριασμό. Οι αρμόδιοι στο οικονομικό επιτελείο επιμένουν ότι πρέπει να στηριχθούν και οι οικογένειες που ανήκουν στη μεσαία τάξη κι όχι μόνο όσοι ζουν κοντά στο όριο της φτώχειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr, η πρόταση του υπουργείου Εργασίας προβλέπει ότι το εισοδηματικό όριο για την επιδότηση ενοικίου, που θα ξεκινήσει να καταβάλλεται αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2019, θα κλειδώσει στις 7.000 ευρώ.

Οι αρμόδιοι στο υπουργείου Εργασίας κάνουν τους τελευταίους υπολογισμούς για τον ακριβή αριθμό των πιθανών δικαιούχων, προκειμένου να παρουσιάσει το τελικό σχέδιο στους δανειστές εντός των επόμενων ημερών. Μόλις ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση θα εκδοθεί η απαιτούμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση και θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να ενισχυθούν περισσότερα από 300.000 νοικοκυριά.

Η επιδότηση ενοικίου θα κυμαίνεται από 70 έως 210 ευρώ το μήνα ανάλογα με τον αριθμό των μελών σε κάθε νοικοκυριό, εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Το ποσό του επιδόματος αναμένεται να είναι 70 ευρώ τον μήνα για μονοπρόσωπα και θα λαμβάνει προσαύξηση 35 ευρώ τον μήνα για κάθε επιπλέον μέλος σε πολυπρόσωπα νοικοκυριά.

Ειδικά για μονογονεϊκή οικογένεια καθώς και για νοικοκυριό με απροστάτευτο τέκνο, για το πρώτο ανήλικο μέλος του ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ τον μήνα.

Οι δικαιούχοι θα λάβουν οικονομική ενίσχυση από 840 ευρώ έως 2.520 ευρώ το χρόνο.

Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που είναι ήδη έτοιμη και είναι παρόμοια με αυτήν του Κοινωνικού Μερίσματος και του ΚΕΑ, καθώς τα χρήματα για την καταβολή του επιδόματος θα καταβάλλονται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

Η αίτηση θα υποβάλλεται από τον υπόχρεο υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, μέσω του διαδικτυακού τόπου του προγράμματος με τη χρήση των κωδικών του Taxis και οι ενδιαφερόμενοι θα πληροφορούνται άμεσα αν δικαιούνται ή όχι την επιδότηση.

Για τους δικαιούχους που μένουν σε μισθωμένη κατοικία το επίδομα θα καταβάλλεται μηνιαίως με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου. Το δικαίωμα στην καταβολή του επιδόματος θα ισχύει από την 1η ημέρα του επόμενου μήνα από την υποβολή της αίτησης.

Η διάρκεια της χορήγησης του επιδόματος δεν μπορεί να υπερβαίνει τους δώδεκα μήνες από την ημερομηνία της αρχικής καταβολής. Με την πάροδο δώδεκα μηνών από την έκδοση της πράξης έγκρισης, ο δικαιούχος δύναται να υποβάλει εκ νέου αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα.

Εισοδηματικό κριτήριο

Για τη χορήγηση του επιδόματος, το επικρατέστερο σενάριο έχει ως εξής:

– Το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επόμενο μέλος.

– Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

– Μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 7.000 ευρώ.

– Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη: 17.500ευρώ.

– Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος: 21.000 ευρώ.

– Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη: 21.000 ευρώ.

– Νοικοκυριό αποτελούμενο από 5 μέλη και πάνω ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη και πάνω: 21.000 ευρώ.

Ακίνητη περιουσία

Το κριτήριο της ακίνητης περιουσίας αναμένεται ότι θα είναι ανάλογο με αυτό του κοινωνικού μερίσματος. Δηλαδή θα κυμαίνεται από 125.000 έως 185.000 ευρώ. Για μονοπρόσωπο νοικοκυριό θα λαμβάνεται υπόψη ακίνητη περιουσία έως 125.000 ευρώ, προσαυξανόμενη κατά 20.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως τα 185.000 ευρώ.

Ύψος καταθέσεων

Το ύψος των καταθέσεων, η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων ορίζεται έως 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, με προσαύξηση 3.500 για κάθε επόμενο μέλος και έως τις 21.000 ευρώ. Συγκεκριμένα το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει τα όρια του κατωτέρω πίνακα για κάθε τύπο νοικοκυριού:

– Μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 7.000 ευρώ.

– Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο μέλη: 17.500 ευρώ.

– Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία μέλη: 21.000 ευρώ.

– Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα μέλη: 21.000 ευρώ.

– Νοικοκυριό αποτελούμενο από 5 μέλη και πάνω: 21.000 ευρώ.

Επιδότηση δανείου με υποθήκη την πρώτη κατοικία

Διαφορετικά θα είναι τα εισοδηματικά κριτήρια που θα υιοθετηθούν για την επιδότηση της δόσεις στεγαστικού ή καταναλωτικού δανείου με υποθήκη την πρώτη κατοικία για τον δανειολήπτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το  υπουργείο Εργασίας, το εισοδηματικό όριο για τη λήψη του επιδόματος εξετάζεται να ξεκινάει από 8.000 ευρώ για τους οικονομικά ασθενέστερους έως και 10.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό  έως τις 30.000 για οικογένειες με τρία ή περισσότερα παιδιά.

Όπως προβλέπει το σχέδιο που θα τεθεί προς συζήτηση με τους δανειστές, το δημόσιο θα καταβάλει το 1/3 της μηνιαίας δόσης του δανείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δόση θα κυμαίνεται ανάλογα με το εισόδημα από 50 έως 70 ευρώ το μήνα.

Το κονδύλι που θα διατεθεί από τα 400 εκατ. ευρώ για την επιδότηση δανείου δεν έχει αποφασιστεί, με τους υπεύθυνους στο υπουργείο Εργασίας να κάνουν λόγο για 100 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κατάργηση βιβλιαρίων υγείας: Τι πρέπει να γνωρίζετε

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι αλλάζει στη καθημερινότητα χιλιάδων συνταξιούχων και ασφαλισμένων το 2019