Συστάσεις εκδίδει ο ΕΟΔΥ προς τους πληγέντες από την κακοκαιρία Daniel για προστασία από τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης στους χώρους φιλοξενίας για πλημμυροπαθείς.

Ο ΕΟΔΥ δίνει, συγκεκριμένα, οδηγίες σε όσους επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel για αποφυγή του κινδύνου τροφικής δηλητηρίασης.

1

Οι συστάσεις αφορούν την πρόληψη των νοσημάτων που μεταδίδονται με τροφή και νερό σε χώρους φιλοξενίας όπου συνωστίζονται άνθρωποι, οι οποίοι που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Ειδικότερα:

* Διατηρούμε χωριστά τα μαγειρεμένα τρόφιμα.

 * Διατηρούμε σε χωριστά δοχεία τα ωμά τρόφιμα (π.χ. κρέας, κοτόπουλο, θαλασσινά) από τα μαγειρεμένα.

* Χρησιμοποιούμε άλλα εργαλεία (π.χ. μαχαίρια, ξύλα κοπής) για τα ωμά και άλλα για τα μαγειρεμένα τρόφιμα.

 * Μεταφέρουμε και διατηρούμε τα τρόφιμα με ασφάλεια.

* Τα τρόφιμα, κατά τη μεταφορά τους, θα πρέπει να μην εκτίθενται απευθείας στον ήλιο.

 * Προσέχουμε ώστε να διατηρούνται οι σωστές θερμοκρασίες εντός των οχημάτων.

* Προστατεύουμε τα τρόφιμα και την περιοχή της κουζίνας από έντομα, κατοικίδια και άλλα ζώα.

* Φροντίζουμε για το καλό μαγείρεμα των τροφίμων.

* Μαγειρεύουμε καλά το φαγητό, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για κρέας, πουλερικά, αυγά και θαλασσινά. Ειδικά για το κρέας και τα πουλερικά, τα μαγειρεύουμε έτσι ώστε ο ζωμός τους να είναι καθαρός και όχι ροζ.

* Αναθερμαίνουμε προσεκτικά τα μαγειρεμένα φαγητά πριν τα σερβίρουμε.

* Διατηρούμε τα τρόφιμα σε ασφαλείς θερμοκρασίες.

 * Φροντίζουμε ώστε να μεσολαβεί όσο το δυνατόν λιγότερος χρόνος μεταξύ του μαγειρέματος και της κατανάλωσης του φαγητού.

* Δεν αφήνουμε μαγειρεμένο φαγητό σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από 2 ώρες.

* Τοποθετούμε έγκαιρα στο ψυγείο κάθε μαγειρεμένο ή ευαίσθητο στη ζέστη φαγητό ή τρόφιμο (κάτω από 5O C). Η συνιστώμενη θερμοκρασία στην κατάψυξη είναι 0 C.

* Διατηρούμε το μαγειρεμένο φαγητό ζεστό μέχρι να καταναλωθεί.

* Το περισσευούμενο φαγητό, συνιστάται να καταναλώνεται μέσα σε 24 ώρες, ενώ τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά μέσα σε 3 ημέρες.

* Δεν ξεπαγώνουμε κατεψυγμένα τρόφιμα σε θερμοκρασία δωματίου. Τα τρόφιμα που αποψύχονται συνιστάται να μαγειρεύονται εντός μίας ώρας.

* Καταναλώνουμε πάντα ασφαλές νερό.

Στην περίπτωση που ενημερωθούμε ότι δεν πρέπει να καταναλώσουμε το νερό στο χώρο φιλοξενίας:

* Χρησιμοποιούμε εμφιαλωμένο νερό.

* Εναλλακτικά, βράζουμε το νερό πριν την κατανάλωσή του (1-2 λεπτά).

* Δεν αφήνουμε τα μπουκάλια με το εμφιαλωμένο νερό εκτεθειμένα στον ήλιο.

* Αποθηκεύουμε το εμφιαλωμένο νερό στο ψυγείο ή σε σκοτεινά και δροσερά μέρη.

* Καταναλώνουμε 2-3 λίτρα νερού / ημέρα ιδιαίτερα όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές.

Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής τονίζει ο ΕΟΔΥ:

* Πλένουμε τα χέρια μας πριν το χειρισμό των τροφίμων και μετά την τουαλέτα.

* Πλένουμε και απολυμαίνουμε επιμελώς όλες τις επιφάνειες και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιούμε στην προετοιμασία του φαγητού.

Διαβάστε επίσης

Blue Horizon: Τα 5 ψέματα από το πλήρωμα του πλοίου για τη δολοφονία του Αντώνη Καργιώτη

ΟΤΕ: Δίπλα στους ανθρώπους που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία

Κακοκαιρία Daniel – Πυροσβεστική: Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 4.543 διασώσεις ατόμων